De Griekse eilanden-Lesbos excursies


Excursies

Op Lesbos kunt u onder andere een bezoek brengen aan Mytilini met een oude burcht, het archeologisch museum, het paleontologisch museum en ruďnes van antiek theater.

Plomari met een haventje en ouzo-fabriek is ook de moeite waard. Verder kunt u naar Agiassos (traditioneel dorp), diverse warme bronnen, Eresos met kasteel en archeologisch museum, Antissa met kasteel en klooster, Sigri met Turks kasteel en vindplaats van versteende bomen, Molyvos met middeleeuwse burcht en smalle (trap)straatjes, diverse kloosters, o.a. klooster op rots in Petra.

Ook kunt u bijvoorbeeld een dagtocht naar Ayvalik (Turkije) met kleine bazaar en ruďnes van Pergamon doen, een ezelsafari met barbecue, een griekse avond of een Boottocht met barbecue.


Lesbos West:

Ontdek het ruige, vulkanische landschap in het westen! Een prachtige tocht door een bijzonder deel van het eiland. U vertrekt vroeg in de morgen richting Kalloni voor een bezoek aan Moni Limonos, het grootste klooster van Lesbos. Moni Limonos is gelegen in een grote tuin en heeft meer dan 60 kerkjes en kapelletjes met mooie wandschilderingen en een interessant museum. U heeft voldoende tijd om het klooster goed te bekijken. Na de koffiestop in het bergdorp Vatousa gaat u door naar het versteende woud, een wereldbekend fenomeen. Hier wordt een wandeling gemaakt tussen de versteende boomstammen die meer dan 15-20 miljoen jaar oud zijn. Vervolgens bezoekt u het gezellige badplaatsje Skala Eressos, waar u een gedeelte van de middag doorbrengt. Skala Eressos is bekend als de geboorteplaats van de dichteres Sappho en het heeft een prachtig zandstrand met leuke tavernes. Er is hier tijd om te lunchen (excl.), te zwemmen of voor een wandeling. Tegen het eind van de middag rijdt u door het ruige berglandschap via de ‘kustweg’ terug naar uw accommodatie, waar u rond 18.00 uur zult aankomen. Lesbos West is een leuke excursie als u echt iets meer van Lesbos wilt weten. De gids vertelt in het Nederlands mooie verhalen over het eiland. Behalve interessante informatie over de bezienswaardigheden onderweg, krijgt u ook veel leuke verhalen over onder andere de cultuur, natuur en lokale bevolking van Lesbos te horen. Het versteende woud is uniek in Europa en kan het best met een gids bezocht worden omdat er ter plaatste geen informatie verkrijgbaar is.


Jeepsafari:

Een avontuurlijke tocht door onherbergzaam Lesbos, waarbij het grootste gedeelte uit onverharde wegen bestaat. Vertrek rond 9.00 uur richting het boerendorp Agia Paraskevi, bekend om de traditionele kafenions. Onderweg komt u door olijfboomgaarden, het verlaten en verzwegen Turkse dorp Klapados en wordt er een stop gemaakt bij de brug van Kremasti, de oudste brug van Lesbos uit de middeleeuwen. Na Agia Paraskevi rijdt u door de onbekende, maar zeer mooie binnenlanden van Lesbos en bezoekt u de ruďnes van een oude basiliek en het openlucht museum ‘Ta Milelia’ met een 250 jaar oude watermolen. Hier gaat u picknicken en krijgt u een rondleiding door het museum. Nu volgt er een stuk bijzondere natuur, waarbij u door heel veel verschillende landschappen komt. Deze wegen brengen u uiteindelijk naar de zwemstop; een verlaten strandje met mooi uitzicht op de eilandjes voor de kust. U brengt nog een bezoek aan het afgelegen dorpje Paleo en omgeving voor u doorrijdt richting het altijd gezellige vissersdorpje Skala Sikaminea. Via de prachtige noordelijke kustweg gaat u terug naar Molivos, waar u rond 19.00 uur aankomt en de dag besloten wordt met een drankje. De jeepsafari is de enige manier om het ‘echte Lesbos’ te zien. U komt op plekken waar u zelf nooit zou komen en waar zelfs veel eilandbewoners nog nooit geweest zijn. Niet alleen iets voor avonturiers, maar ook zeker voor liefhebbers van de natuur.


