De Griekse eilanden - Kreta auto excursies.

Welkom bij de autotochtenpagina Kreta!

Deze pagina is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Toch kunnen er veranderingen optreden in het wegennet e.d.

Deze site kan derhalve niet aansprakelijk worden gesteld voor eventuele wijzigingen typfouten e.d.
ę 2003 - 2016 De Griekse eilanden Sitemap


Tylisos - Anogia

Tylissos is bekend vanwege de Ru´nes van drie Mino´sche villa's (1700-1500 v.Chr.) die aan de oostkant van het dorp liggen, naast een klein pijnbomenbos.

22 km. Sklavokambos.Ru´nes van een Mino´sche villa.

36 km Anogia Groot bergdorp op 740 meter hoogte, een gemeente die behoort tot de provincie Mylopotamos. Het ligt vlak bij de grens van de Prefectuur Heraklion.

Anogia is bekend om zijn prachtige weefwerk in heldere kleuren met traditionele Kretenzische motieven. Het centrale plein en de straatjes hangen vol met weefwerk, tentoongesteld voor de verkoop

Dat geeft het dorp een speciale noot.

Anogia, ge´soleerd op de noordelijke helling van Psiloritis-berg gelegen, was het centrum van de verzetsstrijd tegen de Turken

Maar ook gedurende de tweede wereldoorlog onderscheidde het zich als een een brandpunt van nationaal verzet tegen de Duitsers.
Vanwege die activiteiten kreeg Anogia harde represaillemaatregelen te verduren
In augustus 1944 werd het dorp door de Duitsers met de grond gelijk gemaakt

Het Anogia dat weer opgebouwd werd is vandaag de dag een grote toeristische trekpleister. In zijn taveernes worden in de zomer feestavonden georganiseerd met Kretenzische volksdansen.


Knossos

Het belangrijkste archeologische terrein van Kreta, dat de ru´nes omvat van het grootste en meest luxe Minoische paleis, gebouwd in het centrum van een grote stad. Het eerste paleis werd in ca. 2000v.Chr. gebouwd en in ca. 1700 v.Chr. verwoest Onmiddellijk daarna werd een grotere gebouwd, groter nog dan de eerste. Ook die werd verwoest, in ca. 1450 v.Chr., waarschijnlijk door de enorme vulkaanuitbarsting op Santorini. De opgravingen werden in 1900 verricht door de Engelse archeoloog Arthur Evans, die vervolgens bepaalde gedeeltes van de ruines reconstrueerde.

Het bezoek aan het paleis, dat een oppervlakte van 22.000 vierkante meter beslaat, begint bij de Westelijke Hof. U gaat het paleis binnen door de westelijke PropyleeŰn en vervolgens door de Processiegang. Dan linksaf en vanuit de Zuidelijke PropyleeŰn gaat u de grote trap op naar de bovenverdieping (Piano Nobile) van de westelijke vleugel.

U komt eerst in de Hal met de Drie Zuilen en dan in de Grote Hal en de Gewijde Hal. U gaat de smalle trap af naar de gang van de westelijke magazijnen. Vervolgens naar de Centrale Hof om in de Zuidelijke Gang een reproductie van de muurschildering van de Prins met de Lelies te bezichtigen (het origineel bevindt zich in het museum van lraklio).

Daarna bezoekt u het Driedelig Heiligdom dat uitkijkt op de Centrale Hof en vervolgens bezichtigt u de Troonzaal, de Voorhal van de Crypte, de Crypte met de achthoekige pijlers en de Schatkamer van het Centrale Heiligdom, waar de Slangengodinnen gevonden werden. Vanuit de Centrale Binnenhof gaat u naar de Voorhal en de Troonzaal met de beroemde troon van Minos, 4000 jaar oud, gemaakt van gips. Door de gang van de Noordelijke Ingang komt u bij de Noordelijke Poort van het paleis en in de Pijlerzaal van de "douane'.

Aan de noodwestzijde van het paleis bevindt zich het noordelijke rituele waterbekken en buiten deze ruimte de monumentale toegangstrap het zogenaamde "Theater", dat plaats bood aan ongeveer 500 mensen en voor officiŰle ontvangsten als voor rituele plechtigheden werd gebruikt.

