De Griekse eilanden-Skiathos stad en dorpen/stranden

De stad Skiathos of Chora, dorpen en stranden.

Chora werd in 1830 gebouwd op de plaats van de oude stad. De schilderachtige nauwe straatjes gonzen 's zomers van bedrijvigheid. Hier staat het huis van de grote prozaschrijver Alexandros Papadiamantis dat is ingericht als museum en nog veel van zijn meubilair en andere persoonlijke bezittingen herbergt.

Tussen de twee havens van Chora ligt het kleine schiereiland Bourtzi, met zijn naaldbomen en de ruÔnes van de muren van een oud fort. Chora heeft ook enkele interessante kerken, waarvan de belangrijkste die van de Tris HiŽrarches (= Drie Aartsengelen) is, de hoofdkerk die in het hoogst gelegen deel van de stad staat.

Vlakbij Chora is het gehucht Ftelia en het Megali Ammosstrand.

AchiadiŽs. (4 km) Keine baai met een van de beste zandstranden van het eiland die zich tot een modern toeristenoord ontwikkeld heeft.

TzaneriŽs. (4,5 km) Baai, meer gesloten dan die van AchiadiŽs, eveneens toeristisch ontwikkeld.

Kanapitsa. (4,5 km) Dorpje ten zuiden van de Baai van TzanariŽs.

Troullos. (8 km) Gehucht op de kruising met de weg die naar het klooster van panagia Kounistra leidt.

KoukounariŽs. (11 km) Hier begint wat wel het mooiste strand van Griekenland genoemd. Het heeft de vorm van een hoefijzer, bestaande uit goudkleurig zand en is omzoomd door hoge, diepgroene pijnbomen. Een riviertje stroomt er vlak langs en om op het strand te komen, passeert u een kleine brug. Een achter de pijnbomen gelegen meer vervolmaakt de zeldzame schoonheid van deze plek.

Oostwaarts liggen de stranden Banana, Krassa en Agia Eleni en ten noorden, na een dicht pijnbos, het exotische Mandraki met zijn hoge zandduinen die met steile hellingen in zee uitlopen.