De Griekse eilanden-Evia plaatsen en routes
1. Chalkida - Strofylia - Istiaia - Edipsos (155 km)

Tijdens deze excursie zult u een stuk van centraal-Evia leren kennen maar vooral het noorden van Evia, met zijn fraaie naaldbossen en zijn oneindige zandstranden. U verlaat Chalkida via de kustweg naar het noorden.
8 km. Nea Artaki. Een groot kustdorp met restaurants en vistaverna's. Van hieruit leidt een zijweg rechts naar het pittoreske dorp Steni dat op een andere route beschreven wordt.
15 km. Psachna. Kleine handelsstad midden in een vruchtbare vlakte. 8 km ten noordoosten ervan is het nonnenklooster van Panagia Makrymalli. Van de kruising in Psachna leidt een zijweg links van de hoofdweg na 9 km naar Politika, een kleine stad aan zee. 's Zomers is Politika erg in trek vanwege zijn fijne zandstrand.
52 km. Prokopi. Kleine nederzetting met veel groen en een mooie kerk, de Agios loannis Rossos, met de relikwieŰn van deze Heilige. U bereikt dit dorp na een schitterende rit langs een ravijn vol met platanen. Vanuit Prokopi leidt een zijweg rechts na 11 km naar het kustdorp Pili. Vanuit Prokopi voert de weg naar Mantoudi langs de rivier Kireas, die geflankeerd wordt door eeuwenoude platanen. De grootste ervan heeft een omtrek van 27 m.
60 km. Mantoudi. Groot dorp, met magnesiet-mijnen in de nabijheid. Zijn haven is Kymasi.
64 km. Kruising. De weg rechts voert na 5 km naar het strand van Krya vrysi met zijn eindeloze bruine zandstrand en zijn merkwaardige rotsen die een kleine brug over het zand vormen.
68 km. Strofylia. Een middeleeuws dorp, van waaruit de weg naar links naar Limni voert.
75 km. Agia Anna. Vanuit het dorp leidt een zijweg na 4 km naar Agali, een kustdorp met een wijd zandstrand.
86 km. Hiervandaan leidt een zijweg na 6 km naar het bekende strand van Kotsikas met een mooie gekleurde zee.
98 km. Vasilika. Een dorp midden in het groen, 10 km van Papades. Zijn haven is Psaropouli.
122 km. Pelki. Een toeristencentrum aan een baai met een fantastisch zandstrand en naaldbomen rondom. 's Zomers kunt u hiervandaan met kleine boten naar KoukounariŰs op Skiathos. U bereikt Pelki na het passeren van de uitbundig groene dorpen Agriovotano, Gouves en Artemisio, die vanuit de hoogte de zee overzien.
133 km. Istiaia. De hoofdstad van een van de drie provincies die Evia telt (de andere twee zijn Chalkida en Karystos) met meer dan 6.000 inwoners. Het gebied wordt door Homerus aangeduid als "rijk aan druiven" vanwege zijn druivenproduktie, waarvan de kwaliteit ook nu nog een naam hoog te houden heeft. In Istiaia is een klein museum van de plaatselijke jachtclub met opgezette zoogdieren en vogels uit de omgeving zowel als een archeologische verzameling, gehuisvest in het gemeentehuis, en een museum voor volkskunst.
139 km. Orei. De haven van Istiaia, aan het nauw dat Evia van de prefecturen Magnesia en Phthiotida scheidt. 's Zomers is er een bootverbinding met Volos en Trikeri. Op de naburige heuvels staan de ru¤nes van twee akropolissen (bovensteden) en een middeleeuwse vesting.
144 km. Kruising. Een weg rechts voert na 1 km naar Agiokampos, een schilderachtig kustdorp met kristalheldere zee. Er is een dagelijkse ferry-verbinding van Agiokampos naar Glyfa in de aan de overzijde liggende provincie Phthiotida.
155 km. Edipsos. Het grootste kuuroord van Griekenland, ontwikkeld dankzij een geneeskrachbge thermaalbronnen, geschikt voor de genezing van vele kwaden, vooral arthritis en ischias. Over deze bronnen, die al in de Oudheid bekend waren, vermeldt de mythologie dat Hercules er kracht uit putte. In de Romeinse tijd werden zij bezocht door Romeinse keizers alsook door generaal Sylla om zijn jicht te genezen. Restanten van de "Warm waterbronnen van Sylla" met hun gewelven zijn tot op de dag van vandaag bewaard gebleven. Het spreekt vanzelf dat ook diegenen die geen behoefte hebben aan warme baden, kunnen genieten van de zee en de gezellige drukte van deze badplaats. Edipsos heeft een ferry-verbinding met het er tegenover liggende Arkitsa, die de rit naar Athene aanzienlijk bekort. Vanuit het dorp Edipsos (3 km noordwaarts) voert een kustweg naar het westen en door Loutra Gialtron (15 km) en het schitterende Gregolimano naar het zandsrand van Agios Georgios (25 km) en het dorp Lichada.


