De Griekse eilanden-Zakynthos (Zante)


Het eiland Zakynthos (Zante)

Zakynthos ligt 8 zeemijl ten zuiden van Kefalonia en 10 zeemijl ten oosten van Kyllini (op de Peloponnesus), het heeft een oppervlakte van 402 km▓ en een kustlijn van 123 km.

De meeste inwoners houden zich met de landbouw en het toerisme bezig. Men verbouwt er veel olijfbomen, citrusvruchten en (wijn)druiven. Het oostelijke deel van het eiland is voor het grootste deel vlak, met vele stranden, terwijl de westkant van het eiland bergachtig is en een rotsachtige kust heeft, die steil in zee afdaalt waardoor er een schitterend uitzicht ontstaat. De Vrachionas is met zijn 756 m de hoogste berg van het eiland.

Het eiland Zakynthos heeft van oudsher een grote aantrekkingskracht uitgeoefend op zijn bezoekers. De Venetianen noemden Zakynthos de Bloem van het Oosten: Zante, flore di Levante. En dan bedoelden ze niet alleen het landschap dat vol bloemen en bloeiende planten staat, maar elke vorm van bloei en in het bijzonder die van de kunst, met name van de letteren. Het heeft twee grote dichters voortgebracht, Dionysios Solomos en Andreas Kalvos. De schilderkunst maakte in de 17de eeuw een bloeiperiode door, hetgeen zelfs aanleiding gaf tot de vorming van een nieuwe richting, de zogeheten Zakynthische School.

De grootste liefde van de inwoners van Zakynthos gaat echter uit naar de muziek en in het bijzonder naar zang. De welbekende Zakynthische cantade werd en wordt nog steeds op het eiland gezongen.

Zakynthos stond vroeger bekend om zijn herenhuizen en zijn traditionele bouwstijl. Fraaie kerken en riante villa's wekten al vroeg de bewondering van de bezoekers. Daaraan kwam met een klap een einde bij de zware aardbeving van 1953; maar heel weinig gebouwen hebben die overleefd. Maar de nijvere en zorgzame burgers zaten niet bij de pakken neer. Na veel en hard werk is Zakynthos weer helemaal opgebouwd.

Het nieuwe Zakyntos heeft misschien niet veel weg van het oude, maar het bezoekersaantal is daarom niet teruggelopen integendeel, het is juist enorm gegroeid! Toeristen komen naar het eiland om de iconen en de muurschilderingen te zien die bewaard zijn gebleven, om de musea te bezoeken, maar vooral om te genieten van de mooie stranden, de betoverende grotten en de zee met haar vele kleurschakeringen.

Zakynthos is door de lucht te bereiken met lijndiensten vanuit Athene en chartervluchten. Ook kun je de bus of de trein nemen tot Kyllini en van daar oversteken met de ferry. In de zomer is er ook een lokale bootverbinding tussen Zakynthos en Kefalonia.

Per boot (ka´k) kunt u de steile westkust bezoeken, waar het water schitterend van kleur is en zeegrotten liggen, of een rondvaart om het eiland heen maken. Als u vanuit Ga´os in zuidoostelijke richting vaart, komt u eerst langs het strand van Ozia, dichtbij de eilandjes Mongonisi en Kaltsionisi. Vandaar gaan we in noordwestelijke richting verder en we zien achtereenvolgens Trypito, een natuurlijke, stenen brug, de rotsen van Mousouli, de grot van Ortholithos met voor de ingang een reusachtige monoliet, Erimitis, de grot van Kastanidas aan de voet van een loodrechte, 180 m hoge rots en tot slot de grot van Ypapandi, een schuiloord voor zeehonden, 2 zeemijl van Lakkas.


Kan ik deze zomer vertrouwd naar de Griekse eilanden.

Van enkele mensen kreeg ik de vraag, nu het economisch niet goed gaat met Griekenland kan ik dan vertouwd op vakantie naar Griekenland? De Griekse bevolking wordt flink aangepakt door deze regering wat natuurlijk resulteert in onvrede. De afgelopen jaar gekozen regering mag het puin ruimen van de vorige regering. Zoals een Griek tegen mij zei afgelopen jaar, heeft de vorige regering Griekenland verkwanseld met oplichterij.

Maar ga je op vakantie naar de Griekse eilanden, dan zul je weinig van onvrede merken, heel veel mensen op de eilanden zijn afhankelijk van het toerisme. Ik kan met zekerheid stellen dat u met open armen ontvangen zult worden, zoals het altijd geweest is.

Een vakantie in Griekenland is een appartementje boeken, leuke dingen doen, naar het strand, en s'avonds heerlijk relaxen in een plaatselijke taverna. En je komt herboren thuis.

Ontvlucht de Nederlandse stress! En steun de bevolking op de Griekse eilanden!

Nog nooit op vakantie geweest naar de Griekse eilanden, probeer het eens en proef de sfeer die je niet kunt uitleggen.

Heb je al zin in Griekenland?

Alonissos,Chios, Corfu, Cruise, Kreta, Eilandhoppen, Island Hopping, Karpathos, Kefalonia, Kos, Kreta, Lefkas, Lesbos, Mykonos, Naxos, Parga, Paros, Paxos, Peloponnesos, Rhodos, Samos, Santorini, Skiathos, Skopelos, Thassos, Zakynthos, Zeilvakanties, Zonnig, of Actief.

Wat gaat het worden!?

Wanneer naar Griekenland

In beginsel kun je naar de Griekse eilanden in het vakantieseizoen van 1 april tot 31 oktober.

