De Griekse eilanden-Evia geschiedenis
Geschiedenis

Evia is bewoond sinds het einde van de Nieuwe Steentijd. Vondsten uit het derde millennium v.Chr. tonen aan dat de meeste nederzettingen toen geconcentreerd waren in het centrum en langs de westkust van het eiland. Gedurende die periode ontwikkelde het handelsbetrekkingen met de Cycladen en in het tweede millennium v.Chr. verschenen veel Myceense nederzettingen.

Homerus noemt Evia bij deze naam, hoewel het eiland eerder ook andere namen had zoals Makri en Dolichi. Hij vermeldt tevens dat het eiland deelnam aan de Trojaanse Oorlog (12de eeuw v.Chr.). Aan het einde van het tweede millennium v.Chr. kwamen de ThessaliŽrs en de Dryopen, die zich respectievelijk in het noorden en in het zuiden van Evia vestigden, gevolgd door de IoniŽrs en de DoriŽrs.

De grootste bloeitijd in zijn geschiedenis bereikte Evia in de 8ste en 7de eeuw v.Chr. In die tijd waren twee van de vele onafhankelijke steden verreweg het belangrijkst Chalkis (nu Chalkida) en Eretreia (Eretria). Twee steden die zeer welvarend waren dankzij de handelsbetrekkingen die zij hadden aangeknoopt met praktisch de gehele antieke wereld, en zeer machtig dankzij hun oorlogsvloot zij stichtten kolonies op Chalkidiki, en TraciŽ, op de Sporaden, op SiciliŽ en in Zuid-ItaliŽ.

Tussen de twee steden, die slechts 20 km van elkaar vandaan lagen, lag (en ligt nog steeds) de vruchtbare laagvlakte van het eiland, de zogenoemde Vlakte van Lilas, doorsneden door de gelijknamige Lilas. Die laagvlakte was niet alleen herhaaldelijk aanleiding tot conflicten tussen de twee sneden, maar ook tot de oorlog tussen Athene en Chalkis. In die oorlog, in 506 v.Chr., werd Chalkis verslagen en Athene verkavelde de vlakte bij verloting onder duizenden gegadigden.

Toen volgden de Perzische Oorlogen en de Fundering van Eretreia door Dadrius, Koning der Perzen, maar na het terugtrekken van de Perzen keerden de Atheners er weer terug. Tegen het einde van de Pelopponesische Oorlog werd Eva ingenomen door Sparta, maar in 378 v.Chr. sloot het zich aan bij de Atheense Bond. In 371 v-Chr. kwam het eiland onder gezag van Thebe en in 350 v.Chr. van de MacedoniŽrs. In 194 v.Chr. werden de Romeinen heersers over Evia. Daarna volgde de lange Byzantijnse periode tot 1205, toen de Franken op het toneel verschenen, waarbij Bonffacius de Montferrat, koning van Thessaloniki, heerser over Evia werd.

Hij verdeelde Evia volgens het feodale stelsel in drie baronieŽn. In 1306 werd het gezag overgenomen doord Venetianen, die het eiland ter meerdere eer en glorie van de beroemde brug over de Euripus "Negroponte" (Zwarte Brug) noemden. In 1470 werd het ingenomen door de Turken, die het meer dan 350 jaar in handen hielden. Gedurende de Griekse Onafhankelijkheidsoorlog van 1821 nam ook de bevolking van Evia stelling en vele slagen werden op het eiland geleverd, tot het tenslotte in 1829 bevrijd werd.


Griekenland - Evia: 8-daagse wandelreis
Evia is na Kreta het grootste Griekse eiland in de EgeÔsche Zee. Een groot gedeelte is rotsachtig berggebied dat omgeven is door weelderige valleien en beekjes die naar de verlaten stranden leiden. In dit ruige landschap maken wij wandelingen langs de zee of door schilderachtige dorpjes. De historische facetten van Evia komen ruim aan bod en je hebt veel zwem- en ontspanningsmogelijkheden tijdens deze reis. Je verblijft in een gezellig familiehotel vlakbij het strand.
Meer info - Evia: 8-daagse wandelreis


Kan ik deze zomer vertrouwd naar de Griekse eilanden.