2. Chalkida - Strofylia - Limni - Edipsos (117 km)

U verlaat Chalkida via de kustweg naar het noorden.
68 km. Strofylia. (Zie excursie 1).
87 km. Limni. Aardige klein stadje dat in een halve maanvorm boven de zee gebouwd is, met dichte naaldbossen rondom. 8 km ten noordoosten van Limni is het nonnenklooster Galataki met daar vlakbij een schitterend zandstrand. In de hoofdkerk van het klooster zijn fresco's uit de 16de eeuw te vinden. Vanuit Limni neemt u de weg die in noordwestelijke richting langs de zee gaat.
97 km. Rovies. Een kustdorp met naald-en vruchtbomen en een kristalheldere zee.
117 km. Edipsos.(zie excursie 1).


3. Chalkida - Steni - Stropones (46 km)

Bij deze excursie maakt u kennis met het schilderachtige Steni, weggeschoten in het groen en komt u vlak bij de bergbeklimmershut van de Dirfis, de hoogste berg van Evia.
8 km. Nea Artaki. Hiervandaan gaat u rechtsaf.
23 km. Kathenoi. Een dorp met uitzicht op de indrukwekkende Dirfis. Hier komt u op de weg die uit Attali, Triada en Psachna komt.
31 km. Steni. Gebouwd in een groen ravijn, met stromend water dat afkomstig is van de vlak bij het dorp zijnde bronnen. Er zijn hotels, gezellige kleine taverna's en restaurants onder de platanen. Een wandeling over de weg bergopwaarts op de Dirfis, tussen de kastanje en dennebomen door is een belevenis. De zelfde weg leid over de Dirfis-pas, vanwaar het minder dan 1 km is naar de schuilhut (1.150 m). Vanuit de hut is de top van de Dirfis in ongeveer 2 uur te bereiken. Het uitzicht vanaf de gewoonlijk met sneeuw bedekte top mag zonder meer spectaculair worden genoemd. De weg vanaf de pas richting Ege´sche Zee is niet altijd goed begaanbaar en leidt door een dicht woud.
46 km. Stropones. Afgelegen dorp aan de noordzijde van de Dirfis. Hiervandaan leidt een weg naar een strand met grote kiezels, kristalhelder water en indrukwekkende rotspartijen. Vlakbij het strand is het oude klooster van Chiliadous.


