Kreta vandaag de dag.
Kreta vandaag de dag.

Hemelsbreed gemeten is Kreta 260 kilometer lang, terwijl de breedte varieert van 13 tot 50 kilometer. Het eiland is opgedeeld van west naar oost in vier provincies;


Chania, Rethymno, Heraklion en Lasithi.

Op het hele eiland wonen meer dan een half miljoen mensen en dan tellen we de vele gasten in de zomermaanden niet mee.
Twintig procent daarvan is inwoner van de hoofdstad Heraklion.
De tweede stad in grootte is Chania met meer dan 63.000 inwoners.
De noordkust is heuvelachtig, heeft vrij veel mooie zandstranden en diverse baaien. De zuidkust is afwisselender; grillige bergen lijken hier en daar bijna voorover te vallen, pardoes de zee in. In de bergen treffen we veel grotten aan, diepe ravijnen en spectaculaire kloven.

Globaal gezien kan men de bergen van west naar oost opdelen in vier bergketens. De hoogste daarvan liggen op West-Kreta. Dat zijn de Lefka Ori, letterlijk witte bergen, en de Idi-bergen of de Psiloritis. Diverse toppen daarvan reiken tot ver boven de 2000 meter en blijven dan ook in het voorjaar lang met sneeuw bedekt.

Maar niet daarom heten ze "witte bergen". Deze naam hebben ze te danken aan het lichte gesteente waaruit ze zijn opgebouwd. Het woord Kreta is verwant aan krijt. Deze geweldige berggevaarten maken ons stil en klein.

Maar even indrukwekkend is een tocht door de hoogvlakte van Lassithi ten noorden van het Dikti-gebergte. Vele windmolentjes treft u hier verspreid over de vlakte aan. Ze zijn van Venetiaanse oorsprong en zorgen dus sinds eeuwen voor de bevloeiing van de akkers.

En als we het toch over akkers hebben moeten we meteen ook een even boeiende laagvlakte noemen, de vlakte van Massara in het zuiden langs de Massara-baai. Deze vruchtbare streek heet de korenschuur van Kreta te zijn.

Een plek die u bij een verkenning van het eiland net zo min over mag slaan als het eerder genoemde Knossos-paleis, is de Samaria-kloof. Daarover zullen we het echter verderop nog uitgebreid hebben.

Wie Griekenland kent van het hoogseizoen zou het niet geloven maar het land is twee keer zo rijk aan plantenvariëteit dan Nederland. De bloemenweelde is in Griekenland, ook op Kreta, alleen wat ongelijk verdeeld over de jaargetijden. In het voorjaar breken de kleuren los: in het bos, op de berghellingen, langs de wegen, ja, waar niet! Bloemen tussen de rotsen, in de kloven, aan de struiken en in de bomen, te veel om in je op te nemen: de anemonen, orchideeën, narcissen, bougainvilles, oleanders, sinaasappelbomen, mandarijnen; één eindeloze pracht.

Wie in de gelegenheid is moet Kreta ook eens in het voorjaar bezoeken. En wat de bomen betreft, zoals overal in het Middellandse Zeegebied trekken vooral de olijfbomen de aandacht met hun wel bijzonder fraaie en grillige lijnen, gaten en draaiingen in de stammen.

Er zijn in Griekenland niet veel in het wild levende dieren. Op Kreta komt evenwel de kri-kri voor, een soort steenbok. Er zijn trouwens deskundigen die zeggen dat het verwilderde geiten zijn. Hoe dan ook, nu zijn het beschermde dieren. Speciaal om deze dieren voor uitsterven te behoeden is het gebied rondom de Samaria-kloof tot Nationaal Park verklaard.

We lazen ergens dat de Kretenzers de Friezen van Griekenland zijn koppig, ronduit en trouw. Volop Griek met de Grieken maar alleréérst Kretenzer! Nu zal dat in de dichter bevolkte gebieden misschien minder opvallend zijn, maar wie een tocht door de stille dorpen in de bergen maakt zal daar vast iets van proeven.

