De Griekse eilanden-plaatsen en routes


1. Argostoli - Enos - Sami - Melissani - Agia Efimia (35 km)

U gaat via de brug van Argostoii naar sami.
7 km. Splitsing. De afslag naar rechts leidt naar het 4 km verder gelegen vrouwenklooster van Agios Gerasimos,de patroonheilige van het eiland, waar ook zijn relikwieŰn worden bewaard.
12 km. De volgende wegsplitsing. De rechter weg (die we niet volgen) gaat naar boven naar Enos en na 15 km komt hij uit bij een steunzender van de televisie. Op de berg groeien naaldbomen van een soort die alleen maar op Kefalonia voorkomt. Het uitzicht rondom is betoverend. Het hoogste punt, 1628 m, is ongeveer een half uur gaans van hier.
22 km. Een kleine afslag naar links voert naar de druipsteengrot Drongorati, waar stalaktieten te bewonderen zijn op een tocht van ongeveer 300 m lengte.
25 km. Sami. Dit is de tweede haven van Kefalonia een nieuwe stad met een mooie kade. Dicht in de buurt liggen de ru´nes van het oude Same en zijn akropolis. De weg aan uw linkerhand, even voor u de stad binnenrijdt, gaat naar Agia Efimia, via Karavomylos en Melissani.
28 km. Karavomylos. Een romantisch meer, omgeven door veel groen. Vanuit de bodem van het meer welt water naar boven waarvan beweerd wordt dat het afkomstig is uit Katavothres.
29 km. Melissani. Hier ligt een grot met een meer, waarvan het bestaan pas bekend werd toen het dak van de grot instortte. Het daglicht verleent het water schitterende kleuren. U kunt het bezoeken met een bootje.(zie foto)
35 km. Agia Efimia. Een plaatsje met een marktfunctie en een haven. Vanuit deze haven kunt je naar Astakos op het Griekse vasteland varen. Ook wordt er in het hoofdseizoen met ka´ks een verbinding onderhouden met Piso AŰtos op Ithaki, dat er precies tegenover ligt. Ten noorden van Agia Efimia staat nog het klooster Panagia ton Thematon.


2. Argostoli - Skala - Poros

8 km. Kasteel Agios Georgios. Dit kasteel rijst op uit de vruchtbare vlakte van Livathos en de middeleeuwse hoofdstad van het eiland was er om-heen gebouwd.
14 km. Vlachata. In dit dorp leidt een afslag naar rechts na 1 km naar Lourdata en naar het schitterende zand- strand van dit dorp. Dit gebied, dat zich precies onder de hoogste top van de met pijnbomen en sparren begroeide Enos bevindt, heeft een tropische plantengroei.
21 km. Hier is een kruising met de weg die na 7 km bij het uitgestrekte strand van Kateliou komt en na nog eens 6 km bij Skala, een toeristenbadplaats met bijzonder helder water.
25 km. Markopoulos. In dit dorp verschijnen elk jaar tussen 6 en 15 augustus voor de kerk de zogenaamde "Maria-slangetjes", een ongevaarlijke slangensoort met een zwart kruis op de kop.
36 km. Kruispunt. De linkerafslag voert naar Sami, via het dorp Agios Nikolaos (6 km) in de omstreken waarvan ook het meer Avythos of Akoli ligt.
40 km Poros. Dit is een haven die dankzij de dagelijks bootverbinding met Kyllini op de Peloponnesus toeristisch sterk is ontwikkeld. Dichtbij Poros staat het oude klooster AtrouMoni.


3. Argostoli - Lixouri - Moni Kipoureon

lixouri. Dit is de op een na grootste stad van Kefalonia. Lixouri ligt op het schiereiland van Pali en er is een ferryboot verbinding met Argostoli (3 zeemijl). Lixouri, dat uit 1534 dateert, werd met de aardbeving van 1953 verwoest maar is daarna weer helemaal opgebouwd. Een bezoek aan het oude herenhuis van de familie Lakovatis is zeker de moeite waard; tegenwoordig huisvest het de gelijknamige bibliotheek. Ook aardig zijn de Petritsio-Bibliotheek en de Filharmonische School. Dichtbij Lixouri, op een plaats die Paleokastro heet, liggen de ru´nes van het antieke Pali.
4 km. Mantzavinata. Vanaf dit dorp voert een afslag in zuidwestelijke richting na 4 km naar Kounopetra.
17 km. Moni Kipoureon. Na door de dorpen Chavriata en Chavdata en na langs het klooster Moni Tafiou gekomen te zijn, komen we bij Moni Kipoureon aan. Dit klooster staat midden in het groen, vlak voor een spierwitte, steile afgrond, als een balkon dat over de Adriatische Zee hangt.


