De Griekse eilanden-Chios plaatsen en routes


Vakantie Chios, Griekenland
Een vakantie in Chios, Griekenland boeken? De leukste vakanties in Chios, Griekenland gemakkelijk en voordelig online boeken bij Sudtours Vliegreizen.


1. Kambos - Agios Minas - Nenita (21 km) U volgt de weg die vanuit Chios naar het zuiden voert.
Al spoedig bereikt u de streek Kambos, die zich 6 km naar het zuiden uitstrekt, met oude herenhuizen en grote tuinen vol citrus en andere bomen.
4 km. Via een zijweg links bereikt u na 3 km het strand Karfa.
5 km. Kruispunt. U slaat linksaf, richting Kallimasia.
10 km. Agios Minas. Dit historische klooster ligt aan uw linkerhand, op korte afstand van de weg. In 1822 werden hier 3000 inwoners van Chios afgeslacht, die in het klooster hun toevlucht hadden gezocht.
13 km. Een zijweg links, na Kallimasia, brengt u na 2 km bij het strand Agios Emillianos.
17 km. Katarachtis, een schilderachtig plaatsje aan zee.
21 km. Nenita. De kerk van het dorp, de Agios Tryfon, heeft een iconostase met prachtig houtsnijwerk. Dicht bij Nenita ligt het klooster Taxiarches.


2. Pyrgi - Mesta - Haven van Mesta (Pasa Limani) (41 km) U volgt weer route nr. 1, maar slaat na 5 km rechtsaf in de richting Pyrgi.
13 km. Tholopotami. Hier bevindt men zich in de streek van de Mastichochoria (mastiekdorpen). Alle dorpen ten zuiden van Kambos worden zo genoemd. Links en rechts van de weg ziet men de mastiekbomen; elke boom brengt per jaar ongeveer 200 gram mastiek voort.
21 km. Armolia. Een dorp met een pottenbakkerstraditie. Bovenop de heuvel, op een half uur lopen, iigt het 15de eeuwse Genuese Kasteel Oria of Apolychnon.
25 km. Een zijweg naar links komt na 5 km uit bij het schilderachtige haventje van Emborio. Op de Profitis Iliasheuvel werden de resten ontdekt van een voorhistorische nederzetting. Ten zuiden van het haventje ligt de baai Mavra Volia, dat met zijn indrukwekkende zwarte kiezelstenen een van de opmerkelijkste stranden van Chios is.
U keert terug naar de hoofdweg en vervolgd die in westelijke richting.
26 km. Pyrgi. Het middeleeuwse dorp werd gebouwd rondom een reeds bestaande wachttoren. later ontstonden hier de traditionele decoraties van de buitenmuren met grijs-witte, geometrische patronen, decoraties die de plaatselijke bevolking xysta (slijpsels) noemt. Aandacht verdient de Byzantijnse kerk Agii Apostoli met mooie muurschilderingen en de basiliekkerk Kimisis Theotokou (Maria Hemelvaart). Als men vanuit Pyrgi westwaarts in de richting van Olympi gaat, ziet u links, op ongeveer 5 km, de baai Fanes met zijn mooie zandstrand.
33 km. Olympi. Een tweede middeleeuws dorp dat volgens hetzelfde principe is aangelegd als Pyrgi.
37 km. Mesta. Nog een middeleeuws dorp, dat goed bewaard is gebleven en dan ook grote indruk maakt. Het heeft 4 toegangen, en als men er eenmaal in is, heeft men de bestaande richtingaanwijzers hard nodig om niet te verdwalen in de enge, ronddraaiende straatjes met hun vele bogen. In het midden, op de plaats waar eens de versterkte wachttoren stond, is de kerk Megales Taxiarges gebouwd, een badiliekkerk met drie schepen. Dichtbij de kerk iigt het schilderachtige dorpsplein. Aandacht verdient ook de kerk Paleos Taxiarchis, in het noorden van het dorp.
41 km. limani Meston. De haven van Mesta en een plaatsje in opkomst Van hier uit duurt de reis naar Rafina, Attica met de ferry (wanneer die vaart) maar 6 uur.


