De Griekse eilanden-Kythira plaatsinfo


Chora en Kapsali

Chora, met het Venetiaanse kasteel op de top van een steile rots 300 m boven de zee, en het schilderachtige Kapsali, aan de twee aangrenzende baaien, vormen zonder overdrijving een van de mooiste plekjes van Griekenland.

Kythira, ook wel als Chora aangeduid, is de hoofdstad van het eiland. Het is een stadje met huizen in oude stijl, en wel 40 kerken die iets lager dan het kasteel zijn gebouwd. Dit stadsgedeelte met de vele oude kerken wordt Mesa Vourgo genoemd. Binnen de muren van het kasteel zijn bewaard gebleven: de Panagia- kathedraal die vroeger een katholieke kerk was, de Agios Pandeleimonkerk met zijn zeldzame muurschiideringen, de Agia Triada-kerk, de oudste kerk binnen het kasteel, een gedeelte van het paleis van de hoge commissaris waar tegenwoordig het historisch archief in is gehuisvest, kruitmagazijnen en twee kunstig gebouwde aquaducten.

In het Archeologisch museum zijn de belangrijkste vondsten te zien, die op het eiland zijn gedaan. Een bijzondere plaats neemt echter wel de marmeren leeuw in die een plaats had boven de hoofdpoort van het kasteel; aanvankelijk nam men aan dat deze leeuw van Venetiaanse makelij was, maar later is vastgesteld dat hij uit de Griekse oudheid dateert.

Kapsali is de tweede haven van Kythira en ligt op een afstand van 2 km van Chora. Het heeft een strand dat heerlijk uit de wind ligt en het wordt zomers door veel toeristen bezocht. Hoog op de rotsen boven Kapsali staat de blinkend witte kerk van de apostel Johannes en daar bevindt zich ook de grot waarvan gezegd wordt dat de heilige aanvankelijk hier zijn Apocalypsi of Openbaring had willen schrijven.

De voortdurende aanvallen van piraten dwongen hem echter Kythira eiland te verlaten en uiteindelijk vestigde hij zich op Patmos.


Chora - Agia Pelagia (26 km)

4 km Livadi. Voorbij dit dorp splitst de weg zich na 1,5 km. U neemt de rechter afslag en na 7 km komt u bij het klooster van Panagia Myrtidiotissa, een belangrijke religieuze locatie op het eiland. Het klooster werd in de 19de eeuw gebouwd om een passend onderdak te verlenen aan de oude icoon van de Panagia (Maria) die op het kasteel van Chora bewaard werd.

7 km, Karvounades. Dit is een groot dorp ongeveer midden op het eiland. 3 km noordoostelijk ligt het dorp Fratsia, en vanaf hier leidt een afslag naar links na 10,5 km naar Kastri, waar vroeger de oud-Griekse stad Skandela, de haven van het antieke Palaiopolis gelegen was.

Voor we Kastri bereiken loopt de weg nog onder langs Paleokastro, een heuvel waarop vroeger de tempel van Afrodite stond. Daar in de omgeving staat een kerkje dat met materiaal van deze oude tempel is gebouwd en dat gewjd is aan Agios Kosmas.

Twee kilometer voorbij het zandsüand van Kastri ligt het schilderachtige Avlemonas. met een paar kleine haventjes en een Venetiaans fort.

12 km. Dokana. Vanaf dit dorp voert een afslag naar links naar Mylopotamos, een dorp met huisjes in een karakteristieke bouwstijl. Daar weer westelijk van ligt de bekende grot van Agia Sofia, met stagtieten en stalagmieten, een klein meerije in het binnenste van de grot en een kerkje met muurschilderingen aan de ingang.

15 km. Aroniadika. De weg rechts gaat eerst langs het vliegveld (5 km), dan langs het klooster van Agia Moni (11 km) en komt tenslotte uit in het kustplaatsje Diakofti (16 km).