Ezelbergtocht:

Tijdens uw bezoek aan Lesbos mag een tochtje op een ezel zeker niet ontbreken! Een typische Lesbos-ervaring, omdat de ezel op het eiland door de Griekse oude mannetjes nog steeds als vervoermiddel wordt gebruikt. Deze unieke, maar vooral ook grappige tocht gaat door het landschap van het Lepetimnos-gebergte, het hoogste gebergte van Lesbos. Op de ezel-'farm' maakt u kennis met uw eigen ezel voor die dag. Elke ezel heeft een eigen naam, karakter en postuur, dus er zit voor iedereen een geschikt dier tussen. Met Michalis, de lokaal zeer beroemde eigenaar van de ezels, rijdt u op zijn (goed verzorgde!) dieren door bergen en valleien, over verborgen ezelpaden en zandweggetjes richting het bergdorpje Vafios. Ook gaat u te voet door een uitgedroogde rivierbedding met de ezel achter u aan. Onderweg kunt u genieten van de prachtige natuur en mooie uitzichten. Tegen de middag bereikt u het bergdorpje Vafios, vanwaaruit u een schitterend uitzicht heeft op Molivos. Terwijl de ezels uitrusten, heeft u de tijd om het dorpje rustig te bekijken, maar u kunt natuurlijk ook lekker gaan lunchen of ouzo drinken met Michalis in de bekende taverne van Vafios. U zult nog lange tijd met veel plezier aan deze dag terugdenken!


Turkije:

U vertrekt rond 07.00 uur 's morgens met de bus naar Mytilini, de hoofdstad van Lesbos. Na de paspoortcontrole gaat u aan boord en maakt u een mooie boottocht naar het Turkse havenstadje Ayvalik. Ook in Turkije passeert u de douane en vervolgens kunt u onder begeleiding van onze Turkse gids met de bus de stad Pergamon bezoeken. In deze antieke stad gaat u de oude ruďnes van de Akropolis en het Asklepion (een van de oudste kuuroorden ter wereld) bekijken. Na deze archeologische bezichtiging gaat u eten in een Turks restaurant met bijzondere Turkse gerechten. Er is een lopend buffet zodat u verschillende dingen kunt proberen. Aansluitend bezoeken we een tapijtknoperij, waar u kunt zien hoe de bekende Turkse tapijten worden gemaakt en wordt uitgelegd wat de verschillende patronen betekenen. Vervolgens gaan we terug naar Ayvalik, waar u nog genoeg tijd heeft om lekker te winkelen. Om 18.00 uur vaart de boot terug richting Griekenland en tegen 21.00 uur bent u terug bij uw accommodatie. Deze excursie biedt u de mogelijkheid om tijdens uw vakantie op Lesbos ook nog een ander land te verkennen. Een unieke kans om een indruk op te doen van de antieke Griekse wereld en het Turkse leven van alledag. Verder is Turkije natuurlijk het paradijs voor mensen die houden van lekker winkelen. Inclusief: transfer van en naar de haven van Mytilini, bootticket en dagvisum, excursie naar Pergamon, entreegelden van de Akropolis en Asklepion en lunch (excl. drankjes).


Wandeltour:

Het beste transportmiddel om een goede indruk te krijgen van het natuurschoon op Lesvos is de benenwagen. Ontdek met een klein groepje wandelaars (5 tot 8 personen) verschillende regio’s van dit eiland. We hebben drie wandelroutes voor u uitgestippeld, alle drie verschillend van karakter. Zo ontdekt u de goed geheim gehouden watervallen van Pesas, nabij het dorpje Achladeri, de Middeleeuwse stenen paadjes door de landerijen bij Skoutaros en kunt u genieten van mooie vergezichten tijdens de wandeling nabij Lafiona. De tocht wordt begeleid door een Nederlandse gids. Tijdens de wandeling bij Skoutaros gaat u lunchen in een olijfboomgaard. Voor water en sandwiches wordt gezorgd. (De tocht duurt van ongeveer 8.00 – 15.00 uur). Erg leuke tocht als u houdt van wandelen en ook eens een keer ergens anders op het eiland wilt wandelen dan alleen in de buurt van uw vakantieplaats: Onder begeleiding komt u op de mooiste wandelplekjes. Inclusief: 3 flesjes water en 2 sandwiches per persoon.


