Rhodos-stad bestaat eigenlijk uit twee delen De Oude stad (Palia Poly) De Nieuwe stad (Nea Chori)De Oude stad is beslist het meest indrukwekkend.

De oude stad...

Het is hier verboden voor alle verkeer van 10.00-13.00 uur en van 16.30-21.30. Dit is erg plezierig omdat de oude binnenstad zich kenmerkt door authentieke en erg nauwe straten. Het centrum van de oude binnenstad is omringd door een 15e eeuw stammende stadsmuur voorzien van prachtige poorten en torens.

Binnen de stadsmuren vindt u o.a. het indrukwekkende Grootmeesterpaleis, de Ridderstraat ook wel Odos lppoton genoemd.

Letterlijk vertaalt betekend dit Straat van de Ruiters. Dit is de best bewaarde middeleeuwse straat en ook wel de meest schilderachtige straat van Europa In deze straat ziet u zelfs het Gotische hospitaal van de Johannieten (nu Archeologisch Museum)en het Paleis van de Grootmeesters, dat uit de 14e eeuw stamt, dit is na een ontploffing in 1911 onder Mussolini herbouwd.De diverse moskeeën die in de Oude Stad staan, zijn gebouwd tijdens de Turkse overheersing.

U gaat de de middeleeuwse stad binnen via de Vrijheidspoort, vlakbij de Neo Agora. Op het eerste plein wat u bereikt, het Symi plein, liggen nog enkele overblijfselen van de Aphrodite tempel. Links is de openbare Pinacotheek met werken van Griekse schilders. Vlakbij het plein is het museum voor decoratieve kunst en de herberg van Auvergne.

wat verderop begint de beroemde straat van de Ridders, die ondanks de gerestaureerde staat van de gebouwen erbij ligt alsof er geen 500 jaar verstreken zijn sinds hij aangelegd werd. (14de eeuw).

De Gotische bouwstijl overheerst. De twee verdiepingen hoge herbergen van de verschillende talen, staan de een na de ander op een rij, met hun imposante ingangen en de bogen en bewerkte wapenschilden daarboven.

Het meest imposante bouwwerk van het middeleeuwse Rhodos staat aan het eind van de straat van de Ridders, het Paleis van de Grootmagistraat (het Kastello). Bij de wederopbouw in 1939 werd getracht het oorspronkelijke ontwerp zoveel mogelijk te volgen. Het paleis was bestemd als verblijf voor de Italiaanse koning Vittorio Emmanuel II of voor Mussolini.

Als u vanaf het Kastello de Orpheusstraat in zuidelijke richting volgt, kunt u de klokkentoren bezoeken en de moskee van Souleiman, voor u bij de Socratesstraat komt, de straat met de meeste winkels en de grootste handelsactiviteit.

Hier en daar doet deze straat aan een oriëntaalse bazaar denken. Volgt u de Socratesstraat tot het einde, dan komt u bij het Hippocratesplein, een van de meest schilderachtige pleinen van Rhodos.

Daar bevindt zich ook het handelsgerechtshof, een mooi bouwwerk uit het begin van de 15de eeuw. Vanaf hier leidt de Aristotelesstraat, met aan de ene zijde de stadswal, naar het mooie plein van de Hebreeuwse Martelaren met in het midden drie bronzen zeepaarden.

Als u in oostelijke richting de stadswal blijft volgen komt u bij de kerk van Agios Panteleimon (15e eeuw) en de ruïne van de kerk Panagia tis Nikis (Onze lieve Vrouwe van de overwinning), die gebouwd werd na de Turkse bezetting in 1480.

Als u nu de St. Chatarinapoort doorgaat staat u voor de handelshaven waar de grote schepen aanleggen. Ook zeker de moeite waard is een bezoek aan het Archeologisch museum dat is gevestigd in het gerestaureerde gebouw van het 15e eeuwse Ridderhospitaal aan het Museumplein.


Kan ik deze zomer vertrouwd naar de Griekse eilanden.

Van enkele mensen kreeg ik de vraag, nu het economisch niet goed gaat met Griekenland kan ik dan vertouwd op vakantie naar Griekenland? De Griekse bevolking wordt flink aangepakt door deze regering wat natuurlijk resulteert in onvrede. De afgelopen jaar gekozen regering mag het puin ruimen van de vorige regering. Zoals een Griek tegen mij zei afgelopen jaar, heeft de vorige regering Griekenland verkwanseld met oplichterij.

Maar ga je op vakantie naar de Griekse eilanden, dan zul je weinig van onvrede merken, heel veel mensen op de eilanden zijn afhankelijk van het toerisme. Ik kan met zekerheid stellen dat u met open armen ontvangen zult worden, zoals het altijd geweest is.