Om de oostzijde te bezichtigen keert u terug naar de gang van de Noordelijke Ingang en even voor u in de Centrale Hof belandt slaat u linksaf. Nu komt u in de Zaal van het Schaakspel en de Gang der Magazijnen met de reusachtige pithoi (manshoge voorraadpotten). verder zuidwaarts stuit u op een keramiekatelier of "school"en de werkplaats van de steenhouwer.

Nog verder zuidwaarts komt u bij de Koninklijke Appartementen. U gaat de grote statie trap af en bezoekt de Hal met de Dubbele Bijl, de privÚ-vertrekken van de Koning, het Megaron en de badkamer van de Koningin en de schatkamer, waar de beroemde ivoren "Stierenspringer" gevonden werd. Tenslotte ziet u nog verder zuidwaarts het Heiligdom van de Dubbele Bijl, de Karavan Serai, het Huis van de Hogepriester, het graf van Minos en de Koninklijke Villa

U kunt er ook een mooi dagje uit van maken met het openbaar vervoer. U reist naar Heraklion en stapt uit op het busstation en koopt een kaartje naar Knossos daarna neemt u lijn 2 die de hele dag pendelt.


Zaros - Klooster Vrontisi - Kamares (55 km)

U verlaat lraklio via de Chania-poort en neemt de weg naar Festos.

29,5 km. Agia Varvara.
Een dorp op 600 m hoogte. Aan het begin van het dorp, rechts, een enorme rots met het kerkje van de Profeet Elias er bovenop. Men zegt dat dit het geografische middelpunt van Kreta is. Vanaf Agia Vavara gaat u rechtsaf naar Zaros.

39,5 km. Gergeri.
Dorp dat gebouwd is tegen de steile helling van de Psiloritis. Op 18 km hiervandaan begint het schitterende Rouva-woud.

45,5 km. Zaros.
Dorp met weelderige flora en rijkelijk stromend water. Een oude watermolen maalt nog steeds graan op traditionele wijze. Hogerop bij Volomos ligt een mooi, kunstmatig aangelegd meertje, bij de ingang van een ravijn.

50,5 km.
Een afslag naar rechts leidt na 1 km naar het klooster van Vrontissi, een van de meest waardevolle van Kreta. Het werd rond 1400 gebouwd en aanvankelijk behoorde het tot het in de nabijheid staande Varsamonero-klooster. In de kerk zijn nog muurschilderingen te vinden. De kloosterfontein, die uit de 15de eeuw dateert, is prachtig, met mooie gebeeldhouwde afbeeldingen van Adam en Eva in het Paradijs. De glorietijd van het klooster begon in 1500, toen naar het schijnt het andere klooster varsamonero verlaten werd. Er was een spiritueel centrum en ook zou de grote schilder Michael Damaskinos leermeester van El Greco) hier gewoond en geschilderd hebben.

52,5 km. Vorizia.
Links beneden staat het Varsamonero-klooster (1330-1426), een van de oudste kloosters van Kreta en misschien wel het meest waardevolle wat betreft het aantal en de kwaliteit van zijn muurschilderingen.

55 km. Kamares.
Bergdorp, gelegen op de helling van de Psiloritis op 600 m. Het is het startpunt voor de klim omhoog naar de grot van Kamares, die in de Mino´sche Tijd in gebruik was als cultusplaats. In de grot werden de beroemde Kamares-kruiken gevonden.

Vanuit Kamares komt de weg na ll km uit op de weg naar Rethymno-Amari-Agia Galini.


Phaestos - Matala

29,5 km. Agia Varvara.
Na nog een paar kilometer kunt u vanuit de hoogte de hoogvlakte van Mesara, de grootste van heel Kreta, zien liggen.

45,5 km. Gortyna (of Gortis).
Na Agia Deka liggen over een lengte van 1 km links en rechts de ruines van een grote stad verspreid, die in de Romeinse Tijd de hoofdstad van Kreta was.
Op de plek van Gortyna lag reeds sinds de laat-Minoische tijd een kleine nederzetting. Maar Gortyna werd pas later, in de Archaische tijd, bekend en bereikte het hoogtepunt van zijn roem in 69 v.Chr., toen de Romeinen het tot hoofdstad van de provincie Kreta en Cyrenaica benoemden en er een groot aantal grootse bouwwerken neerzetten zoals het Praetorium en het Odeum, waarnaast het beroemde in grote stenen tafels ingebeitelde Stadsrecht van Gortyn gevonden werd.

