De Griekse eilanden-Lesbos plaatsen en routes


1. Stenen Bos - Sigri (92 km)

U verlaat de stad aan de westkant, in de richting van de golf van Kalloni.
7 km. Hier daalt de weg af naar de schilderachtige golf van Gera, die zo afgesloten ligt dat het op een meer lijkt. Het is hier een groen landschap.
12 km. Kruispunt; de afslag naar links voert naar Plomari, maar wij rijden rechtdoor.
14 km. Kruispunt;waarvan de afslag links naar Agiassos en Polichnitos voert wij rijden wederom rechtdoor.
31 km. Hier bereiken wij de tweede en grootste inham van het eiland, de golf van Kalloni, met schilderachtige vissershaventjes en zandstranden.
37 km. Een afslag naar rechts voert na 4 km naar het stadje Agia Paraskevi. Eind mei wordt hier het bekende Stier-festival georganiseerd.
39 km. Arisvi met erboven de ruïnes van het antieke Arisbe.
40 km. Kalloni. Hoofdplaats van de regio Methymna, gelegen op de grootste vlakte van Mytilini en met een belangrijke economische bedrijvigheid. Vanuit Kalloni voert een zijweg links na 4 km naar eb Skala Kallonis met zandstrand en vistavernas.
Vanaf het kruispunt bij Kalloni, aan de noordkant, neemt u de weg die naar Molyvos (Mithymna) voert.
41 km. Kruispunt; rechts gaat de weg naar Petra en Molyvos, wij gaan linksaf naar Sigri.(zie foto)
45 km. Klooster Limonos, het grootste klooster van Mytilini, werd in 1523 gebouwd en vormde een belangrijk cultureel centrum van het eiland. Tijdens de Turkse overheersing deed het dienst als "geheime school", waar ondanks het Turkse verbod Grieks onderwijs werd gegeven. Het museum en de bibliotheek bevatten zeer kostbare voorwerpen.
76 km. Antissa, een mooi groot dorp, schilderachtig op de berghelling gelegen, boven de weg.
Gavathas (9 km verder) is het haventje van Antissa. Het klassieke Antissa lag ten oosten van Gavathas, dicht bij de kust.
78 km. Kruispunt; een afslag van de hoofdweg links leidt na 10 km naar Eressos en na nog weer 4 km naar Skala Eressou met het mooie grote zandstrand. Dichtbij Skala Eressou liggen de ruïnes van het arrtieke Eressos en twee vroeg-Christelijke basiliekkerken uit de 5de eeuw.
80 km. Een zijweg voert omhoog naar het oud-Byzantijnse klooster Ypsilos dat omstreeks de 9de werd gebouwd op de top van Ordymnos en later werd herbouwd. Men treft hier waardevolle kerkelijke voorwerpen aan en het uitzicht is schitterend.
Terugkerend naar de hoofdweg, rijdt u verder naar het westen.
85 km. Begin van het Stenen bos.Dit dorre en woeste land dat zich zover het oog reikt naar links uitstrekt, is het "bos". Verwacht u niet, hier de ene boom na de andere aan te treffen. Maar wat u wel tegen zult komen wanneer u de kilometers lange, onverharde weg links volgt, is echter beslist de moeite waard: Hier en daar staan stenen boomstammen, waarvan sommige een doorsnede hebben van meer dan drie meter en tot wel tien meter hoog zijn. De grote stammen zijn wat moeilijker te vinden dan de kleine. In feite gaat het hier niet om bomen, maar om rotsen die misschien wel een miljoen jaar geleden door vulkanische werking zijn gevormd.
92 km. Sigri. De westpunt van Mytilini. Een bekoorlijke baai, met een kasteel in de hoogte en beneden een gladde zee vol rotsblokken en bootjes. Er is vrij veel toerisme in het dorpje, dat naast het kasteel ligt. Op het tegenover gelegen eilandje Nissiopi en ook op de zeebodem, vindt men wederom stenen bomen.


2. Agiasos Polichnitos - Vatera (61 km)

U volgt de vorige route, maar slaat na 14 km linksaf.
22 km. Kruispunt Agiassos. Van hieruit leidt een zijweg naar links na 4 km naar Agiasos, een van de schilderachtigste dorpen van Lesbos, dat op 450 meter hoogte tegen de weelderige groene helling van de Olymposberg is aangebouwd. Tussen de huizen lopen steile, nauwe, met keien geplaveide weggetjes; de oude huizen, die allemaal met gelijke pannendaken bekleed zijn, hebben meestal houten balkons vol bloemen. Ongeveer in het midden van het dorp verrijst de Panagiakerk met zijn hoge klokketoren. Deze kerk werd in 1170 gebouwd als een basiliek met drie schepen; sinds 1815 heeft het zijn huidige vorm.