4. Argostoli - Myrtos - Fiskardo (58 km)

Na de brug van Argostoli slaan we linksaf.
27 km. De landweg aan uw linkerhand daalt af naar het mooie kiezelstrand van Myrtos.
29 km. Vanaf deze hoogte heeft u een panoramisch uitzicht over de baai van Myrtos met zijn vele kleurschakeringen. (zie foto) Dit is beslist een van de mooiste plekjes van Griekenland.
33 km. U slaat linksaf.
36 km Assos. Dit is misschien wel het schilderachtigste dorpje van Kefalonia, gebouwd midden op een schiereiland waar op de top een Venetiaans kasteel staat.
39 km. We zijn terug bij de wegkruising en slaan linksaf.
58 km Fiskardo. Dit is een oud vissershaventje. Het is het enige dorp dat ongehavend uit de aardbeving van 1953 tevoorschijn is gekomen, en om deze reden zijn de huizen onberoerd in de oorspronkelijke bouwstijl gebleven. De omgeving staat vol met naaldbomen en cypressen. Aan de overkant kunt u Ithaki zien liggen. Het is er in de zomer een druk gaan en komen van toeristen.


Kan ik deze zomer vertrouwd naar de Griekse eilanden.

Van enkele mensen kreeg ik de vraag, nu het economisch niet goed gaat met Griekenland kan ik dan vertouwd op vakantie naar Griekenland? De Griekse bevolking wordt flink aangepakt door deze regering wat natuurlijk resulteert in onvrede. De afgelopen jaar gekozen regering mag het puin ruimen van de vorige regering. Zoals een Griek tegen mij zei afgelopen jaar, heeft de vorige regering Griekenland verkwanseld met oplichterij.

Maar ga je op vakantie naar de Griekse eilanden, dan zul je weinig van onvrede merken, heel veel mensen op de eilanden zijn afhankelijk van het toerisme. Ik kan met zekerheid stellen dat u met open armen ontvangen zult worden, zoals het altijd geweest is.

Een vakantie in Griekenland is een appartementje boeken, leuke dingen doen, naar het strand, en s'avonds heerlijk relaxen in een plaatselijke taverna. En je komt herboren thuis.

Ontvlucht de Nederlandse stress! En steun de bevolking op de Griekse eilanden!

Nog nooit op vakantie geweest naar de Griekse eilanden, probeer het eens en proef de sfeer die je niet kunt uitleggen.

Heb je al zin in Griekenland?

Alonissos,Chios, Corfu, Cruise, Kreta, Eilandhoppen, Island Hopping, Karpathos, Kefalonia, Kos, Kreta, Lefkas, Lesbos, Mykonos, Naxos, Parga, Paros, Paxos, Peloponnesos, Rhodos, Samos, Santorini, Skiathos, Skopelos, Thassos, Zakynthos, Zeilvakanties, Zonnig, of Actief.

Wat gaat het worden!?

Wanneer naar Griekenland

In beginsel kun je naar de Griekse eilanden in het vakantieseizoen van 1 april tot 31 oktober.

Hou je van de natuur en wil je niet in de drukte zitten, dan is het voorjaar de beste tijd. (rond meivakantie, juni) Geniet van de uitbundige bloei en geur van de natuur! gemiddelde temperatuur 20-25 graden.

Hou je van gezellige drukte en kun je alleen in het hoogseizoen (zomervakantie, juli, augustus) zoek dan de populaire eilanden op. Wil je toch rust in het hoogseizoen? Er zijn diverse reisorganisaties die accommodaties aanbieden ver van de drukte en op nog relatief rustige eilanden. Temperaturen van 20 tot 40 graden.

Naseizoen (september, oktober, herfstvakantie) In deze periode kun je ook nog ongeremd genieten van de Griekse sfeer. De bestemmingen zijn over het algemeen wat rustiger zodat je optimaal kunt genieten van strand, cultuur enz. De natuur is vaak dor door de warme zomer. Temperaturen circa 20 tot 25 graden.