Vanaf de ru´nes van de Agios Titos-basiliek leidt een zijweg links na 33 km naar het strand bij Lentas.
Op de plaats van het huidige lentas lag eens het antieke Leben dat gebouwd werd in het begin van de Mino´sche Tijd en veel later een bloeitijd kende toen in de Romeinse tijd de inwoners van Gortyna er een Asclepium bouwden bij de geneeskrachtige bronnen.
Het fraaie zandstrand van Lentas is ook voor winterzwemmen geschikt. De winter is er zo mild dat naar men zegt zwaluwen en er overwinteren.
Vanuituit Lentas kunt u met een ka´k het afgelegen Koudouma-klooster bezoeken.

Op de terugreis volgt u de kustweg oostwaarts naar het fantastische zandstrand Kali Limenes waar de Apostel Paulus aan land kwam.

53,5 km. Mires. Belangrijk transport, landbouw en handelscentrum.

60,5 km. Linksaf naar Phaestos, de weg rechtdoor leidt na 5 km naar Timbabaki en na nog 3 km naar Kokkinos Pyrgos met zijn mooie zandstrand.

62 km. Phaestos (Festos).
De tweede belangrijkste Mino´sche stad van Kreta met het luxueuze paleis van de mythische Radamanthys, broer van Minos.
Het paleis werd twee keer gebouwd. De eerste keer in 1900 v.Chr., in de zogenoemde Oude Paleistijd. Dat paleis werd rond 1700 v.Chr. verwoest door een aardbeving, om in de Nieuwe Paleistijd weer opgebouwd te worden in een nog luxere utvoering. Ook deze tweede versie werd verwoest en wel in 1450 v.Chr., waarschijnlijk door de uitbarsting van de vulkaan op Santorini.
Wat u vandaag ziet zijn voornamelijk de ru´nes van het tweede paleis. In tegenstelling tot het paleis van Knossos is hier geen enkele restauratie of reconstructie verricht.
De overblijfselen werden blootgelegd en verder niet beroerd of verplaatst. De architectuur ervan is overeenkomstig met die van Knossos, met het paleis rondom een lange smalle rechthoekige geplaveide binnenplaats gebouwd. Deze Centrale Hof was noord-zuid gericht. Rondom het paleis lag de grote Minoische stad Phaestos.

Even na Phaestos leidt een zijweg rechts na 3 km naar de restanten van de koninklijke villa in Agia Triada, gebouwd in 1550 v.Chr. en gebruikt als zomer residentie.
Agia Tnada heeft een rijke oogst aan archeologische vondsten opgeleverd die nu tentoongesteld staan in het museum van Heraklion. Daaronder bevindt zich ook de beroemde sarcofaag met de afbeeldingen van rituele offers, handelingen die met de dodencultus verband hielden.

68 km. Pitsidia. Dichtbij het dorp zijn de bekende stranden van Komos en Kalamaki.

73 km. Matala.Het vissersdorp dat jaren geleden grote faam had als hippiecentrum en dat zich nu ontwikkeld heeft tot een toeristenoord. Matala was de haven van Phaestos en later van Gortyna (Gortis).
In de zeer steile helling van de poreuze kliffen aan de noordzijde van de baai zijn vele holen uitgehouwen.
Ten westen van Matala, in de open zee voor de baai van Messara, liggen twee onbewoonde eilandjes, samen paximadia genaamd.


Archanes-Archeologische terreinen (16 km)

U neemt de weg naar Knossos. Na 11 km slaat u rechtsaf.

16 km Epano Archanes.Handelstadje temidden van wijngaarden, waarin de fijne Rozaki-druif groeit.

