De Griekse eilanden-Skiathos

Het eiland Skiathos

Skiathos is het eerste eiland dat we oostelijk van Pilion tegenkomen. Het ligt 41 zeemijl van Volos en 44 zeemijl van Agios Konstantinos. Zijn lage heuvels zijn bedekt met pijnbomen en er zijn vele kleine en grote baaien met fantastische zandstranden. Het heeft een oppervlakte van 48 km¬, en een kustlijn van 44 km.

Skiathos was een van de eerste onbekende paradijzen die "ontdekt" werden door het toerisme. Tot dan toe was het slechts bekend uit de novellen van de 19e eeuwse Griekse prozaschrijver Papadiamantis. De eerste reizigers waren zeer onder de indruk en zo kwamen er langzamerhand steeds meer bezoekers naar het eiland.

Langs de mooie zandstranden verrezen luxueuze hotels, het toeriststenverkeer werd steeds uitgebreider en Skiathos werd een van de meest kosmopolitische eilanden van Griekenland.

Het leven op Skiathos is erg veranderd sinds het "ontdekt" werd, maar zijn stranden zijn nog altijd even mooi en de nauwe straatjes van Chora nog altijd even schilderachtig. In ÚÚn daarvan staat het huis van Papadiamantis, onaangetast door de tijd; het houdt de herinnering levend aan de tjd waarover de grote schrijver schreef.