19 km. Potamos. Dit is na de hoofdstad de grootste concentratie van inwoners op Kyhira. Vanaf hier voert de weg links na 7 km naar een mooi dorp, Karavas geheten, dat in een dichtbegroeide omgeving ligt en na nog eens 3,5 km naar het strand van Platia Ammos.

26 km. Agia Pelagia is de belangrijkste haven van Kythira en ligt op slechts 12 zeemijl van het havenstadje Neapolis op de Peleponnesus, waarmee een bootdienst wordt onderhouden.


Kan ik deze zomer vertrouwd naar de Griekse eilanden.

Van enkele mensen kreeg ik de vraag, nu het economisch niet goed gaat met Griekenland kan ik dan vertouwd op vakantie naar Griekenland? De Griekse bevolking wordt flink aangepakt door deze regering wat natuurlijk resulteert in onvrede. De afgelopen jaar gekozen regering mag het puin ruimen van de vorige regering. Zoals een Griek tegen mij zei afgelopen jaar, heeft de vorige regering Griekenland verkwanseld met oplichterij.

Maar ga je op vakantie naar de Griekse eilanden, dan zul je weinig van onvrede merken, heel veel mensen op de eilanden zijn afhankelijk van het toerisme. Ik kan met zekerheid stellen dat u met open armen ontvangen zult worden, zoals het altijd geweest is.

Een vakantie in Griekenland is een appartementje boeken, leuke dingen doen, naar het strand, en s'avonds heerlijk relaxen in een plaatselijke taverna. En je komt herboren thuis.

Ontvlucht de Nederlandse stress! En steun de bevolking op de Griekse eilanden!

Nog nooit op vakantie geweest naar de Griekse eilanden, probeer het eens en proef de sfeer die je niet kunt uitleggen.

Heb je al zin in Griekenland?

Alonissos,Chios, Corfu, Cruise, Kreta, Eilandhoppen, Island Hopping, Karpathos, Kefalonia, Kos, Kreta, Lefkas, Lesbos, Mykonos, Naxos, Parga, Paros, Paxos, Peloponnesos, Rhodos, Samos, Santorini, Skiathos, Skopelos, Thassos, Zakynthos, Zeilvakanties, Zonnig, of Actief.

Wat gaat het worden!?

Wanneer naar Griekenland

In beginsel kun je naar de Griekse eilanden in het vakantieseizoen van 1 april tot 31 oktober.

Hou je van de natuur en wil je niet in de drukte zitten, dan is het voorjaar de beste tijd. (rond meivakantie, juni) Geniet van de uitbundige bloei en geur van de natuur! gemiddelde temperatuur 20-25 graden.

Hou je van gezellige drukte en kun je alleen in het hoogseizoen (zomervakantie, juli, augustus) zoek dan de populaire eilanden op. Wil je toch rust in het hoogseizoen? Er zijn diverse reisorganisaties die accommodaties aanbieden ver van de drukte en op nog relatief rustige eilanden. Temperaturen van 20 tot 40 graden.

Naseizoen (september, oktober, herfstvakantie) In deze periode kun je ook nog ongeremd genieten van de Griekse sfeer. De bestemmingen zijn over het algemeen wat rustiger zodat je optimaal kunt genieten van strand, cultuur enz. De natuur is vaak dor door de warme zomer. Temperaturen circa 20 tot 25 graden.

Klimaatverschillen in Griekenland

Klimaatverschillen zijn er wel degelijk. Corfu, Zakynthos, e.d. liggen aan de westkant van Griekenland. Hier heb je een klimaat vergelijkbaar met een Italiaans klimaat. Lesbos, Kos, Rhodos e.d. liggen aan de oostkant van Griekenland, denk hierbij aan een Turks klimaat. Karpathos, Kreta e.d. zijn de zuidelijkste eilanden waar het buiten het hoogseizoen goed verblijven is.
Klimaat en weer Griekenland

weer in Griekenland Griekenland heeft een Mediterraan klimaat met veel zon, milde temperaturen en beperkte regenval. Door de geografische positie, het verschil in hoogte en de verdeling van vaste land en zee, kent het Griekse klimaat veel variatie. Gelukkig zorgt een aangename wind op de eilanden meestal voor de nodige afkoeling.