In het gebouwencomplex van de kerk is een Byzantijns en folkloristisch museum ingericht met een interessante collectie. In Agiassos bloeit de volkskunst meer dan waar ook op Lesbos. Ook wordt hier het Lesbische dialect duidelijk hoorbaar. De pottenbakkers en de houtsnijkunst steunen op een traditie van drieduizend jaar. Hier kan men tijdens dorpsfeesten vaak de oude sandouri horen, bespeeld door de beste spelers van het eiland, die allen uit dit dorp komen.

Vanaf het kruispunt bij Agiasos (4 km) gaat de tocht voort naar Polichnftos.
45 km. Polichnitos. Het stadje is bekend om zijn warme bronnen. Dichtbij Polichnitos vindt men de Skala Polichnitou met zijn strand en het zandstrand van Nyfida, beide in de golf van Kalloni.
53 km. Vatem, misschien wel het mooiste zandstrand van Lesbos, dat zich vanuit het dorpje oostwaarts uitstrekt naar de landpunt van Agios Fokas. Dicht bij de uitloper bevond zich een Dionysustempel.


3. Thermi - Mantarnados - Skala Sykamias (51 km)

U volgt de kustweg naar het noorden.
9 km. Pyrgi Thermis. In het verleden stonden hier veel wachttorens, waarvan er nu nog maar een paar over zijn. links van de weg ligt op een heuvel de Byzantijnsese kerk van Panagia Tourloti, een van de oudste kerkjes van het eiland. Dicht bij de kust van Pyrgi Thermis werd een voorhistorische nederzetting ontdekt waarvan de oudste delen uit 3000 v.Chr. dateren. Op de ruïnes hiervan zijn later nieuwere nderzettingen gebouwd.
11 km. Paralia Thermis. Een druk toeristencentrum met een mooe zee. Tezamen met Thermi vormt het één gemeente. Het plaatsje heeft zijn naam "Thermi' (warm) te danken aan zijn warme geneeskrachtige bronnen. Ten zuidwesten van Thermi, op 3 km afstand, ligt het nonnenklooster Agios Rafael.
16 km. Mystegna. Vlakbij rechts ligt Skala Mystegnon met de mooie kust.
21 km. Skala Neon Kydonion, de haven van Nea Kydonia.
23 km. Xabelia, een mooi strand met taverna's vlak aan zee.
31 km Een omweggetje naar rechts leidt naar het strand van Aspropotamos, en na nog 2 km naar een van de interessantste Byzantijnse kerkjes van het eiland, de Agios Stefanos.
37 km. Mantamados. Een groot dorp dat bekend is om zijn veeteeltprodukten. Interessant is het vlakbij het dorp gelegen klooster Taxiarches.
48 km. Sykarnia(zie foto), ook wel Sykaminea genoemd, is een schilderachtig dorp met veel groen en een mooi uticht over zee. Het is de geboorteplaats van de schrijver Stratis Myrivilis; in zijn geboortehuis is een gedenkplaat ingemetseld.
51 km. Skala Sykamias. Het schilderachtigste vissersdorpje van Mytilini met het kerkje van Panagia Gorgona, gebouwd op een rots bij de haveningang.


4. Papados - Agios lsidoros - Plomari (41 km)

U neemt weer de eerste route en slaat na 12 km linksaf, richting Piomari.
24 km. Papados, een wat groter dorp met de interessante Taxiarcheskerk.
25 km. Een kilometer naar rechts ligt het pittoreske dorpje Skopelos, en 5 km naar links Perama, de toegang tot de golf van Gera Vanuit Perama kunt u met een bootje oversteken naar Kountouroudia en van daaruit per bus terugkeren naar Mytilini (11 km). Op dit kruispunt gaan we echter rechtdoor.
38 km. Agios lsidoros, een gehucht met een mooie kust.
41 km. Plomari.(zie foto) De tweede stad van het eiland, met een heel plaatselijke sfeer maar ook met nieuwbouw, gelegen op een heuvel. Aan de voet van de heuvel ligt de haven met een groot plein. Het strand heet Ammoudeli. Plomari staat bekend om zijn ouzo.
Dicht bij Plomari ligt Melinda, het haventje van Paleochorio, met een mooi zandstrand. Een mooi plekje is ook het kerkje van Panagia Kryfti, verscholen in het hart van een kleine baai bezaaid met rotsen.


