De Griekse eilanden-geschiedenis


Geschiedenis

Uit de vele archeologische vondsten die op het eiland zijn gedaan, kunnen waardevolle gegevens over de geschiedenis van Kefalonia verkregen worden. Op grond van enkele stenen werktuigen die er zijn aangetroffen kan de aanwezigheid van mensen al in het Paleolithicum gedateerd worden. Ook zijn er vondsten gedaan die uit het Neolithicum (6000-2600 v.Chr.) dateren, maar er is een hiaat voor wat de vroege Bronstijd betreft. Daarentegen zijn er wel weer veel resten en overblijfselen uit de Myceense Periode gevonden, bij opgravingen van Myceense begraafplaatsen bij Mazarakata en Metaxata, maar vooral bij lakkithra.

Uit deze vondsten kan zonder meer geconcludeerd worden dat Kefalonia gedurende de Myceense Tijd een periode van bloei doormaakte, en dat het nauwe banden onderhield met het nabije Ithaki, met Lefkada en zelfs met de verre Cycladen. Deze banden werden rond 1500 v.Chr. abrupt verbroken, hoogstwaarschijnlijk na de grote verwoestingen die de vulkaanuitbarsting op het eiland Santorini teweeg had gebracht; ongeveer twee eeuwen later werden de banden wederom hersteld, en begon er voor het eiland een nieuwe bloeiperiode.

Van de 11de eeuw v.Chr., toen de Doriës hun intrede deden, tot het einde van de 7de eeuw, zijn er weinig gegevens. Maar van de 6de eeuw v.Chr., met de komst van de Corinthiërs en de Euboeërs in de Ionische Zee en de daaropvolgende kolonisatie van Corfu en Lefkada, valt er een grote aktiviteit waar te nemen op Kefalonia Hieruit blijkt duidelijk dat het eiland als handelsstation werd gebruikt bij de handel met Italië en Sicilië. In de 5de eeuw v.Chr. kunnen we de ontwikkeling van de vier belangrijkste en grootste steden van het eiland plaatsen. Van Krane, dichtbij Argostoli, van Pale, bij Lixouri, van Pronoi en van Same. De historicus Thucydides noemt ze in één adem tetrapolis, d.w.z. vier steden. Deze steden waren autonoom en sloegen elk hun eigen munt, waren verenigd wanneer zich een gemeenschappelijke vijand aandeed, zoals de Perzen, maar verdeeld tijdens de Peloponnesische oorlog. Uit deze tijd stammen de oude verhalen, waarin de held Kefalos een rol speelt, die uit Attica naar het eiland kwam om daar te strijden en er tenslotte zijn nam aan gaf.

In 187 v.Chr. werd Kefalonia door de Romeinen ingenomen en 6 eeuwen later (395 n.Chr.) neemt Byzantium de macht over. In 1082 doet een Normandiër, barron Guiscard, een tevergeefse poging het eiland te veroveren; hij sterft uiteindelijk aan een of andere koorts in het toenmalige Panamo, dat nadien zijn naam kreeg en het huidige Fiskardo is. In de voetsporen van de Normandiërs traden de Venetiaanse piraten, met meer succes; in 1185 viel het eiland in handen van de Orsini's. In 1483 stond Kefalonia bloot aan verwoestingen door de Turken om in 1500 weer in Venetiaanse handen te raken en daar te blijven tot het jaar 1797, toen de Fransen (Napoleon) de scepter overnamen.

In de jaren van Venetiaanse bezetting was een belangrijke rol weggelegd voor het Kasteel Argios Georgios, 8 km ten zuiden van Argostoli, dat tezamen met de binnenmuurse stad de hoofdstad van het eiland vormde. Na een grote aardbeving in de 18de eeuw werd deze burcht verlaten en langzamerhand werd de hoofdstad naar Argostoli verplaatst. Op de Franse bezetting volgde een kortstondige Russisch en Turkse bezetting, waarna de Fransen weer voor even terugkeren om tenslotte hun plaats af te staan aan de Engelsen in 1809. Tijdens de Griekse Vrijheidsoorlog tegen de Turken (1823) verbleef de Engelse filhelleense dichter Lord Byron op het eiland Kefalonia, waar hij zijn werk Don Juan schreef. Later vertrok hij naar het belegerde Messolongi om zich aan de zijde van de Grieken te scharen in de strijd tegen de Turken, waarin hij de dood vond. Aan de Engelse heerschappij over Kefalonia kwam een einde in het jaar 1864 toen het eiland met Griekenland werd verenigd.