Voor een Kretenzer is het een eer een gast (xènos) in huis te hebben. Het is veelzeggend dat het woord xènos zowel vreemdeling als gast betekent! Een xènos wordt van alles en nog wat aangeboden, zeker ook raki, een inheemse zeer sterke borrel.


Kan ik deze zomer vertrouwd naar de Griekse eilanden.

Van enkele mensen kreeg ik de vraag, nu het economisch niet goed gaat met Griekenland kan ik dan vertouwd op vakantie naar Griekenland? De Griekse bevolking wordt flink aangepakt door deze regering wat natuurlijk resulteert in onvrede. De afgelopen jaar gekozen regering mag het puin ruimen van de vorige regering. Zoals een Griek tegen mij zei afgelopen jaar, heeft de vorige regering Griekenland verkwanseld met oplichterij.

Maar ga je op vakantie naar de Griekse eilanden, dan zul je weinig van onvrede merken, heel veel mensen op de eilanden zijn afhankelijk van het toerisme. Ik kan met zekerheid stellen dat u met open armen ontvangen zult worden, zoals het altijd geweest is.

Een vakantie in Griekenland is een appartementje boeken, leuke dingen doen, naar het strand, en s'avonds heerlijk relaxen in een plaatselijke taverna. En je komt herboren thuis.

Ontvlucht de Nederlandse stress! En steun de bevolking op de Griekse eilanden!

Nog nooit op vakantie geweest naar de Griekse eilanden, probeer het eens en proef de sfeer die je niet kunt uitleggen.

Heb je al zin in Griekenland?

Alonissos,Chios, Corfu, Cruise, Kreta, Eilandhoppen, Island Hopping, Karpathos, Kefalonia, Kos, Kreta, Lefkas, Lesbos, Mykonos, Naxos, Parga, Paros, Paxos, Peloponnesos, Rhodos, Samos, Santorini, Skiathos, Skopelos, Thassos, Zakynthos, Zeilvakanties, Zonnig, of Actief.

Wat gaat het worden!?

Wanneer naar Griekenland

In beginsel kun je naar de Griekse eilanden in het vakantieseizoen van 1 april tot 31 oktober.

Hou je van de natuur en wil je niet in de drukte zitten, dan is het voorjaar de beste tijd. (rond meivakantie, juni) Geniet van de uitbundige bloei en geur van de natuur! gemiddelde temperatuur 20-25 graden.

Hou je van gezellige drukte en kun je alleen in het hoogseizoen (zomervakantie, juli, augustus) zoek dan de populaire eilanden op. Wil je toch rust in het hoogseizoen? Er zijn diverse reisorganisaties die accommodaties aanbieden ver van de drukte en op nog relatief rustige eilanden. Temperaturen van 20 tot 40 graden.

Naseizoen (september, oktober, herfstvakantie) In deze periode kun je ook nog ongeremd genieten van de Griekse sfeer. De bestemmingen zijn over het algemeen wat rustiger zodat je optimaal kunt genieten van strand, cultuur enz. De natuur is vaak dor door de warme zomer. Temperaturen circa 20 tot 25 graden.

Klimaatverschillen in Griekenland

Klimaatverschillen zijn er wel degelijk. Corfu, Zakynthos, e.d. liggen aan de westkant van Griekenland. Hier heb je een klimaat vergelijkbaar met een Italiaans klimaat. Lesbos, Kos, Rhodos e.d. liggen aan de oostkant van Griekenland, denk hierbij aan een Turks klimaat. Karpathos, Kreta e.d. zijn de zuidelijkste eilanden waar het buiten het hoogseizoen goed verblijven is.
Klimaat en weer Griekenland

weer in Griekenland Griekenland heeft een Mediterraan klimaat met veel zon, milde temperaturen en beperkte regenval. Door de geografische positie, het verschil in hoogte en de verdeling van vaste land en zee, kent het Griekse klimaat veel variatie. Gelukkig zorgt een aangename wind op de eilanden meestal voor de nodige afkoeling.