In de buurt van Archanes bevinden zich de oude kerken van de Aartsengel Michael en Agia Triada (Heilige Drievuldigheid) uit de 14de eeuw

Ook bevinden zich vele archeologisch interessante gebieden in de omgeving van Archanes, zoals Tourkogitonia, Fourni, Anemospilia, het Heiligdom op de top van de Jouchtas en Vathypetro.


Arkalochori - Ano Vianos - Arvi (84 km)

Vanuit Heraklion bij de 11de km gaat u rechtdoor.

33 km. Arkalochori.
Hoofddorp met vlakbij een grot waar belangrijke Mino´sche vondsten gedaan zijn. ln het dorp staat de oude kerk van de Aartsengel Michael.

39 km. Kruising.
Naar links voor Kastelli Pediadas en naar rechts voor Avli. U gaat rechtdoor richting Panagia.

55 km. Een afslag naar rechts leidt naar de Mesara-vlakte.

60 km. Een zijweg naar rechts leidt na 3 km naar Chondros en na 9 km. naar de stranden Keratokambos en Tsoutsouros.

66km Ano Viannos
Groot dorp met dichte flora, gebouwd hoog op de helling van de berg Diktis, boven een vallei vol met olijfbomen. Het is de hoofdstad van de gelijknamige provincie en geboorteplaats van de schrijver Yianes Kondylakis.
In ano Viannos kunt u de kerken Agia Pelagia en de Agios Georgios bezichtigen.

70 km. U slaat rechtsaf naar Arvi
Het uitzicht dat u van hierboven over de Lybische zee heeft is schitterend.

84 km. Arvi.
Schilderachtig kustdorp wat zijn naam te danken heeft aan het gelijknamige klooster, dat tegen de heuvelhelling gebouwd is. Het landschap doet tropisch aan, en de hele vlakte staat vol bananenbomen


Iraklio - Agios Nikolaos

vanuit Heraklion volgt u de oude weg naar Agios Nikolaos tot aan Finikas.

7,5 km. Karteros (het antieke Amnissos).
Hier was de Mino´sche stad Arnnissos, een van de drie havens van Knossos. Hier is ook de cultis-grot van Eileithyia, de beschermgodin van de bevalling.

13,5 km. Chani Kokkini.
Mooie kust van archeologisch belang. Hier zijn de ru´nes van het Mino´sche herenhuis van Niros uit de nieuwe paleistijd.

15 km. Goumes.Kustdorp.

20 km. Gouves (of Finikas)
Toeristenplaats met een mooi zandstrand. Hiervandaan volgt u de snelweg.

29 km. Limenas Chersonisou.(Hersonisos)
Dit is een van de drukst bezochte toeristencentra van Kreta, dankzij zijn fantastische zand en kristalheldere zeewater. Beleefde een grote bloeiperiode in de Romeinse tijd.

34 km. Stalida.(Stalis)
Nog een mooi zandstrand. Van hieruit leidt een zijweg naar rechts naar de hoogvlakte van Lasithi

37 km. Malia.
Gebied dat een spectaculair snelle ontwikkeling doorgemaakt heeft. Daar hebben twee factoren toe bijgedragen: het Mino´sche paleis dat zich op 2 km. afstand bevindt en het schitterende zandstrand.

39 km. Het Paleis van Malia.
Het derde belangrijkste Mino´sche paleis na die van Knossos en Phaestos, met een oppervlakte van 12 vierkante km. Het werd net als de andere paleizen rond 1900 v.Chr. gebouwd., rond 1700 v.Chr. verwoest en later in nog mooiere uitvoering weer opgebouwd, om tenslotte rond 1450 v.Chr na een nieuwe ramp definitief verlaten te worden.

40 km. Een zijweg naar links leidt na 3 km. naar Epano Sisi, van waaruit u na nog 2 km tenslotte Sisi bereikt met het mooie zandstrand.
Als u vanuit Epano Sisi rechtsaf gaat bereikt u na 6 km het dorp Milato met de historische grot en na nog 2 km het strand van Milato.

51 km. Een afslag naar links leidt na 1 km naar Neapoli, een handelsstadje,eens de hoofdstad van de prefectuur-Lasithi. Er is een archeologisch museum.

67 km. Agios Nikolaos.Een unieke stad om eens lekker doorheen te wandelen