Kan ik deze zomer vertrouwd naar de Griekse eilanden.

Van enkele mensen kreeg ik de vraag, nu het economisch niet goed gaat met Griekenland kan ik dan vertouwd op vakantie naar Griekenland? De Griekse bevolking wordt flink aangepakt door deze regering wat natuurlijk resulteert in onvrede. De afgelopen jaar gekozen regering mag het puin ruimen van de vorige regering. Zoals een Griek tegen mij zei afgelopen jaar, heeft de vorige regering Griekenland verkwanseld met oplichterij.

Maar ga je op vakantie naar de Griekse eilanden, dan zul je weinig van onvrede merken, heel veel mensen op de eilanden zijn afhankelijk van het toerisme. Ik kan met zekerheid stellen dat u met open armen ontvangen zult worden, zoals het altijd geweest is.

Een vakantie in Griekenland is een appartementje boeken, leuke dingen doen, naar het strand, en s'avonds heerlijk relaxen in een plaatselijke taverna. En je komt herboren thuis.

Ontvlucht de Nederlandse stress! En steun de bevolking op de Griekse eilanden!

Nog nooit op vakantie geweest naar de Griekse eilanden, probeer het eens en proef de sfeer die je niet kunt uitleggen.

Heb je al zin in Griekenland?

Alonissos,Chios, Corfu, Cruise, Kreta, Eilandhoppen, Island Hopping, Karpathos, Kefalonia, Kos, Kreta, Lefkas, Lesbos, Mykonos, Naxos, Parga, Paros, Paxos, Peloponnesos, Rhodos, Samos, Santorini, Skiathos, Skopelos, Thassos, Zakynthos, Zeilvakanties, Zonnig, of Actief.

Wat gaat het worden!?

Wanneer naar Griekenland

In beginsel kun je naar de Griekse eilanden in het vakantieseizoen van 1 april tot 31 oktober.

Hou je van de natuur en wil je niet in de drukte zitten, dan is het voorjaar de beste tijd. (rond meivakantie, juni) Geniet van de uitbundige bloei en geur van de natuur! gemiddelde temperatuur 20-25 graden.

Hou je van gezellige drukte en kun je alleen in het hoogseizoen (zomervakantie, juli, augustus) zoek dan de populaire eilanden op. Wil je toch rust in het hoogseizoen? Er zijn diverse reisorganisaties die accommodaties aanbieden ver van de drukte en op nog relatief rustige eilanden. Temperaturen van 20 tot 40 graden.

Naseizoen (september, oktober, herfstvakantie) In deze periode kun je ook nog ongeremd genieten van de Griekse sfeer. De bestemmingen zijn over het algemeen wat rustiger zodat je optimaal kunt genieten van strand, cultuur enz. De natuur is vaak dor door de warme zomer. Temperaturen circa 20 tot 25 graden.

Klimaatverschillen in Griekenland

Klimaatverschillen zijn er wel degelijk. Corfu, Zakynthos, e.d. liggen aan de westkant van Griekenland. Hier heb je een klimaat vergelijkbaar met een Italiaans klimaat. Lesbos, Kos, Rhodos e.d. liggen aan de oostkant van Griekenland, denk hierbij aan een Turks klimaat. Karpathos, Kreta e.d. zijn de zuidelijkste eilanden waar het buiten het hoogseizoen goed verblijven is.
Klimaat en weer Griekenland

weer in Griekenland Griekenland heeft een Mediterraan klimaat met veel zon, milde temperaturen en beperkte regenval. Door de geografische positie, het verschil in hoogte en de verdeling van vaste land en zee, kent het Griekse klimaat veel variatie. Gelukkig zorgt een aangename wind op de eilanden meestal voor de nodige afkoeling.