Culinaire ontdekkingstocht:

De Griekse keuken is veel gevarieerder dan u kunt vermoeden. De Griekse bevolking is dol op kleine hapjes, de zogenaamde mezedes. Bovendien is iedereen erg gastvrij: u mag gerust aanschuiven om een hapje mee te eten. Om u kennis te laten maken met de culinaire geheimen van Lesbos, hebben wij een zeer exclusieve minibustour voor u samengesteld. In het dorpje Stipsi proeft u verschillende mezedes (Griekse tapas) onder het genot van een glaasje ouzo in een traditionele kafenion. Vervolgens gaat u naar Petri, waar u uitgenodigd bent in de taverna voor het hoofdgerecht. Dit hoofdgerecht bestaat uit Mousaka, salade, huisgemaakte pasteitjes en wijn. Tijdens de maaltijd op het terras heeft u een prachtig uitzicht over Petra. Als afsluiting van de avond gaat u naar Lafionas voor koffie met Metaxa. Deze tocht geeft u tevens de gelegenheid om een kijkje te nemen in drie autentieke bergdorpjes. De tocht wordt begeleid door een Nederlandse gids. Het maximum aantal deelnemers is 8 personen, het minimum 5. (De tocht duurt van ongeveer 17.00 – 22.00 uur). U gaat eten op plekken waar alleen de Grieken zelf komen en leert de échte Griekse keuken kennen. Deze avond is voor u net zo bijzonder als voor de inwoners van de bergdorpen waar u komt.


Dorpentocht:

Leuke combinatie van boot- en bustocht naar de traditionele bergdorpen in het noorden van Lesbos. U begint met de boottocht van Molivos naar het vissersdorpje Skala Sikaminea. Daar aangekomen stapt u in de bus naar het dorp Kapi, waar u in een oude Griekse kafenion (koffiehuis) Griekse koffie met lokale ‘gebakjes’ kunt proberen (excl.). Vervolgens gaat u naar de beroemde kerk van Taxiachis in Mandamados. Taxiarchis is de beschermheilige van het Lesbos en in deze kerk is zijn bijzondere icoon gevonden, gemaakt van klei en bloed tijdens de Turkse overheersing. Mandamados is tevens bekend om zijn pottenbakkers en u gaat bekijken hoe het Lesbosser keramiek door hen gemaakt wordt. Daarna gaat u terug naar Skala Sikaminea, waar u tijd heeft voor lunch in een van de taverna’s aan de gezellige haven (excl.). Op de terugweg maakt u nog een dorpswandeling in Argenos en rond 17.30 bent u terug in uw accommodatie. Een leuke tocht als u echt iets meer van het eiland wilt horen. Alles wordt verteld door onze bekende gids Maria, geboren en getogen op Lesbos en zij laat u het eiland zien door de ogen van de lokale bevolking.


Boot BBQ:

Een ontspannen dag op het water met het mooie houten zeilschip ‘Panormitis’. U vertrekt om 10.00 uur uit de haven van Molivos en vaart tussen de kust van Lesbos en Turkije door in noorderlijke richting. Een goede manier om het mooie eiland Lesbos eens van een andere kant te bekijken. De boot legt aan in een baai, waar u kunt zonnen, zwemmen en snorkelen (beperkt aantal snorkelspullen aanwezig op de boot), terwijl de kapitein een heerlijke BBQ aan boord bereidt. Na deze lunch vaart de boot weer langzaam richting Molivos, waar u rond 16.30 uur aankomt. Een gezellige dag op zee! Vooral erg lekker in het hoogseizoen wanneer de boot op hete zomerdagen veel verkoeling biedt.


Boottocht Skala Sikaminea:

De mooie boot Panormitis vertrekt ’s morgens om 10.00 uur uit de haven van Petra en om 10.30 uur uit de haven van Molivos en vaart rond de noordkant van het eiland in ongeveer een uurtje naar het pittoreske vissershaventje Skala Sikaminea. Hier aangekomen kunt u de dag besteden zoals u wilt: rondom de haven liggen vele taverna’s waar u heerlijk kunt lunchen (excl.) en u kunt via een klein paadje langs de zee het strand Kagia bezoeken (lopend ca. 15 min.). Ook kunt u met de boot verder varen naar het vulkanische strand van Tsonia. Hier kunt u de dag doorbrengen op dit rustige zand/kiezelstrand. Rond 14.30 uur vaart de boot terug naar Skala Sikaminea, waar u nog een uurtje heeft om dit dorpje ook te bekijken. Om 16.00 uur vaart de boot terug naar Petra (aankomst 17.00 uur) en Molivos (aankomst 17.30 uur). Een dag varen is altijd leuk! Behalve dat u een lekker dagje op zee bent, ziet u ook nog iets van het eiland. Er is een gevarieerd programma: U kunt relaxen op de boot, zonnen en zwemmen op het strand en ziet ook nog een mooi vissersdorpje. Kortom: dit is echt een lekker ontspannen dagje vakantie.