De warmte is overigens minder benauwend dan in Nederland, omdat er minder vocht in de Griekse lucht zit.

Tussen eind augustus en eind oktober steekt met name rond de Dodekanesos een stevige bries op, dit beďnvloedt de temperatuur niet.
Kom je net aan, is een petje en goed insmeren geen sinicure. Bij aankomst met het vliegtuig is het uitstappen en verademing, het mooiste gevoel wat je kan hebben, je wordt omringt met warmte.

Wil je de temperaturen voor vandaag weten? Kijk dan even op onze weerpagina


Pasen in GriekenlandFeestdagen Griekenland 2014.

Ondanks het feit dat er een rits nationale officiële feestdagen in Griekenland zijn waarbij het hele land vrijaf heeft, moet je weten dat elk Griekse eiland, dorp en stad ook nog zijn eigen feestdagen heeft.

Wil je meer weten over de Griekse feestdagen?
Kijk dan even op Griekse feestdagen 2014.


Stranden Griekenland

De Griekse kust is 16.000 kilometer lang en bestaat voor de helft uit eilanden. Uniek is de grote diversiteit van het kustlandschap.

Uitgestrekte zandstranden, kleine baaien en inhammen, duinen, wetlands, kusten met kiezels en grotten omgeven door grillige rotspartijen.

De Griekse stranden zijn ook erg populair vanwege het heldere, blauwe water. Niet voor niets kregen 404 stranden en 5 jachthavens in Griekenland de prijs ‘Blue Flag’.

Veel stranden hebben de nodige faciliteiten. Ligstoelen met parasols, allerlei winkeltjes, café’s, gezellige barretjes en restaurants. Verder bieden strand en zee meer dan zonnebaden en zwemmen. Zoals een jet-ski huren of een ritje op een band of banaan achter een boot. Veilig ontspannen onder het toeziend oog van de strandwacht.

Genieten van de natuur zonder de aanwezigheid van veel medetoeristen? Ga naar de rustige, ongerepte kusten. Vrijwel alle gebieden zijn toegankelijk.


Scooter huren in Griekenland, goed om te weten!

scooter huren in GriekenlandDe bestuurder van een bromfiets moet volgens de Griekse wet in het bezit zijn van een rijbewijs A (motorrijbewijs) of een bromfietsrijbewijs. De Nederlandse regeling waarmee je met rijbewijs B op een bromfiets mag rijden, kent men in Griekenland niet.

Hoewel een verhuurder meestal akkoord gaat met een Nederlands B-rijbewijs, bestaat de kans dat bij een aanrijding de bestuurder aansprakelijk is zonder dat hij schuld heeft.

Dus als je geen rijbewijs A hebt (motorrijbewijs), zorg dat je in Griekenland dan een bromfietsrijbewijs hebt!


Vanuit Griekenland bellen

Om vanuit Griekenland naar Nederland te kunnen bellen, kiest u +31 en vervolgens het netnummer (zonder 0) en het abonneenummer. Bellen vanuit een telefooncel met kaart is het goedkoopste.

Uw mobiele telefoon kunt u zonder problemen gebruiken mits u de mogelijkheid hebt om in het buitenland te bellen of te sms'en.

De telefooncellen van de OTE (De Griekse Telecommaatschappij) zijn de goedkoopste plaats voor lokale en internationale telefoongesprekken. Je loopt een OTE-gebouw binnen en zoekt een vrije telefooncel waar je ongestoord kunt bellen. Als het telefoongesprek is afgelopen betaal je aan de balie. OTE telefoongebouwen zijn open vanaf 08:00 tot 14:00. In openbare telefooncellen bel je met een telefoonkaart (tilekarta). Telefoonkaarten zijn te koop bij kiosken en OTE-kantoor. Ook bij kiosken met een meter kan getelefoneerd worden, lokaal en internationaal.