De Griekse eilanden-Zakynthos (Zante) plaatsinfo


1.Zakynthos - Argasi - Gerakas - Porto Roma (16 km)

U neemt de kustweg vanuit Zakynthos in de richting van Agios Dionysios.
4 km. Argasi. Een van de eerste gebieden waar het toerisme op Zakynthos zich ontwikkelde, het strand is er groot en de zee heel schoon.
11 km. Een afslag naar links die al snel uitkomt bij een klein besloten strand, Porto Zoro geheten, aan de rechterzijde geflankt door rotsen.
14 km. Deze afslag naar links voert naar het 1 km verder gelegen strand van Agios Nikolaos, waar zich een zandstrand en een camping bevinden.
15 km. Vasilikos. Dit dorp kan zich op veel groen en diverse mooie stranden beroemen. Vanaf dit punt voert een afslag naar rechts u na 1 km ongeveer naar het bijzonder mooie strand van Gerakas, dat op de oostkust van de Golf van Laganas ligt. Zowel hier als bij Laganas zelf komt de zeeschildpad Caretta caretta aan land om er zijn eieren te leggen. Ten zuiden van Gerakas kunt u het eilandje Pelouzo onderscheiden.
16 km. Porto Roma. Een schilderachtige baai met een zandstrand, schoon water en een haventje, geschikt voor boten en kleine scheepjes.
Een waar zeilersparadijs!


2. Zakynthos - Lagana - Keri (21 km)

Voor deze tocht neemt u de weg naar het vliegveld; bij de afslag voor het vliegveld rijdt u rechtdoor.
5 km. U slaat linksaf.
10 km. Laganas. Een toeristisch belangrijk gebied waar een van de grootste stranden van Griekenland te vinden is. Ondanks alle drukte op het strand van Laganas, blijft de zeeschildpad Caretta caretta hier zijn eieren leggen.
Na Laganas slaat u de richting van Lithakia in, dat meer in het binnenland van het eiland ligt (westelijk) en even voor u daar aankomt, slaat u af naar links, richting Keri.
17 km. Meer van Keri. Al in de oudheid was vastgesteld dat het water van dit meer teer bevat. Aan de overkant van het meer van Keri ziet u het eilandje Marathonisi.
21 km. Keri. Een afgelegen dorp, dat op een hoogte van 200 m boven de zeespiegel is gebouwd en dat dus op een mooi uitzicht kan bogen. Ook de kerk Panagia Keriotissa is bijzonder mooi, vooral de iconostase. Dichtbij het dorp staat een vuurtoren vanwaar het uitzicht indrukwekkend is: u kunt er twee enorme witte rotsen zien (Groot Myzithra en Klein Myzithra), die als twee piramides boven de zee uitsteken. U zult ook met de beste indrukken terugkeren van uw bezoek aan (en het zwemmen in!) de beroemde grotten van Keri met hun smaragdgroene water, die beneden het dorp liggen.

Hiervoor zult u eigenlijk een boottrip vanuit Zakynthos-stad of Laganas moeten maken, waarbij u tevens de gelegenheid zult hebben de prachtige Kamares van Marathia te bewonderen, die iets zuidelijker liggen. Deze kamares of bogen zijn geheel uit rotsen bestaande, natuurlijke bruggen over de zee waar de bootjes onder door varen.


