De Griekse eilanden-Samos Samos-stad

De stad Samos (Vathi)

In het hart van een schilderachtige en weelderige groene baai ligt de stad en haven Samos. Maar wat ook wel Vathi wordt genoemd, naar het oorspronkelijke dorp dat hoger boven zee lag. Aanvankelijk omvatte de haven beneden alleen een paar loodsen, maar langzamerhand groeide hij uit tot een mooie stad die één werd met Vathi en thans de hoofdplaats van het eiland vormt.

Wanneer u van de aanlegplaats van de ferry af langs de mooie kustboulevard loopt, ziet u links het grote Pythagoras plein met de marmeren leeuw. Verderop slaat u links af en bereikt zo de historische kerk Agios Spiridon en het vroegere Parlementsgebouw waar thans het stadhuis en de gemeentebibliotheek zijn gevestigd. Naast het stadhuis staat het archeologisch museum met waardevolle vondsten die van heel Samos afkomstig zijn, maar vooral van het Heraion.

In de buurt van het archeologisch museum ligt ook het station van de streekbussen, die u naar de voornaamste dorpen en de mooiste stranden van het eiland kunnen brengen.

Tegenover de kade waar de boten afmeren, een beetje stadinwaarts, ligt naast de kerk Agii Theodori het Byzantijns museum met mooie 17de eeuwse iconen van Christus, de Heilige Maagd en de Kruisiging, met relikwieën van heiligen, oude bijbels en kerkgewaden, onder meer de koorkap van Patriarch Gregorius V.

Dichtbij het stadje, op ongeveer 1,5 km naar het noorden, ligt het Gangostrand waar u kunt zwemmen.


Pythagorio (dat vroeger Tigani werd genoemd) is een schilderachtig toeristenplaatsje met een haventje in dezelfde baai waar in de oudheid ook de haven lag. De kade met jachten, bootjes en winkeltjes vol toeristen doet ook buiten het hoofdseizoen zeer levendig aan. Pythagorio is ook het startpunt voor veel boottochten over zee. Zowel van hieruit als vanuit het stadje Samos, varen bootjes naar Patmos, Agathonisi, Samiopoula en het Turkse Kousantasi.

In Pythagorio is een klein archeologisch museum met vondsten uit de naaste omgeving. Wat zijn historische gebouwen betreft, is het kasteel van Logothetis op de top van de heuvel een bezoek waard. Daarnaast ligt de Metamorfosiskerk die Logothetis in 1824 heeft laten bouwen nadat de Turkse aanval van datzelfde jaar met succes was afgeslagen. Aan de noordkant van het plaatsje, op de berghelling, liggen de resten van de oude muren en het antieke theater.

Nog verder ziet men de beroemde Eupalinostunnel, meer dan een kilometer lang en ongeveer 2 meter hoog. Langs één kant van de tunnel is een diepere goot gegraven waardoor het water stroomde. Deze tunnel werd dwars door de berg gegraven om de oude stad van water te voorzien, en er wordt gezegd dat men van beide kanten tegelijk met graven is begonnen. Tenslotte kwamen de twee tunneleinden elkaar ergens in het midden van de berg tegen en bleek dat zij vrijwel niet van de juiste richting waren afgeweken. De tunnel was een van de grote werken van de tiran Polycrates en werd in de 6de eeuw v.Chr. gebouwd door de beroemde ingenieur uit Megara, Eupalinos.

Dichtbij het antieke theater ligt het Klooster van Panagia Spiliani (zie foto). Het gelijknamige kerkje is in een grot gebouwd, waarvan wordt gezegd dat het de functie van een orakel had. Het strand van Pythagorio ligt ten westen van de haven en nog meer naar het westen ligt het strand Potokaki.


Kan ik deze zomer vertrouwd naar de Griekse eilanden.

Van enkele mensen kreeg ik de vraag, nu het economisch niet goed gaat met Griekenland kan ik dan vertouwd op vakantie naar Griekenland? De Griekse bevolking wordt flink aangepakt door deze regering wat natuurlijk resulteert in onvrede. De afgelopen jaar gekozen regering mag het puin ruimen van de vorige regering. Zoals een Griek tegen mij zei afgelopen jaar, heeft de vorige regering Griekenland verkwanseld met oplichterij.

Maar ga je op vakantie naar de Griekse eilanden, dan zul je weinig van onvrede merken, heel veel mensen op de eilanden zijn afhankelijk van het toerisme. Ik kan met zekerheid stellen dat u met open armen ontvangen zult worden, zoals het altijd geweest is.

Een vakantie in Griekenland is een appartementje boeken, leuke dingen doen, naar het strand, en s'avonds heerlijk relaxen in een plaatselijke taverna. En je komt herboren thuis.

Ontvlucht de Nederlandse stress! En steun de bevolking op de Griekse eilanden!

Nog nooit op vakantie geweest naar de Griekse eilanden, probeer het eens en proef de sfeer die je niet kunt uitleggen.

Heb je al zin in Griekenland?

Alonissos,Chios, Corfu, Cruise, Kreta, Eilandhoppen, Island Hopping, Karpathos, Kefalonia, Kos, Kreta, Lefkas, Lesbos, Mykonos, Naxos, Parga, Paros, Paxos, Peloponnesos, Rhodos, Samos, Santorini, Skiathos, Skopelos, Thassos, Zakynthos, Zeilvakanties, Zonnig, of Actief.

Wat gaat het worden!?

Wanneer naar Griekenland

In beginsel kun je naar de Griekse eilanden in het vakantieseizoen van 1 april tot 31 oktober.