Hou je van de natuur en wil je niet in de drukte zitten, dan is het voorjaar de beste tijd. (rond meivakantie, juni) Geniet van de uitbundige bloei en geur van de natuur! gemiddelde temperatuur 20-25 graden.

Hou je van gezellige drukte en kun je alleen in het hoogseizoen (zomervakantie, juli, augustus) zoek dan de populaire eilanden op. Wil je toch rust in het hoogseizoen? Er zijn diverse reisorganisaties die accommodaties aanbieden ver van de drukte en op nog relatief rustige eilanden. Temperaturen van 20 tot 40 graden.

Naseizoen (september, oktober, herfstvakantie) In deze periode kun je ook nog ongeremd genieten van de Griekse sfeer. De bestemmingen zijn over het algemeen wat rustiger zodat je optimaal kunt genieten van strand, cultuur enz. De natuur is vaak dor door de warme zomer. Temperaturen circa 20 tot 25 graden.

Klimaatverschillen in Griekenland

Klimaatverschillen zijn er wel degelijk. Corfu, Zakynthos, e.d. liggen aan de westkant van Griekenland. Hier heb je een klimaat vergelijkbaar met een Italiaans klimaat. Lesbos, Kos, Rhodos e.d. liggen aan de oostkant van Griekenland, denk hierbij aan een Turks klimaat. Karpathos, Kreta e.d. zijn de zuidelijkste eilanden waar het buiten het hoogseizoen goed verblijven is.
Klimaat en weer Griekenland

weer in Griekenland Griekenland heeft een Mediterraan klimaat met veel zon, milde temperaturen en beperkte regenval. Door de geografische positie, het verschil in hoogte en de verdeling van vaste land en zee, kent het Griekse klimaat veel variatie. Gelukkig zorgt een aangename wind op de eilanden meestal voor de nodige afkoeling.

De warmte is overigens minder benauwend dan in Nederland, omdat er minder vocht in de Griekse lucht zit.

Tussen eind augustus en eind oktober steekt met name rond de Dodekanesos een stevige bries op, dit be´nvloedt de temperatuur niet.
Kom je net aan, is een petje en goed insmeren geen sinicure. Bij aankomst met het vliegtuig is het uitstappen en verademing, het mooiste gevoel wat je kan hebben, je wordt omringt met warmte.

Wil je de temperaturen voor vandaag weten? Kijk dan even op onze weerpagina


Pasen in GriekenlandFeestdagen Griekenland 2014.

Ondanks het feit dat er een rits nationale officiŰle feestdagen in Griekenland zijn waarbij het hele land vrijaf heeft, moet je weten dat elk Griekse eiland, dorp en stad ook nog zijn eigen feestdagen heeft.

Wil je meer weten over de Griekse feestdagen?
Kijk dan even op Griekse feestdagen 2014.


Stranden Griekenland

De Griekse kust is 16.000 kilometer lang en bestaat voor de helft uit eilanden. Uniek is de grote diversiteit van het kustlandschap.

Uitgestrekte zandstranden, kleine baaien en inhammen, duinen, wetlands, kusten met kiezels en grotten omgeven door grillige rotspartijen.

De Griekse stranden zijn ook erg populair vanwege het heldere, blauwe water. Niet voor niets kregen 404 stranden en 5 jachthavens in Griekenland de prijs ĹBlue Flagĺ.

Veel stranden hebben de nodige faciliteiten. Ligstoelen met parasols, allerlei winkeltjes, cafÚĺs, gezellige barretjes en restaurants. Verder bieden strand en zee meer dan zonnebaden en zwemmen. Zoals een jet-ski huren of een ritje op een band of banaan achter een boot. Veilig ontspannen onder het toeziend oog van de strandwacht.

Genieten van de natuur zonder de aanwezigheid van veel medetoeristen? Ga naar de rustige, ongerepte kusten. Vrijwel alle gebieden zijn toegankelijk.


Scooter huren in Griekenland, goed om te weten!

scooter huren in GriekenlandDe bestuurder van een bromfiets moet volgens de Griekse wet in het bezit zijn van een rijbewijs A (motorrijbewijs) of een bromfietsrijbewijs. De Nederlandse regeling waarmee je met rijbewijs B op een bromfiets mag rijden, kent men in Griekenland niet.

Hoewel een verhuurder meestal akkoord gaat met een Nederlands B-rijbewijs, bestaat de kans dat bij een aanrijding de bestuurder aansprakelijk is zonder dat hij schuld heeft.

Dus als je geen rijbewijs A hebt (motorrijbewijs), zorg dat je in Griekenland dan een bromfietsrijbewijs hebt!


Vanuit Griekenland bellen

Om vanuit Griekenland naar Nederland te kunnen bellen, kiest u +31 en vervolgens het netnummer (zonder 0) en het abonneenummer. Bellen vanuit een telefooncel met kaart is het goedkoopste.

Uw mobiele telefoon kunt u zonder problemen gebruiken mits u de mogelijkheid hebt om in het buitenland te bellen of te sms'en.

De telefooncellen van de OTE (De Griekse Telecommaatschappij) zijn de goedkoopste plaats voor lokale en internationale telefoongesprekken. Je loopt een OTE-gebouw binnen en zoekt een vrije telefooncel waar je ongestoord kunt bellen. Als het telefoongesprek is afgelopen betaal je aan de balie. OTE telefoongebouwen zijn open vanaf 08:00 tot 14:00. In openbare telefooncellen bel je met een telefoonkaart (tilekarta). Telefoonkaarten zijn te koop bij kiosken en OTE-kantoor. Ook bij kiosken met een meter kan getelefoneerd worden, lokaal en internationaal.