5. Kalloni - Petra - Moiyvos (Mithymna) (63 km)

Wie maar één dag heeft om Lesbos te bekijken, raden wij aan die te gebruiken om naar Molyvos te gaan.
Iets voorbij Kalloni, na 41 km rijden, slaat u rechtsaf.
57 km. Petra.

Dit mooie vissersplaatsje dat zich tot een toeristisch centrum heeft ontwikkeld, is genoemd naar een reusachtige losstaande rots, die al van verre in het groene landschap te ontwaren is, naast een prachtig zandstrand. Op de top van de rots werd in het midden van de 18de eeuw het kerkje Panagia Glykofilousa gebouwd. Meer dan honderd traptreetjes brengen u naar boven, vanwaar u een schitterend uitzicht heeft.


Kan ik deze zomer vertrouwd naar de Griekse eilanden.

Van enkele mensen kreeg ik de vraag, nu het economisch niet goed gaat met Griekenland kan ik dan vertouwd op vakantie naar Griekenland? De Griekse bevolking wordt flink aangepakt door deze regering wat natuurlijk resulteert in onvrede. De afgelopen jaar gekozen regering mag het puin ruimen van de vorige regering. Zoals een Griek tegen mij zei afgelopen jaar, heeft de vorige regering Griekenland verkwanseld met oplichterij.

Maar ga je op vakantie naar de Griekse eilanden, dan zul je weinig van onvrede merken, heel veel mensen op de eilanden zijn afhankelijk van het toerisme. Ik kan met zekerheid stellen dat u met open armen ontvangen zult worden, zoals het altijd geweest is.

Een vakantie in Griekenland is een appartementje boeken, leuke dingen doen, naar het strand, en s'avonds heerlijk relaxen in een plaatselijke taverna. En je komt herboren thuis.

Ontvlucht de Nederlandse stress! En steun de bevolking op de Griekse eilanden!

Nog nooit op vakantie geweest naar de Griekse eilanden, probeer het eens en proef de sfeer die je niet kunt uitleggen.

Heb je al zin in Griekenland?

Alonissos,Chios, Corfu, Cruise, Kreta, Eilandhoppen, Island Hopping, Karpathos, Kefalonia, Kos, Kreta, Lefkas, Lesbos, Mykonos, Naxos, Parga, Paros, Paxos, Peloponnesos, Rhodos, Samos, Santorini, Skiathos, Skopelos, Thassos, Zakynthos, Zeilvakanties, Zonnig, of Actief.

Wat gaat het worden!?

Wanneer naar Griekenland

In beginsel kun je naar de Griekse eilanden in het vakantieseizoen van 1 april tot 31 oktober.

Hou je van de natuur en wil je niet in de drukte zitten, dan is het voorjaar de beste tijd. (rond meivakantie, juni) Geniet van de uitbundige bloei en geur van de natuur! gemiddelde temperatuur 20-25 graden.

Hou je van gezellige drukte en kun je alleen in het hoogseizoen (zomervakantie, juli, augustus) zoek dan de populaire eilanden op. Wil je toch rust in het hoogseizoen? Er zijn diverse reisorganisaties die accommodaties aanbieden ver van de drukte en op nog relatief rustige eilanden. Temperaturen van 20 tot 40 graden.

Naseizoen (september, oktober, herfstvakantie) In deze periode kun je ook nog ongeremd genieten van de Griekse sfeer. De bestemmingen zijn over het algemeen wat rustiger zodat je optimaal kunt genieten van strand, cultuur enz. De natuur is vaak dor door de warme zomer. Temperaturen circa 20 tot 25 graden.