Klimaatverschillen in Griekenland

Klimaatverschillen zijn er wel degelijk. Corfu, Zakynthos, e.d. liggen aan de westkant van Griekenland. Hier heb je een klimaat vergelijkbaar met een Italiaans klimaat. Lesbos, Kos, Rhodos e.d. liggen aan de oostkant van Griekenland, denk hierbij aan een Turks klimaat. Karpathos, Kreta e.d. zijn de zuidelijkste eilanden waar het buiten het hoogseizoen goed verblijven is.
Klimaat en weer Griekenland

weer in Griekenland Griekenland heeft een Mediterraan klimaat met veel zon, milde temperaturen en beperkte regenval. Door de geografische positie, het verschil in hoogte en de verdeling van vaste land en zee, kent het Griekse klimaat veel variatie. Gelukkig zorgt een aangename wind op de eilanden meestal voor de nodige afkoeling.

De warmte is overigens minder benauwend dan in Nederland, omdat er minder vocht in de Griekse lucht zit.

Tussen eind augustus en eind oktober steekt met name rond de Dodekanesos een stevige bries op, dit be´nvloedt de temperatuur niet.
Kom je net aan, is een petje en goed insmeren geen sinicure. Bij aankomst met het vliegtuig is het uitstappen en verademing, het mooiste gevoel wat je kan hebben, je wordt omringt met warmte.

Wil je de temperaturen voor vandaag weten? Kijk dan even op onze weerpagina


Pasen in GriekenlandFeestdagen Griekenland 2014.

Ondanks het feit dat er een rits nationale officiŰle feestdagen in Griekenland zijn waarbij het hele land vrijaf heeft, moet je weten dat elk Griekse eiland, dorp en stad ook nog zijn eigen feestdagen heeft.

Wil je meer weten over de Griekse feestdagen?
Kijk dan even op Griekse feestdagen 2014.


Stranden Griekenland

De Griekse kust is 16.000 kilometer lang en bestaat voor de helft uit eilanden. Uniek is de grote diversiteit van het kustlandschap.

Uitgestrekte zandstranden, kleine baaien en inhammen, duinen, wetlands, kusten met kiezels en grotten omgeven door grillige rotspartijen.

De Griekse stranden zijn ook erg populair vanwege het heldere, blauwe water. Niet voor niets kregen 404 stranden en 5 jachthavens in Griekenland de prijs ĹBlue Flagĺ.

Veel stranden hebben de nodige faciliteiten. Ligstoelen met parasols, allerlei winkeltjes, cafÚĺs, gezellige barretjes en restaurants. Verder bieden strand en zee meer dan zonnebaden en zwemmen. Zoals een jet-ski huren of een ritje op een band of banaan achter een boot. Veilig ontspannen onder het toeziend oog van de strandwacht.

Genieten van de natuur zonder de aanwezigheid van veel medetoeristen? Ga naar de rustige, ongerepte kusten. Vrijwel alle gebieden zijn toegankelijk.


Scooter huren in Griekenland, goed om te weten!

scooter huren in GriekenlandDe bestuurder van een bromfiets moet volgens de Griekse wet in het bezit zijn van een rijbewijs A (motorrijbewijs) of een bromfietsrijbewijs. De Nederlandse regeling waarmee je met rijbewijs B op een bromfiets mag rijden, kent men in Griekenland niet.

Hoewel een verhuurder meestal akkoord gaat met een Nederlands B-rijbewijs, bestaat de kans dat bij een aanrijding de bestuurder aansprakelijk is zonder dat hij schuld heeft.

Dus als je geen rijbewijs A hebt (motorrijbewijs), zorg dat je in Griekenland dan een bromfietsrijbewijs hebt!


Vanuit Griekenland bellen

Om vanuit Griekenland naar Nederland te kunnen bellen, kiest u +31 en vervolgens het netnummer (zonder 0) en het abonneenummer. Bellen vanuit een telefooncel met kaart is het goedkoopste.

Uw mobiele telefoon kunt u zonder problemen gebruiken mits u de mogelijkheid hebt om in het buitenland te bellen of te sms'en.

De telefooncellen van de OTE (De Griekse Telecommaatschappij) zijn de goedkoopste plaats voor lokale en internationale telefoongesprekken. Je loopt een OTE-gebouw binnen en zoekt een vrije telefooncel waar je ongestoord kunt bellen. Als het telefoongesprek is afgelopen betaal je aan de balie. OTE telefoongebouwen zijn open vanaf 08:00 tot 14:00. In openbare telefooncellen bel je met een telefoonkaart (tilekarta). Telefoonkaarten zijn te koop bij kiosken en OTE-kantoor. Ook bij kiosken met een meter kan getelefoneerd worden, lokaal en internationaal.