3. Nea Moni - Anavatos U volgt de weg Chios uit die westwaarts omhoog leidt.
5 km. Karyes. Een dorp met een mooi uitzicht over de stad Chios (Chora) en de zee.
10 km. U slaat hier linksaf.
13 km. Nea Moni. Een Byzantijns klooster dat in een weelderig groen dal ligt. Het is omstreeks 1045 gesticht door keizer Konstantijn IX Monomachus, om onderdak te verlenen aan de wonderbaarlijke icoon van de Heilige Maagd die in de streek werd gevonden. De architectuur van de kloosterkerk is uniek en in heel Griekenland alleen op Chios te vinden. De kerk is van het octogonale type, want de koepel wordt gesteund door acht boognissen, waardoor het geheel groter, hoger en statiger wordt. Helaas is de oorspronkelijke koepel in 1881 door een aardbeving verwoest en wat wij vandaag zien is slechts een reconstructie. In oude reisbeschrijvingen wordt vermeld dat het mozaiek van de "Pantokrator", met de figuur van Christus, het mooiste van de wereld was. De moza´eken die wel bewaard zijn gebleven behoren tot het beste wat de Byzantijnse kunst heeft te bieden. In het klooster wonen nonnen. Na ons bezoek aan het klooster, keert u terug naar de hoofdweg en volgt die verder in westelijke richting.
25 km. Avgonyma. Van hieruit slaat u rechtsaf.
30 km. Anavatos. Het indrukwekkende, maar tot ru´nes vervallen en verlaten dorp is gebouwd op een hoge rots met rondom steile kloven en is alleen vanuit het noorden te bereiken. Trappetjes voeren omhoog naar de half ingestorte huizen die vanuit de verte doen denken aan een sprookjesburcht. Anavatos was een van de plekken,waar in 1822 duizenden inwoners van Chios vergeefs een toevlucht hadden gezocht om te ontkomen aan de massa-moord.


4. Klooster Agia Markelia - Agio Gala (64 km) Vanuit Chios neemt u de weg naar het noord-westen; u passeert Vrontados, aan uw rechterhand.
32 km. Kruispunt met een afslag naar Sidirounda. U slaat hier rechtsaf.
42 km. Volissos. Een dorp op de helling van een heuvel met een middeleeuws kasteel aan de top. Vanuit Volissos volgt u een zijweg na 6 km naar het schilderachtige klooster Agia Markella aan de heldere zee. Een andere weg brenqt ons na 2 km naar het haventje van Volissos, Limnia genaamd, met een uitgestrekt zandstrand. Het eiland Psara ligt van hieruit op maar 17 zeemijl afstand. Vanuit Volissos gaan wij verder in noordwestelijke richting en om de berg Amani heen, waarbij wij de dorpjes Trypes en Melanios passeren.
64 km. Agio Gala. Dit afgelegen gehucht in het uiterste noordwesten van Chios met zijn vreemde naam "heilige melk" verwierf bekendheid vanwege de beroemde grot die er vlakbij ligt.


5. Vrontados - Kardamyla - Kambia (48 km) U volgt vanuit Chios de kustweg naar het noorden.
3 km. Dichtbij Livadia ligt de basiliekkerk Agios Isidoros, de beschermheilige van het eiland. De oudste delen en sommige moza´eken dateren uit de 5de eeuw.
6 km. Vrontados. Een kleine gemeenschap, van wie velen zeevarenden zijn. In de baai van Los vindt men een georganiseerde strand en watersportvoorzieningen.
6,5 km. Daskalopetra. Iets buiten Vrontados aan de kust, omgeven door een weelderig stukje groen dat Vrysi tou Pasa (Pasha's bron) wordt genoemd ligt een reusachtige, gehouwen rots waar Homerus les gegeven zou hebben. De rots wordt daarom ook wel Zetel van Homerus genoemd.
26 km. Kardamyla. Een wat groter dorp met 2500 inwoners, de derde grootste gemeente van het eiland.
28 km. Marmaro. Het haventje van Kardamyla, verscholen in het hart van de baai.
32 km. Nagos. Een baai met een van de mooiste stranden van Chios.
48 km. Kambia. Vanuit dit dorp (op 340 meter hoogte), evenals vanuit Spartounda (op 530 meter hoogte) dat meer zuidwaarts ligt, kan men naar de Profitis Ilias top klimmen (1297 m hoog) van de Pelineos, de hoogste berg van Chios. Het is een klim van ongeveer 3 uur. Vanuit Kambia gaat de weg zuidwaarts langs de dorpen Fyta en DiŰfcha om vervolgens uit te komen op de weg naar Volissos.