Van enkele mensen kreeg ik de vraag, nu het economisch niet goed gaat met Griekenland kan ik dan vertouwd op vakantie naar Griekenland? De Griekse bevolking wordt flink aangepakt door deze regering wat natuurlijk resulteert in onvrede. De afgelopen jaar gekozen regering mag het puin ruimen van de vorige regering. Zoals een Griek tegen mij zei afgelopen jaar, heeft de vorige regering Griekenland verkwanseld met oplichterij.

Maar ga je op vakantie naar de Griekse eilanden, dan zul je weinig van onvrede merken, heel veel mensen op de eilanden zijn afhankelijk van het toerisme. Ik kan met zekerheid stellen dat u met open armen ontvangen zult worden, zoals het altijd geweest is.

Een vakantie in Griekenland is een appartementje boeken, leuke dingen doen, naar het strand, en s'avonds heerlijk relaxen in een plaatselijke taverna. En je komt herboren thuis.

Ontvlucht de Nederlandse stress! En steun de bevolking op de Griekse eilanden!

Nog nooit op vakantie geweest naar de Griekse eilanden, probeer het eens en proef de sfeer die je niet kunt uitleggen.

Heb je al zin in Griekenland?

Alonissos,Chios, Corfu, Cruise, Kreta, Eilandhoppen, Island Hopping, Karpathos, Kefalonia, Kos, Kreta, Lefkas, Lesbos, Mykonos, Naxos, Parga, Paros, Paxos, Peloponnesos, Rhodos, Samos, Santorini, Skiathos, Skopelos, Thassos, Zakynthos, Zeilvakanties, Zonnig, of Actief.

Wat gaat het worden!?

Wanneer naar Griekenland

In beginsel kun je naar de Griekse eilanden in het vakantieseizoen van 1 april tot 31 oktober.

Hou je van de natuur en wil je niet in de drukte zitten, dan is het voorjaar de beste tijd. (rond meivakantie, juni) Geniet van de uitbundige bloei en geur van de natuur! gemiddelde temperatuur 20-25 graden.

Hou je van gezellige drukte en kun je alleen in het hoogseizoen (zomervakantie, juli, augustus) zoek dan de populaire eilanden op. Wil je toch rust in het hoogseizoen? Er zijn diverse reisorganisaties die accommodaties aanbieden ver van de drukte en op nog relatief rustige eilanden. Temperaturen van 20 tot 40 graden.

Naseizoen (september, oktober, herfstvakantie) In deze periode kun je ook nog ongeremd genieten van de Griekse sfeer. De bestemmingen zijn over het algemeen wat rustiger zodat je optimaal kunt genieten van strand, cultuur enz. De natuur is vaak dor door de warme zomer. Temperaturen circa 20 tot 25 graden.

Klimaatverschillen in Griekenland

Klimaatverschillen zijn er wel degelijk. Corfu, Zakynthos, e.d. liggen aan de westkant van Griekenland. Hier heb je een klimaat vergelijkbaar met een Italiaans klimaat. Lesbos, Kos, Rhodos e.d. liggen aan de oostkant van Griekenland, denk hierbij aan een Turks klimaat. Karpathos, Kreta e.d. zijn de zuidelijkste eilanden waar het buiten het hoogseizoen goed verblijven is.
Klimaat en weer Griekenland

weer in Griekenland Griekenland heeft een Mediterraan klimaat met veel zon, milde temperaturen en beperkte regenval. Door de geografische positie, het verschil in hoogte en de verdeling van vaste land en zee, kent het Griekse klimaat veel variatie. Gelukkig zorgt een aangename wind op de eilanden meestal voor de nodige afkoeling.