Starlight cruise:

De ‘Panormitis’ vertrekt ’s avonds om 17.30 uur uit de haven van Petra en om 18.00 uur uit de haven van Molivos en vaart rond de noordkant van het eiland in ongeveer een uurtje naar het pittoreske vissershaventje Skala Sikaminea. Hier kunt u lekker gaan eten in een van de taverna’s langs de haven (excl.) of de mooie zonsondergang bekijken. In het donker vaart de boot terug (vertrek vanaf Skala Sikaminea 21.00 uur). U ziet dan langzaam alle lichtjes aangaan in Turkije en op Lesbos en kunt vanaf zee ook goed vele (vallende) sterren aan de hemel zien. Petra en Molivos zijn beide mooi verlichte dorpjes in het donker; dit ziet er prachtig uit vanaf de boot. Rond 22.00 uur komt u aan in Petra en rond 22.30 uur in Molivos. Wij noemen dit ook wel de romantische avondboottocht en dat zegt genoeg....


Kan ik deze zomer vertrouwd naar de Griekse eilanden.

Van enkele mensen kreeg ik de vraag, nu het economisch niet goed gaat met Griekenland kan ik dan vertouwd op vakantie naar Griekenland? De Griekse bevolking wordt flink aangepakt door deze regering wat natuurlijk resulteert in onvrede. De afgelopen jaar gekozen regering mag het puin ruimen van de vorige regering. Zoals een Griek tegen mij zei afgelopen jaar, heeft de vorige regering Griekenland verkwanseld met oplichterij.

Maar ga je op vakantie naar de Griekse eilanden, dan zul je weinig van onvrede merken, heel veel mensen op de eilanden zijn afhankelijk van het toerisme. Ik kan met zekerheid stellen dat u met open armen ontvangen zult worden, zoals het altijd geweest is.

Een vakantie in Griekenland is een appartementje boeken, leuke dingen doen, naar het strand, en s'avonds heerlijk relaxen in een plaatselijke taverna. En je komt herboren thuis.

Ontvlucht de Nederlandse stress! En steun de bevolking op de Griekse eilanden!

Nog nooit op vakantie geweest naar de Griekse eilanden, probeer het eens en proef de sfeer die je niet kunt uitleggen.

Heb je al zin in Griekenland?

Alonissos,Chios, Corfu, Cruise, Kreta, Eilandhoppen, Island Hopping, Karpathos, Kefalonia, Kos, Kreta, Lefkas, Lesbos, Mykonos, Naxos, Parga, Paros, Paxos, Peloponnesos, Rhodos, Samos, Santorini, Skiathos, Skopelos, Thassos, Zakynthos, Zeilvakanties, Zonnig, of Actief.

Wat gaat het worden!?

Wanneer naar Griekenland

In beginsel kun je naar de Griekse eilanden in het vakantieseizoen van 1 april tot 31 oktober.

Hou je van de natuur en wil je niet in de drukte zitten, dan is het voorjaar de beste tijd. (rond meivakantie, juni) Geniet van de uitbundige bloei en geur van de natuur! gemiddelde temperatuur 20-25 graden.

Hou je van gezellige drukte en kun je alleen in het hoogseizoen (zomervakantie, juli, augustus) zoek dan de populaire eilanden op. Wil je toch rust in het hoogseizoen? Er zijn diverse reisorganisaties die accommodaties aanbieden ver van de drukte en op nog relatief rustige eilanden. Temperaturen van 20 tot 40 graden.

Naseizoen (september, oktober, herfstvakantie) In deze periode kun je ook nog ongeremd genieten van de Griekse sfeer. De bestemmingen zijn over het algemeen wat rustiger zodat je optimaal kunt genieten van strand, cultuur enz. De natuur is vaak dor door de warme zomer. Temperaturen circa 20 tot 25 graden.