De warmte is overigens minder benauwend dan in Nederland, omdat er minder vocht in de Griekse lucht zit.

Tussen eind augustus en eind oktober steekt met name rond de Dodekanesos een stevige bries op, dit beïnvloedt de temperatuur niet.
Kom je net aan, is een petje en goed insmeren geen sinicure. Bij aankomst met het vliegtuig is het uitstappen en verademing, het mooiste gevoel wat je kan hebben, je wordt omringt met warmte.

Wil je de temperaturen voor vandaag weten? Kijk dan even op onze weerpagina


Pasen in GriekenlandFeestdagen Griekenland 2014.

Ondanks het feit dat er een rits nationale officiële feestdagen in Griekenland zijn waarbij het hele land vrijaf heeft, moet je weten dat elk Griekse eiland, dorp en stad ook nog zijn eigen feestdagen heeft.

Wil je meer weten over de Griekse feestdagen?
Kijk dan even op Griekse feestdagen 2014.


Stranden Griekenland

De Griekse kust is 16.000 kilometer lang en bestaat voor de helft uit eilanden. Uniek is de grote diversiteit van het kustlandschap.

Uitgestrekte zandstranden, kleine baaien en inhammen, duinen, wetlands, kusten met kiezels en grotten omgeven door grillige rotspartijen.

De Griekse stranden zijn ook erg populair vanwege het heldere, blauwe water. Niet voor niets kregen 404 stranden en 5 jachthavens in Griekenland de prijs ‘Blue Flag’.

Veel stranden hebben de nodige faciliteiten. Ligstoelen met parasols, allerlei winkeltjes, café’s, gezellige barretjes en restaurants. Verder bieden strand en zee meer dan zonnebaden en zwemmen. Zoals een jet-ski huren of een ritje op een band of banaan achter een boot. Veilig ontspannen onder het toeziend oog van de strandwacht.

Genieten van de natuur zonder de aanwezigheid van veel medetoeristen? Ga naar de rustige, ongerepte kusten. Vrijwel alle gebieden zijn toegankelijk.


Scooter huren in Griekenland, goed om te weten!

scooter huren in GriekenlandDe bestuurder van een bromfiets moet volgens de Griekse wet in het bezit zijn van een rijbewijs A (motorrijbewijs) of een bromfietsrijbewijs. De Nederlandse regeling waarmee je met rijbewijs B op een bromfiets mag rijden, kent men in Griekenland niet.

Hoewel een verhuurder meestal akkoord gaat met een Nederlands B-rijbewijs, bestaat de kans dat bij een aanrijding de bestuurder aansprakelijk is zonder dat hij schuld heeft.

Dus als je geen rijbewijs A hebt (motorrijbewijs), zorg dat je in Griekenland dan een bromfietsrijbewijs hebt!


Vanuit Griekenland bellen

Om vanuit Griekenland naar Nederland te kunnen bellen, kiest u +31 en vervolgens het netnummer (zonder 0) en het abonneenummer. Bellen vanuit een telefooncel met kaart is het goedkoopste.

Uw mobiele telefoon kunt u zonder problemen gebruiken mits u de mogelijkheid hebt om in het buitenland te bellen of te sms'en.

De telefooncellen van de OTE (De Griekse Telecommaatschappij) zijn de goedkoopste plaats voor lokale en internationale telefoongesprekken. Je loopt een OTE-gebouw binnen en zoekt een vrije telefooncel waar je ongestoord kunt bellen. Als het telefoongesprek is afgelopen betaal je aan de balie. OTE telefoongebouwen zijn open vanaf 08:00 tot 14:00. In openbare telefooncellen bel je met een telefoonkaart (tilekarta). Telefoonkaarten zijn te koop bij kiosken en OTE-kantoor. Ook bij kiosken met een meter kan getelefoneerd worden, lokaal en internationaal.