4. Chalkida - Eretreia - Kymi (91 km)

U volgt de weg die in noordoostelijke richting naar Eretria voert.
10 km. Vasiliko. Een ruim opgezet dorp in de mooie vlakte van Lilas. Van hieruit leidt de weg naar rechts na 2 km naar levkanti, een druk bezocht kustdorp.
18 km. Malakonta. Een gebied met grote hotels, een camping en een zandstrand.
22 km. Eretreia. Een handelsstadje waarvan de toeristische ontwikkeling te danken is aan het mooie strand, de archeologische opgravingen en zijn ligging: hier leggen de ferryboten aan die vanuit Oropos (aan de noordkust van Attica) vertrekken. Eretreia was een van de twee machtigste steden van het antieke Evia. Tussen de ru´nes van de antieke stad bevinden zich die van het theater, het heildom van Dionysus, het Gymnasium, gedeelten van de stadsmuren van de akropolis en de tempel van Apollo de Overwinnaar. Het Archeologisch Museum is een bezoek waard, evenals het kleine schiereiland "Droomeiland" dat vlakbij de haven ligt.
31 km. Amarynthos. Een aardig stadje aan zee. 8 km er vandaan ligt het dorp Gymno aan de voet van de Olympusberg van Evia.
48 km. Aliveri. Een kleine stad met 5.500 inwoners, 2 km landinwaarts gelegen.
56 km. Lepoura. In dit dorp slaat u linksaf, in noordelijke richting. De weg rechts leidt in zuidoostelijke richting naar het zuidelijke deel van Evia.
67 km. Kruising. De weg rechts leidt na 1 km naar het traditionele dorp Avionari met zijn middeleeuwse toren en de kerk van Agios Demetrios (11 de eeuw) en na nog 7 km naar het dorp Ochtonia (op 420 m hoogte). Net even voor Ochthonia, aan de rechterkant, staat op een mooie plek, verscholen tussen de populieren het Klooster Lefka, een van de oudste Kloosters van Evia.
91 km. Kymi. Dit schitterende "balkon van de Ege´sche Zee", zoals het genoemd wordt, is een klein stadje met 3.000 inwoners. Bekend sinds de oudheid, heeft het tot op de dag van vandaag zijn zeevaart tradities behouden. Nog steeds zijn vele van zijn inwoners zeevarenden. De gehele omgeving van Kymi is dicht bebost, en het uitzicht over zee is adembenemend. Vanaf Paralia Kymis (het beneden aan de kust gelegen gedeelte van het dorp) op 4 km afstand, vertrekken de ferryboten naar het eiland Skyros. Dichbij Kymi ligt Choneftiko, een mooie plek met platanen en de bekende bron waarvan het water goed tegen nier en galstenen heet te zijn. Ten zuiden van Kymi liggen het mooie zandstrand van Platanas en het dorp Oxylihos, recht onder de scherpe piek van de gelijknamige berg.


5. Chalkida - Karystos (129 km)

U volgt excursie nr. 4 en na 56 km bij Lepoura gaat u rechtsaf in zuidoosteiijke richting. 59 km. Krieza. Vanuit dit dorp leidt een zijweg naar links na 5 km naar PetriŰs en na nog 4 km naar het fantastische zandstrand van Agii Apostoli.
79 km. Almyropotamos. De haven van dit dorp, Panagia, heeft een ferry-bootverbinding met Agia Marina op de tegenoverliggende kust van Attica.
87 km. Kruising. U verlaat de hoofdweg en gaat rechtsaf naar
92 km. Nea Styra. Een mooi, toeristisch ontwikkeld dorp, gelegen in een baai die door het vlak voor de kust gelegen eilandje Styra tegen de wind wordt beschut. Zijn snelle ontwikkeling heeft het te danken aan het mooie zandstrand en het feit dat het niet ver van Athene vandaan ligt. Hier leggen de ferryboten aan die uit het aan de overzijde liggende Agia Marina komen.
97 km. Styra. Dit dorp ligt aan de hoofdweg waar u nu weer naar terugkeert en die u in zuidelijke richting volgt.
100 km. Kapsala. Van hier uit leidt een afslag naar rechts naar de schilderachtige baai van Niborio met zijn kristalheldere zee en een klein dorpje.
116 km. De weg rechts leidt na 6 km naar Marmari, een kustdorp met mooie zandstranden.'s Zomers is het er erg druk. Het heeft een regelmatige ferry-bootverbinding met Rafina (Attica) die de reis per auto aanzienlijk bekort. Tegenover Marmaris liggen de Petalii-eilandjes, in particulier bezit.
129 km. Karystos. Een charmant klein handelsstadje in de ronding van een hoefijzervormige baai. Het ligt aan de zuidpunt van Evia, aan de voet van de Ochi, de tweede hoogste berg van Evia. Het wordt beschouwd als een van de belangrijkste badplaatsen van het eiland. Naast de haven staat de Venetiaanse vesting Bourtzi en ten noorden van de stad, op de dichtbegroeide hellingen van de Ochi liggen de traditionele dorpen Myli en Grabia. Vlakbij Grabia staat het tot ru´nes vervallen Kastello Rosso (= Rode Kasteel) met een adembenemend uitzicht over zee. Daar was ook het antieke Karystos gebouwd, bekend vanwege zijn machtige oorlogs- en handelsvloot. Vanuit Karystos kunt u naar het fraaie zandstrand van Bouros en op ontdekkingstocht naar de dorpen die beginnen bij het pittoreske Platanista en zich uitstrekken langs de gehele weg tot aan Kaap Kafirea (of Cavo Doro), befaamd vanwege zijn ruwe zeeŰn