De warmte is overigens minder benauwend dan in Nederland, omdat er minder vocht in de Griekse lucht zit.

Tussen eind augustus en eind oktober steekt met name rond de Dodekanesos een stevige bries op, dit beïnvloedt de temperatuur niet.
Kom je net aan, is een petje en goed insmeren geen sinicure. Bij aankomst met het vliegtuig is het uitstappen en verademing, het mooiste gevoel wat je kan hebben, je wordt omringt met warmte.

Wil je de temperaturen voor vandaag weten? Kijk dan even op onze weerpagina


Pasen in GriekenlandFeestdagen Griekenland 2014.

Ondanks het feit dat er een rits nationale officiële feestdagen in Griekenland zijn waarbij het hele land vrijaf heeft, moet je weten dat elk Griekse eiland, dorp en stad ook nog zijn eigen feestdagen heeft.

Wil je meer weten over de Griekse feestdagen?
Kijk dan even op Griekse feestdagen 2014.


Stranden Griekenland

De Griekse kust is 16.000 kilometer lang en bestaat voor de helft uit eilanden. Uniek is de grote diversiteit van het kustlandschap.

Uitgestrekte zandstranden, kleine baaien en inhammen, duinen, wetlands, kusten met kiezels en grotten omgeven door grillige rotspartijen.

De Griekse stranden zijn ook erg populair vanwege het heldere, blauwe water. Niet voor niets kregen 404 stranden en 5 jachthavens in Griekenland de prijs ‘Blue Flag’.

Veel stranden hebben de nodige faciliteiten. Ligstoelen met parasols, allerlei winkeltjes, café’s, gezellige barretjes en restaurants. Verder bieden strand en zee meer dan zonnebaden en zwemmen. Zoals een jet-ski huren of een ritje op een band of banaan achter een boot. Veilig ontspannen onder het toeziend oog van de strandwacht.

Genieten van de natuur zonder de aanwezigheid van veel medetoeristen? Ga naar de rustige, ongerepte kusten. Vrijwel alle gebieden zijn toegankelijk.


Scooter huren in Griekenland, goed om te weten!

scooter huren in GriekenlandDe bestuurder van een bromfiets moet volgens de Griekse wet in het bezit zijn van een rijbewijs A (motorrijbewijs) of een bromfietsrijbewijs. De Nederlandse regeling waarmee je met rijbewijs B op een bromfiets mag rijden, kent men in Griekenland niet.

Hoewel een verhuurder meestal akkoord gaat met een Nederlands B-rijbewijs, bestaat de kans dat bij een aanrijding de bestuurder aansprakelijk is zonder dat hij schuld heeft.

Dus als je geen rijbewijs A hebt (motorrijbewijs), zorg dat je in Griekenland dan een bromfietsrijbewijs hebt!


Vanuit Griekenland bellen

Om vanuit Griekenland naar Nederland te kunnen bellen, kiest u +31 en vervolgens het netnummer (zonder 0) en het abonneenummer. Bellen vanuit een telefooncel met kaart is het goedkoopste.

Uw mobiele telefoon kunt u zonder problemen gebruiken mits u de mogelijkheid hebt om in het buitenland te bellen of te sms'en.

De telefooncellen van de OTE (De Griekse Telecommaatschappij) zijn de goedkoopste plaats voor lokale en internationale telefoongesprekken. Je loopt een OTE-gebouw binnen en zoekt een vrije telefooncel waar je ongestoord kunt bellen. Als het telefoongesprek is afgelopen betaal je aan de balie. OTE telefoongebouwen zijn open vanaf 08:00 tot 14:00. In openbare telefooncellen bel je met een telefoonkaart (tilekarta). Telefoonkaarten zijn te koop bij kiosken en OTE-kantoor. Ook bij kiosken met een meter kan getelefoneerd worden, lokaal en internationaal.