Klimaatverschillen in Griekenland

Klimaatverschillen zijn er wel degelijk. Corfu, Zakynthos, e.d. liggen aan de westkant van Griekenland. Hier heb je een klimaat vergelijkbaar met een Italiaans klimaat. Lesbos, Kos, Rhodos e.d. liggen aan de oostkant van Griekenland, denk hierbij aan een Turks klimaat. Karpathos, Kreta e.d. zijn de zuidelijkste eilanden waar het buiten het hoogseizoen goed verblijven is.
Klimaat en weer Griekenland

weer in Griekenland Griekenland heeft een Mediterraan klimaat met veel zon, milde temperaturen en beperkte regenval. Door de geografische positie, het verschil in hoogte en de verdeling van vaste land en zee, kent het Griekse klimaat veel variatie. Gelukkig zorgt een aangename wind op de eilanden meestal voor de nodige afkoeling.

De warmte is overigens minder benauwend dan in Nederland, omdat er minder vocht in de Griekse lucht zit.

Tussen eind augustus en eind oktober steekt met name rond de Dodekanesos een stevige bries op, dit beïnvloedt de temperatuur niet.
Kom je net aan, is een petje en goed insmeren geen sinicure. Bij aankomst met het vliegtuig is het uitstappen en verademing, het mooiste gevoel wat je kan hebben, je wordt omringt met warmte.

Wil je de temperaturen voor vandaag weten? Kijk dan even op onze weerpagina


Pasen in GriekenlandFeestdagen Griekenland 2014.

Ondanks het feit dat er een rits nationale officiële feestdagen in Griekenland zijn waarbij het hele land vrijaf heeft, moet je weten dat elk Griekse eiland, dorp en stad ook nog zijn eigen feestdagen heeft.

Wil je meer weten over de Griekse feestdagen?
Kijk dan even op Griekse feestdagen 2014.


Stranden Griekenland

De Griekse kust is 16.000 kilometer lang en bestaat voor de helft uit eilanden. Uniek is de grote diversiteit van het kustlandschap.

Uitgestrekte zandstranden, kleine baaien en inhammen, duinen, wetlands, kusten met kiezels en grotten omgeven door grillige rotspartijen.

De Griekse stranden zijn ook erg populair vanwege het heldere, blauwe water. Niet voor niets kregen 404 stranden en 5 jachthavens in Griekenland de prijs ‘Blue Flag’.

Veel stranden hebben de nodige faciliteiten. Ligstoelen met parasols, allerlei winkeltjes, café’s, gezellige barretjes en restaurants. Verder bieden strand en zee meer dan zonnebaden en zwemmen. Zoals een jet-ski huren of een ritje op een band of banaan achter een boot. Veilig ontspannen onder het toeziend oog van de strandwacht.

Genieten van de natuur zonder de aanwezigheid van veel medetoeristen? Ga naar de rustige, ongerepte kusten. Vrijwel alle gebieden zijn toegankelijk.


Scooter huren in Griekenland, goed om te weten!

scooter huren in GriekenlandDe bestuurder van een bromfiets moet volgens de Griekse wet in het bezit zijn van een rijbewijs A (motorrijbewijs) of een bromfietsrijbewijs. De Nederlandse regeling waarmee je met rijbewijs B op een bromfiets mag rijden, kent men in Griekenland niet.

Hoewel een verhuurder meestal akkoord gaat met een Nederlands B-rijbewijs, bestaat de kans dat bij een aanrijding de bestuurder aansprakelijk is zonder dat hij schuld heeft.

Dus als je geen rijbewijs A hebt (motorrijbewijs), zorg dat je in Griekenland dan een bromfietsrijbewijs hebt!


Vanuit Griekenland bellen

Om vanuit Griekenland naar Nederland te kunnen bellen, kiest u +31 en vervolgens het netnummer (zonder 0) en het abonneenummer. Bellen vanuit een telefooncel met kaart is het goedkoopste.

Uw mobiele telefoon kunt u zonder problemen gebruiken mits u de mogelijkheid hebt om in het buitenland te bellen of te sms'en.

De telefooncellen van de OTE (De Griekse Telecommaatschappij) zijn de goedkoopste plaats voor lokale en internationale telefoongesprekken. Je loopt een OTE-gebouw binnen en zoekt een vrije telefooncel waar je ongestoord kunt bellen. Als het telefoongesprek is afgelopen betaal je aan de balie. OTE telefoongebouwen zijn open vanaf 08:00 tot 14:00. In openbare telefooncellen bel je met een telefoonkaart (tilekarta). Telefoonkaarten zijn te koop bij kiosken en OTE-kantoor. Ook bij kiosken met een meter kan getelefoneerd worden, lokaal en internationaal.