Griekenland - Evia: 8-daagse wandelreis
Evia is na Kreta het grootste Griekse eiland in de Ege´sche Zee. Een groot gedeelte is rotsachtig berggebied dat omgeven is door weelderige valleien en beekjes die naar de verlaten stranden leiden. In dit ruige landschap maken wij wandelingen langs de zee of door schilderachtige dorpjes. De historische facetten van Evia komen ruim aan bod en je hebt veel zwem- en ontspanningsmogelijkheden tijdens deze reis. Je verblijft in een gezellig familiehotel vlakbij het strand.
Meer info - Evia: 8-daagse wandelreis


Kan ik deze zomer vertrouwd naar de Griekse eilanden.

Van enkele mensen kreeg ik de vraag, nu het economisch niet goed gaat met Griekenland kan ik dan vertouwd op vakantie naar Griekenland? De Griekse bevolking wordt flink aangepakt door deze regering wat natuurlijk resulteert in onvrede. De afgelopen jaar gekozen regering mag het puin ruimen van de vorige regering. Zoals een Griek tegen mij zei afgelopen jaar, heeft de vorige regering Griekenland verkwanseld met oplichterij.

Maar ga je op vakantie naar de Griekse eilanden, dan zul je weinig van onvrede merken, heel veel mensen op de eilanden zijn afhankelijk van het toerisme. Ik kan met zekerheid stellen dat u met open armen ontvangen zult worden, zoals het altijd geweest is.

Een vakantie in Griekenland is een appartementje boeken, leuke dingen doen, naar het strand, en s'avonds heerlijk relaxen in een plaatselijke taverna. En je komt herboren thuis.

Ontvlucht de Nederlandse stress! En steun de bevolking op de Griekse eilanden!

Nog nooit op vakantie geweest naar de Griekse eilanden, probeer het eens en proef de sfeer die je niet kunt uitleggen.

Heb je al zin in Griekenland?

Alonissos,Chios, Corfu, Cruise, Kreta, Eilandhoppen, Island Hopping, Karpathos, Kefalonia, Kos, Kreta, Lefkas, Lesbos, Mykonos, Naxos, Parga, Paros, Paxos, Peloponnesos, Rhodos, Samos, Santorini, Skiathos, Skopelos, Thassos, Zakynthos, Zeilvakanties, Zonnig, of Actief.

Wat gaat het worden!?

Wanneer naar Griekenland

In beginsel kun je naar de Griekse eilanden in het vakantieseizoen van 1 april tot 31 oktober.

Hou je van de natuur en wil je niet in de drukte zitten, dan is het voorjaar de beste tijd. (rond meivakantie, juni) Geniet van de uitbundige bloei en geur van de natuur! gemiddelde temperatuur 20-25 graden.

Hou je van gezellige drukte en kun je alleen in het hoogseizoen (zomervakantie, juli, augustus) zoek dan de populaire eilanden op. Wil je toch rust in het hoogseizoen? Er zijn diverse reisorganisaties die accommodaties aanbieden ver van de drukte en op nog relatief rustige eilanden. Temperaturen van 20 tot 40 graden.

Naseizoen (september, oktober, herfstvakantie) In deze periode kun je ook nog ongeremd genieten van de Griekse sfeer. De bestemmingen zijn over het algemeen wat rustiger zodat je optimaal kunt genieten van strand, cultuur enz. De natuur is vaak dor door de warme zomer. Temperaturen circa 20 tot 25 graden.

Klimaatverschillen in Griekenland

Klimaatverschillen zijn er wel degelijk. Corfu, Zakynthos, e.d. liggen aan de westkant van Griekenland. Hier heb je een klimaat vergelijkbaar met een Italiaans klimaat. Lesbos, Kos, Rhodos e.d. liggen aan de oostkant van Griekenland, denk hierbij aan een Turks klimaat. Karpathos, Kreta e.d. zijn de zuidelijkste eilanden waar het buiten het hoogseizoen goed verblijven is.
Klimaat en weer Griekenland

weer in Griekenland Griekenland heeft een Mediterraan klimaat met veel zon, milde temperaturen en beperkte regenval. Door de geografische positie, het verschil in hoogte en de verdeling van vaste land en zee, kent het Griekse klimaat veel variatie. Gelukkig zorgt een aangename wind op de eilanden meestal voor de nodige afkoeling.