De warmte is overigens minder benauwend dan in Nederland, omdat er minder vocht in de Griekse lucht zit.

Tussen eind augustus en eind oktober steekt met name rond de Dodekanesos een stevige bries op, dit beÔnvloedt de temperatuur niet.
Kom je net aan, is een petje en goed insmeren geen sinicure. Bij aankomst met het vliegtuig is het uitstappen en verademing, het mooiste gevoel wat je kan hebben, je wordt omringt met warmte.

Wil je de temperaturen voor vandaag weten? Kijk dan even op onze weerpagina


Pasen in GriekenlandFeestdagen Griekenland 2014.

Ondanks het feit dat er een rits nationale officiŽle feestdagen in Griekenland zijn waarbij het hele land vrijaf heeft, moet je weten dat elk Griekse eiland, dorp en stad ook nog zijn eigen feestdagen heeft.

Wil je meer weten over de Griekse feestdagen?
Kijk dan even op Griekse feestdagen 2014.


Stranden Griekenland

De Griekse kust is 16.000 kilometer lang en bestaat voor de helft uit eilanden. Uniek is de grote diversiteit van het kustlandschap.

Uitgestrekte zandstranden, kleine baaien en inhammen, duinen, wetlands, kusten met kiezels en grotten omgeven door grillige rotspartijen.

De Griekse stranden zijn ook erg populair vanwege het heldere, blauwe water. Niet voor niets kregen 404 stranden en 5 jachthavens in Griekenland de prijs ĎBlue Flagí.

Veel stranden hebben de nodige faciliteiten. Ligstoelen met parasols, allerlei winkeltjes, cafťís, gezellige barretjes en restaurants. Verder bieden strand en zee meer dan zonnebaden en zwemmen. Zoals een jet-ski huren of een ritje op een band of banaan achter een boot. Veilig ontspannen onder het toeziend oog van de strandwacht.

Genieten van de natuur zonder de aanwezigheid van veel medetoeristen? Ga naar de rustige, ongerepte kusten. Vrijwel alle gebieden zijn toegankelijk.


Scooter huren in Griekenland, goed om te weten!

scooter huren in GriekenlandDe bestuurder van een bromfiets moet volgens de Griekse wet in het bezit zijn van een rijbewijs A (motorrijbewijs) of een bromfietsrijbewijs. De Nederlandse regeling waarmee je met rijbewijs B op een bromfiets mag rijden, kent men in Griekenland niet.

Hoewel een verhuurder meestal akkoord gaat met een Nederlands B-rijbewijs, bestaat de kans dat bij een aanrijding de bestuurder aansprakelijk is zonder dat hij schuld heeft.

Dus als je geen rijbewijs A hebt (motorrijbewijs), zorg dat je in Griekenland dan een bromfietsrijbewijs hebt!


Vanuit Griekenland bellen

Om vanuit Griekenland naar Nederland te kunnen bellen, kiest u +31 en vervolgens het netnummer (zonder 0) en het abonneenummer. Bellen vanuit een telefooncel met kaart is het goedkoopste.

Uw mobiele telefoon kunt u zonder problemen gebruiken mits u de mogelijkheid hebt om in het buitenland te bellen of te sms'en.

De telefooncellen van de OTE (De Griekse Telecommaatschappij) zijn de goedkoopste plaats voor lokale en internationale telefoongesprekken. Je loopt een OTE-gebouw binnen en zoekt een vrije telefooncel waar je ongestoord kunt bellen. Als het telefoongesprek is afgelopen betaal je aan de balie. OTE telefoongebouwen zijn open vanaf 08:00 tot 14:00. In openbare telefooncellen bel je met een telefoonkaart (tilekarta). Telefoonkaarten zijn te koop bij kiosken en OTE-kantoor. Ook bij kiosken met een meter kan getelefoneerd worden, lokaal en internationaal.