3. Zakynthos - Macherado - Agios Leon - Anafonitria - Navagio (39 km)

10 km Macherado is een groot dorp, met onder meer twee kerken uit de 14de eeuw. De ene is de Santa Maurakerk die de aardbeving heeft overleefd, en de andere is de Ypapanti-kerk, die na 1953 weer is opgebouwd. De Santa Maurakerk heeft wellicht het interessantste kerkinterieur op heel Zakynthos. Ook de klokkentoren van de kerk is bijzonder mooi en van de klokken wordt zelfs gezegd dat ze het meest melodieuze geluid van heel Griekenland voortbrengen.
Vanaf Macherado gaan we in zuidwestelijke richting verder de berg op.
17 km. Kiliomeno (Agios Nikolaos). Dit dorp ligt op een hoogte van 480 m en u ziet er de kerk van Agios Nikolaos met zijn hoge klokkentoren.
U vervolgt de weg naar rechts, in de richting van Agios Leon.
25 km. Agios Leon. Dit bergdorp is genoemd naar de Agios Leon-kerk uit de 14de eeuw. Op deze hoogte, links van de weg die wij volgen, ziet u steile rotsen die beneden in de diepte schitterende baaien vormen met een groenblauwe zee. Helaas zijn de meeste baaien van land af niet toegankelijk, eigenlijk alleen maar Stenkis en Porto Vromi.
Na Agios Leon slaat u linksaf.
28 km. Kambi. Kambi is een klein dorp in een gebied waar Myceense graven zijn gevonden. De kust hier heeft twee verschrikkelijke steile kliffen van ongeveer 400 m hoog. De klif in het oosten heet Schizas en die in het zuiden Fokas. Aan de voet van deze kliffen en zijn onderzeese grotten.
32 km. Maries. Hier komt u als u Exo Chora bent gepasseerd. Het dorp kijkt vanuit de hoogte uit over de Adriatische Zee. De dorpskerk is aan Maria Magdalena gewijd.
36 km. Anafonitria. Dit dorp ontleent zijn naam aan het klooster van Panagia Anafonitria dat op een kleine afstand ervan ligt en waar de heilige Dionysios monnik was. Het is een belangrijk klooster en het trekt een groot aantal pelgrims en bezoekers. Binnen de ommuring van het klooster staat behalve de kerk (een basiliek uit de 15de eeuw met drie schepen en met muurschilderingen) ook een half vervallen toren.
Een landweg voert ons van dit dorp in zuidelijke richting na 7 km naar de schilderachtige baai Porto Vromi.
38 km. Klooster Agios Georgios ton Krinon. Dit oude klooster is weer opgebouwd en staat hoog op enige afstand van de zee.
39 km. Navagio (Scheepswrak). Om echt van dit punt van Zakyntos te kunnen genieten, kunt u beter de auto achter laten op het plateau en te voet verder gaan naar de afgrond. Navagio is ook over zee te bereiken als u meegaat met een van de excursies die vanuit Zakynthos of vanuit Laganas georganiseerd worden.


4. Zakynthos - Alykes - Galazia Spilia (47 km)

U vertrekt vanaf het Agios Markosplein, richting Bochali.
1 km. De weg rechts gaat naar de Strani-heuvel en vervolgens naar Akrotiri en de weg links gaat naar Bochali en het kasteel. U gaat rechtdoor naar Tsilivi.
4 km. Tsilivi (Planos). Een van de mooiste stranden van Zakynthos met zand zover het oog reikt (zie foto).
U keert terug naar de hoofdweg en vervolgt de reis richting Alykes.
20 km. Kruising. De weg naar rechts brengt u na 2 kilometer bij het strand van Alikana.
21 km. Alykes Alykes is tot bloei gekomen dankzij het grote strand en de ondiepe, kristalheldere zee.
22 km. Katastari. Een klein marktstadje aan de voet van de berg met volop groen en een uitzicht op de golf van Alykes. Dichtbij het dorp staat het klooster Agios Ioannis Prodromos dat in het begin van de 17de eeuw is gebouwd.
31 km. De weg naar rechts komt na 1 km in het dorp OrthoniŰs uit.
33 km. De weg naar links brengt u na 2 bij bij Anafonitria. U vervolgd de weg naar rechts.
38 km.
U komt aan in een groot dorp U duidelijk uit twee delen bestaat: Kato (Onder) en Ano (Boven) Volimes. Volimes bekend om zijn handgeweven stoffen en zijn borduurwerk. Tot de bezienswaardigheden van het dorp behoort ook de Agia Paraskevi, een 17e eeuwse kerk met een kunstig gebeeldhouwde en vergulde iconostase.
47 km. Agios Nikolaos. Dit is een haventje aan een stille zee met een klein eilandje aan de overkant. Van hieruit kunt u oversteken naar Kefalonia. Ook kunt u een bootje nemen voor een bezoek aan de Galazia Spilia (Blauwe Grot). De vaartijd is ongeveer een uur. Het bootje vaart in de richting van het noordelijkste puntje van het eiland, kaap Schinari geheten, aan de voet van de vuurtoren. Gedurende de tocht langs de rotskust kunt u kleine en grotere grotten onderscheiden en aan de ingang van die grotten is de zee ongelooflijk mooi van kleur. Het hoogtepunt vormt het einde van de tocht, als de boot onder drie grote stenen bogen doorvaart om uiteindelijk in de grote grot te belanden. Hier wisselen alle Schakeringen van de kleuren blauw en groen zich af. Het allermooiste zijn deze grotten in de ochtendzon.