De warmte is overigens minder benauwend dan in Nederland, omdat er minder vocht in de Griekse lucht zit.

Tussen eind augustus en eind oktober steekt met name rond de Dodekanesos een stevige bries op, dit be´nvloedt de temperatuur niet.
Kom je net aan, is een petje en goed insmeren geen sinicure. Bij aankomst met het vliegtuig is het uitstappen en verademing, het mooiste gevoel wat je kan hebben, je wordt omringt met warmte.

Wil je de temperaturen voor vandaag weten? Kijk dan even op onze weerpagina


Pasen in GriekenlandFeestdagen Griekenland 2014.

Ondanks het feit dat er een rits nationale officiŰle feestdagen in Griekenland zijn waarbij het hele land vrijaf heeft, moet je weten dat elk Griekse eiland, dorp en stad ook nog zijn eigen feestdagen heeft.

Wil je meer weten over de Griekse feestdagen?
Kijk dan even op Griekse feestdagen 2014.


Stranden Griekenland

De Griekse kust is 16.000 kilometer lang en bestaat voor de helft uit eilanden. Uniek is de grote diversiteit van het kustlandschap.

Uitgestrekte zandstranden, kleine baaien en inhammen, duinen, wetlands, kusten met kiezels en grotten omgeven door grillige rotspartijen.

De Griekse stranden zijn ook erg populair vanwege het heldere, blauwe water. Niet voor niets kregen 404 stranden en 5 jachthavens in Griekenland de prijs ĹBlue Flagĺ.

Veel stranden hebben de nodige faciliteiten. Ligstoelen met parasols, allerlei winkeltjes, cafÚĺs, gezellige barretjes en restaurants. Verder bieden strand en zee meer dan zonnebaden en zwemmen. Zoals een jet-ski huren of een ritje op een band of banaan achter een boot. Veilig ontspannen onder het toeziend oog van de strandwacht.

Genieten van de natuur zonder de aanwezigheid van veel medetoeristen? Ga naar de rustige, ongerepte kusten. Vrijwel alle gebieden zijn toegankelijk.


Scooter huren in Griekenland, goed om te weten!

scooter huren in GriekenlandDe bestuurder van een bromfiets moet volgens de Griekse wet in het bezit zijn van een rijbewijs A (motorrijbewijs) of een bromfietsrijbewijs. De Nederlandse regeling waarmee je met rijbewijs B op een bromfiets mag rijden, kent men in Griekenland niet.

Hoewel een verhuurder meestal akkoord gaat met een Nederlands B-rijbewijs, bestaat de kans dat bij een aanrijding de bestuurder aansprakelijk is zonder dat hij schuld heeft.

Dus als je geen rijbewijs A hebt (motorrijbewijs), zorg dat je in Griekenland dan een bromfietsrijbewijs hebt!


Vanuit Griekenland bellen

Om vanuit Griekenland naar Nederland te kunnen bellen, kiest u +31 en vervolgens het netnummer (zonder 0) en het abonneenummer. Bellen vanuit een telefooncel met kaart is het goedkoopste.

Uw mobiele telefoon kunt u zonder problemen gebruiken mits u de mogelijkheid hebt om in het buitenland te bellen of te sms'en.

De telefooncellen van de OTE (De Griekse Telecommaatschappij) zijn de goedkoopste plaats voor lokale en internationale telefoongesprekken. Je loopt een OTE-gebouw binnen en zoekt een vrije telefooncel waar je ongestoord kunt bellen. Als het telefoongesprek is afgelopen betaal je aan de balie. OTE telefoongebouwen zijn open vanaf 08:00 tot 14:00. In openbare telefooncellen bel je met een telefoonkaart (tilekarta). Telefoonkaarten zijn te koop bij kiosken en OTE-kantoor. Ook bij kiosken met een meter kan getelefoneerd worden, lokaal en internationaal.