Hou je van de natuur en wil je niet in de drukte zitten, dan is het voorjaar de beste tijd. (rond meivakantie, juni) Geniet van de uitbundige bloei en geur van de natuur! gemiddelde temperatuur 20-25 graden.

Hou je van gezellige drukte en kun je alleen in het hoogseizoen (zomervakantie, juli, augustus) zoek dan de populaire eilanden op. Wil je toch rust in het hoogseizoen? Er zijn diverse reisorganisaties die accommodaties aanbieden ver van de drukte en op nog relatief rustige eilanden. Temperaturen van 20 tot 40 graden.

Naseizoen (september, oktober, herfstvakantie) In deze periode kun je ook nog ongeremd genieten van de Griekse sfeer. De bestemmingen zijn over het algemeen wat rustiger zodat je optimaal kunt genieten van strand, cultuur enz. De natuur is vaak dor door de warme zomer. Temperaturen circa 20 tot 25 graden.

Klimaatverschillen in Griekenland

Klimaatverschillen zijn er wel degelijk. Corfu, Zakynthos, e.d. liggen aan de westkant van Griekenland. Hier heb je een klimaat vergelijkbaar met een Italiaans klimaat. Lesbos, Kos, Rhodos e.d. liggen aan de oostkant van Griekenland, denk hierbij aan een Turks klimaat. Karpathos, Kreta e.d. zijn de zuidelijkste eilanden waar het buiten het hoogseizoen goed verblijven is.
Klimaat en weer Griekenland

weer in Griekenland Griekenland heeft een Mediterraan klimaat met veel zon, milde temperaturen en beperkte regenval. Door de geografische positie, het verschil in hoogte en de verdeling van vaste land en zee, kent het Griekse klimaat veel variatie. Gelukkig zorgt een aangename wind op de eilanden meestal voor de nodige afkoeling.

De warmte is overigens minder benauwend dan in Nederland, omdat er minder vocht in de Griekse lucht zit.

Tussen eind augustus en eind oktober steekt met name rond de Dodekanesos een stevige bries op, dit beïnvloedt de temperatuur niet.
Kom je net aan, is een petje en goed insmeren geen sinicure. Bij aankomst met het vliegtuig is het uitstappen en verademing, het mooiste gevoel wat je kan hebben, je wordt omringt met warmte.

Wil je de temperaturen voor vandaag weten? Kijk dan even op onze weerpagina


Pasen in GriekenlandFeestdagen Griekenland 2014.

Ondanks het feit dat er een rits nationale officiële feestdagen in Griekenland zijn waarbij het hele land vrijaf heeft, moet je weten dat elk Griekse eiland, dorp en stad ook nog zijn eigen feestdagen heeft.

Wil je meer weten over de Griekse feestdagen?
Kijk dan even op Griekse feestdagen 2014.


Stranden Griekenland

De Griekse kust is 16.000 kilometer lang en bestaat voor de helft uit eilanden. Uniek is de grote diversiteit van het kustlandschap.

Uitgestrekte zandstranden, kleine baaien en inhammen, duinen, wetlands, kusten met kiezels en grotten omgeven door grillige rotspartijen.

De Griekse stranden zijn ook erg populair vanwege het heldere, blauwe water. Niet voor niets kregen 404 stranden en 5 jachthavens in Griekenland de prijs ‘Blue Flag’.

Veel stranden hebben de nodige faciliteiten. Ligstoelen met parasols, allerlei winkeltjes, café’s, gezellige barretjes en restaurants. Verder bieden strand en zee meer dan zonnebaden en zwemmen. Zoals een jet-ski huren of een ritje op een band of banaan achter een boot. Veilig ontspannen onder het toeziend oog van de strandwacht.

Genieten van de natuur zonder de aanwezigheid van veel medetoeristen? Ga naar de rustige, ongerepte kusten. Vrijwel alle gebieden zijn toegankelijk.


Scooter huren in Griekenland, goed om te weten!

scooter huren in GriekenlandDe bestuurder van een bromfiets moet volgens de Griekse wet in het bezit zijn van een rijbewijs A (motorrijbewijs) of een bromfietsrijbewijs. De Nederlandse regeling waarmee je met rijbewijs B op een bromfiets mag rijden, kent men in Griekenland niet.

Hoewel een verhuurder meestal akkoord gaat met een Nederlands B-rijbewijs, bestaat de kans dat bij een aanrijding de bestuurder aansprakelijk is zonder dat hij schuld heeft.

Dus als je geen rijbewijs A hebt (motorrijbewijs), zorg dat je in Griekenland dan een bromfietsrijbewijs hebt!


Vanuit Griekenland bellen

Om vanuit Griekenland naar Nederland te kunnen bellen, kiest u +31 en vervolgens het netnummer (zonder 0) en het abonneenummer. Bellen vanuit een telefooncel met kaart is het goedkoopste.

Uw mobiele telefoon kunt u zonder problemen gebruiken mits u de mogelijkheid hebt om in het buitenland te bellen of te sms'en.

De telefooncellen van de OTE (De Griekse Telecommaatschappij) zijn de goedkoopste plaats voor lokale en internationale telefoongesprekken. Je loopt een OTE-gebouw binnen en zoekt een vrije telefooncel waar je ongestoord kunt bellen. Als het telefoongesprek is afgelopen betaal je aan de balie. OTE telefoongebouwen zijn open vanaf 08:00 tot 14:00. In openbare telefooncellen bel je met een telefoonkaart (tilekarta). Telefoonkaarten zijn te koop bij kiosken en OTE-kantoor. Ook bij kiosken met een meter kan getelefoneerd worden, lokaal en internationaal.