Kan ik deze zomer vertrouwd naar de Griekse eilanden.

Van enkele mensen kreeg ik de vraag, nu het economisch niet goed gaat met Griekenland kan ik dan vertouwd op vakantie naar Griekenland? De Griekse bevolking wordt flink aangepakt door deze regering wat natuurlijk resulteert in onvrede. De afgelopen jaar gekozen regering mag het puin ruimen van de vorige regering. Zoals een Griek tegen mij zei afgelopen jaar, heeft de vorige regering Griekenland verkwanseld met oplichterij.

Maar ga je op vakantie naar de Griekse eilanden, dan zul je weinig van onvrede merken, heel veel mensen op de eilanden zijn afhankelijk van het toerisme. Ik kan met zekerheid stellen dat u met open armen ontvangen zult worden, zoals het altijd geweest is.

Een vakantie in Griekenland is een appartementje boeken, leuke dingen doen, naar het strand, en s'avonds heerlijk relaxen in een plaatselijke taverna. En je komt herboren thuis.

Ontvlucht de Nederlandse stress! En steun de bevolking op de Griekse eilanden!

Nog nooit op vakantie geweest naar de Griekse eilanden, probeer het eens en proef de sfeer die je niet kunt uitleggen.

Heb je al zin in Griekenland?

Alonissos,Chios, Corfu, Cruise, Kreta, Eilandhoppen, Island Hopping, Karpathos, Kefalonia, Kos, Kreta, Lefkas, Lesbos, Mykonos, Naxos, Parga, Paros, Paxos, Peloponnesos, Rhodos, Samos, Santorini, Skiathos, Skopelos, Thassos, Zakynthos, Zeilvakanties, Zonnig, of Actief.

Wat gaat het worden!?

Wanneer naar Griekenland

In beginsel kun je naar de Griekse eilanden in het vakantieseizoen van 1 april tot 31 oktober.

Hou je van de natuur en wil je niet in de drukte zitten, dan is het voorjaar de beste tijd. (rond meivakantie, juni) Geniet van de uitbundige bloei en geur van de natuur! gemiddelde temperatuur 20-25 graden.

Hou je van gezellige drukte en kun je alleen in het hoogseizoen (zomervakantie, juli, augustus) zoek dan de populaire eilanden op. Wil je toch rust in het hoogseizoen? Er zijn diverse reisorganisaties die accommodaties aanbieden ver van de drukte en op nog relatief rustige eilanden. Temperaturen van 20 tot 40 graden.

Naseizoen (september, oktober, herfstvakantie) In deze periode kun je ook nog ongeremd genieten van de Griekse sfeer. De bestemmingen zijn over het algemeen wat rustiger zodat je optimaal kunt genieten van strand, cultuur enz. De natuur is vaak dor door de warme zomer. Temperaturen circa 20 tot 25 graden.

Klimaatverschillen in Griekenland

Klimaatverschillen zijn er wel degelijk. Corfu, Zakynthos, e.d. liggen aan de westkant van Griekenland. Hier heb je een klimaat vergelijkbaar met een Italiaans klimaat. Lesbos, Kos, Rhodos e.d. liggen aan de oostkant van Griekenland, denk hierbij aan een Turks klimaat. Karpathos, Kreta e.d. zijn de zuidelijkste eilanden waar het buiten het hoogseizoen goed verblijven is.
Klimaat en weer Griekenland

weer in Griekenland Griekenland heeft een Mediterraan klimaat met veel zon, milde temperaturen en beperkte regenval. Door de geografische positie, het verschil in hoogte en de verdeling van vaste land en zee, kent het Griekse klimaat veel variatie. Gelukkig zorgt een aangename wind op de eilanden meestal voor de nodige afkoeling.