Klimaatverschillen in Griekenland

Klimaatverschillen zijn er wel degelijk. Corfu, Zakynthos, e.d. liggen aan de westkant van Griekenland. Hier heb je een klimaat vergelijkbaar met een Italiaans klimaat. Lesbos, Kos, Rhodos e.d. liggen aan de oostkant van Griekenland, denk hierbij aan een Turks klimaat. Karpathos, Kreta e.d. zijn de zuidelijkste eilanden waar het buiten het hoogseizoen goed verblijven is.
Klimaat en weer Griekenland

weer in Griekenland Griekenland heeft een Mediterraan klimaat met veel zon, milde temperaturen en beperkte regenval. Door de geografische positie, het verschil in hoogte en de verdeling van vaste land en zee, kent het Griekse klimaat veel variatie. Gelukkig zorgt een aangename wind op de eilanden meestal voor de nodige afkoeling.

De warmte is overigens minder benauwend dan in Nederland, omdat er minder vocht in de Griekse lucht zit.

Tussen eind augustus en eind oktober steekt met name rond de Dodekanesos een stevige bries op, dit beďnvloedt de temperatuur niet.
Kom je net aan, is een petje en goed insmeren geen sinicure. Bij aankomst met het vliegtuig is het uitstappen en verademing, het mooiste gevoel wat je kan hebben, je wordt omringt met warmte.

Wil je de temperaturen voor vandaag weten? Kijk dan even op onze weerpagina


Pasen in GriekenlandFeestdagen Griekenland 2014.

Ondanks het feit dat er een rits nationale officiële feestdagen in Griekenland zijn waarbij het hele land vrijaf heeft, moet je weten dat elk Griekse eiland, dorp en stad ook nog zijn eigen feestdagen heeft.

Wil je meer weten over de Griekse feestdagen?
Kijk dan even op Griekse feestdagen 2014.


Stranden Griekenland

De Griekse kust is 16.000 kilometer lang en bestaat voor de helft uit eilanden. Uniek is de grote diversiteit van het kustlandschap.

Uitgestrekte zandstranden, kleine baaien en inhammen, duinen, wetlands, kusten met kiezels en grotten omgeven door grillige rotspartijen.

De Griekse stranden zijn ook erg populair vanwege het heldere, blauwe water. Niet voor niets kregen 404 stranden en 5 jachthavens in Griekenland de prijs ‘Blue Flag’.

Veel stranden hebben de nodige faciliteiten. Ligstoelen met parasols, allerlei winkeltjes, café’s, gezellige barretjes en restaurants. Verder bieden strand en zee meer dan zonnebaden en zwemmen. Zoals een jet-ski huren of een ritje op een band of banaan achter een boot. Veilig ontspannen onder het toeziend oog van de strandwacht.

Genieten van de natuur zonder de aanwezigheid van veel medetoeristen? Ga naar de rustige, ongerepte kusten. Vrijwel alle gebieden zijn toegankelijk.


Scooter huren in Griekenland, goed om te weten!

scooter huren in GriekenlandDe bestuurder van een bromfiets moet volgens de Griekse wet in het bezit zijn van een rijbewijs A (motorrijbewijs) of een bromfietsrijbewijs. De Nederlandse regeling waarmee je met rijbewijs B op een bromfiets mag rijden, kent men in Griekenland niet.

Hoewel een verhuurder meestal akkoord gaat met een Nederlands B-rijbewijs, bestaat de kans dat bij een aanrijding de bestuurder aansprakelijk is zonder dat hij schuld heeft.

Dus als je geen rijbewijs A hebt (motorrijbewijs), zorg dat je in Griekenland dan een bromfietsrijbewijs hebt!


Vanuit Griekenland bellen

Om vanuit Griekenland naar Nederland te kunnen bellen, kiest u +31 en vervolgens het netnummer (zonder 0) en het abonneenummer. Bellen vanuit een telefooncel met kaart is het goedkoopste.

Uw mobiele telefoon kunt u zonder problemen gebruiken mits u de mogelijkheid hebt om in het buitenland te bellen of te sms'en.

De telefooncellen van de OTE (De Griekse Telecommaatschappij) zijn de goedkoopste plaats voor lokale en internationale telefoongesprekken. Je loopt een OTE-gebouw binnen en zoekt een vrije telefooncel waar je ongestoord kunt bellen. Als het telefoongesprek is afgelopen betaal je aan de balie. OTE telefoongebouwen zijn open vanaf 08:00 tot 14:00. In openbare telefooncellen bel je met een telefoonkaart (tilekarta). Telefoonkaarten zijn te koop bij kiosken en OTE-kantoor. Ook bij kiosken met een meter kan getelefoneerd worden, lokaal en internationaal.