De warmte is overigens minder benauwend dan in Nederland, omdat er minder vocht in de Griekse lucht zit.

Tussen eind augustus en eind oktober steekt met name rond de Dodekanesos een stevige bries op, dit be´nvloedt de temperatuur niet.
Kom je net aan, is een petje en goed insmeren geen sinicure. Bij aankomst met het vliegtuig is het uitstappen en verademing, het mooiste gevoel wat je kan hebben, je wordt omringt met warmte.

Wil je de temperaturen voor vandaag weten? Kijk dan even op onze weerpagina


Pasen in GriekenlandFeestdagen Griekenland 2014.

Ondanks het feit dat er een rits nationale officiŰle feestdagen in Griekenland zijn waarbij het hele land vrijaf heeft, moet je weten dat elk Griekse eiland, dorp en stad ook nog zijn eigen feestdagen heeft.

Wil je meer weten over de Griekse feestdagen?
Kijk dan even op Griekse feestdagen 2014.


Stranden Griekenland

De Griekse kust is 16.000 kilometer lang en bestaat voor de helft uit eilanden. Uniek is de grote diversiteit van het kustlandschap.

Uitgestrekte zandstranden, kleine baaien en inhammen, duinen, wetlands, kusten met kiezels en grotten omgeven door grillige rotspartijen.

De Griekse stranden zijn ook erg populair vanwege het heldere, blauwe water. Niet voor niets kregen 404 stranden en 5 jachthavens in Griekenland de prijs ĹBlue Flagĺ.

Veel stranden hebben de nodige faciliteiten. Ligstoelen met parasols, allerlei winkeltjes, cafÚĺs, gezellige barretjes en restaurants. Verder bieden strand en zee meer dan zonnebaden en zwemmen. Zoals een jet-ski huren of een ritje op een band of banaan achter een boot. Veilig ontspannen onder het toeziend oog van de strandwacht.

Genieten van de natuur zonder de aanwezigheid van veel medetoeristen? Ga naar de rustige, ongerepte kusten. Vrijwel alle gebieden zijn toegankelijk.


Scooter huren in Griekenland, goed om te weten!

scooter huren in GriekenlandDe bestuurder van een bromfiets moet volgens de Griekse wet in het bezit zijn van een rijbewijs A (motorrijbewijs) of een bromfietsrijbewijs. De Nederlandse regeling waarmee je met rijbewijs B op een bromfiets mag rijden, kent men in Griekenland niet.

Hoewel een verhuurder meestal akkoord gaat met een Nederlands B-rijbewijs, bestaat de kans dat bij een aanrijding de bestuurder aansprakelijk is zonder dat hij schuld heeft.

Dus als je geen rijbewijs A hebt (motorrijbewijs), zorg dat je in Griekenland dan een bromfietsrijbewijs hebt!


Vanuit Griekenland bellen

Om vanuit Griekenland naar Nederland te kunnen bellen, kiest u +31 en vervolgens het netnummer (zonder 0) en het abonneenummer. Bellen vanuit een telefooncel met kaart is het goedkoopste.

Uw mobiele telefoon kunt u zonder problemen gebruiken mits u de mogelijkheid hebt om in het buitenland te bellen of te sms'en.

De telefooncellen van de OTE (De Griekse Telecommaatschappij) zijn de goedkoopste plaats voor lokale en internationale telefoongesprekken. Je loopt een OTE-gebouw binnen en zoekt een vrije telefooncel waar je ongestoord kunt bellen. Als het telefoongesprek is afgelopen betaal je aan de balie. OTE telefoongebouwen zijn open vanaf 08:00 tot 14:00. In openbare telefooncellen bel je met een telefoonkaart (tilekarta). Telefoonkaarten zijn te koop bij kiosken en OTE-kantoor. Ook bij kiosken met een meter kan getelefoneerd worden, lokaal en internationaal.