Een vakantie in Griekenland is een appartementje boeken, leuke dingen doen, naar het strand, en s'avonds heerlijk relaxen in een plaatselijke taverna. En je komt herboren thuis.

Ontvlucht de Nederlandse stress! En steun de bevolking op de Griekse eilanden!

Nog nooit op vakantie geweest naar de Griekse eilanden, probeer het eens en proef de sfeer die je niet kunt uitleggen.

Heb je al zin in Griekenland?

Alonissos,Chios, Corfu, Cruise, Kreta, Eilandhoppen, Island Hopping, Karpathos, Kefalonia, Kos, Kreta, Lefkas, Lesbos, Mykonos, Naxos, Parga, Paros, Paxos, Peloponnesos, Rhodos, Samos, Santorini, Skiathos, Skopelos, Thassos, Zakynthos, Zeilvakanties, Zonnig, of Actief.

Wat gaat het worden!?

Wanneer naar Griekenland

In beginsel kun je naar de Griekse eilanden in het vakantieseizoen van 1 april tot 31 oktober.

Hou je van de natuur en wil je niet in de drukte zitten, dan is het voorjaar de beste tijd. (rond meivakantie, juni) Geniet van de uitbundige bloei en geur van de natuur! gemiddelde temperatuur 20-25 graden.

Hou je van gezellige drukte en kun je alleen in het hoogseizoen (zomervakantie, juli, augustus) zoek dan de populaire eilanden op. Wil je toch rust in het hoogseizoen? Er zijn diverse reisorganisaties die accommodaties aanbieden ver van de drukte en op nog relatief rustige eilanden. Temperaturen van 20 tot 40 graden.

Naseizoen (september, oktober, herfstvakantie) In deze periode kun je ook nog ongeremd genieten van de Griekse sfeer. De bestemmingen zijn over het algemeen wat rustiger zodat je optimaal kunt genieten van strand, cultuur enz. De natuur is vaak dor door de warme zomer. Temperaturen circa 20 tot 25 graden.

Klimaatverschillen in Griekenland

Klimaatverschillen zijn er wel degelijk. Corfu, Zakynthos, e.d. liggen aan de westkant van Griekenland. Hier heb je een klimaat vergelijkbaar met een Italiaans klimaat. Lesbos, Kos, Rhodos e.d. liggen aan de oostkant van Griekenland, denk hierbij aan een Turks klimaat. Karpathos, Kreta e.d. zijn de zuidelijkste eilanden waar het buiten het hoogseizoen goed verblijven is.
Klimaat en weer Griekenland

weer in Griekenland Griekenland heeft een Mediterraan klimaat met veel zon, milde temperaturen en beperkte regenval. Door de geografische positie, het verschil in hoogte en de verdeling van vaste land en zee, kent het Griekse klimaat veel variatie. Gelukkig zorgt een aangename wind op de eilanden meestal voor de nodige afkoeling.

De warmte is overigens minder benauwend dan in Nederland, omdat er minder vocht in de Griekse lucht zit.

Tussen eind augustus en eind oktober steekt met name rond de Dodekanesos een stevige bries op, dit beïnvloedt de temperatuur niet.
Kom je net aan, is een petje en goed insmeren geen sinicure. Bij aankomst met het vliegtuig is het uitstappen en verademing, het mooiste gevoel wat je kan hebben, je wordt omringt met warmte.

Wil je de temperaturen voor vandaag weten? Kijk dan even op onze weerpagina


Pasen in GriekenlandFeestdagen Griekenland 2014.

Ondanks het feit dat er een rits nationale officiële feestdagen in Griekenland zijn waarbij het hele land vrijaf heeft, moet je weten dat elk Griekse eiland, dorp en stad ook nog zijn eigen feestdagen heeft.

Wil je meer weten over de Griekse feestdagen?
Kijk dan even op Griekse feestdagen 2014.


Stranden Griekenland

De Griekse kust is 16.000 kilometer lang en bestaat voor de helft uit eilanden. Uniek is de grote diversiteit van het kustlandschap.

Uitgestrekte zandstranden, kleine baaien en inhammen, duinen, wetlands, kusten met kiezels en grotten omgeven door grillige rotspartijen.

De Griekse stranden zijn ook erg populair vanwege het heldere, blauwe water. Niet voor niets kregen 404 stranden en 5 jachthavens in Griekenland de prijs ‘Blue Flag’.

Veel stranden hebben de nodige faciliteiten. Ligstoelen met parasols, allerlei winkeltjes, café’s, gezellige barretjes en restaurants. Verder bieden strand en zee meer dan zonnebaden en zwemmen. Zoals een jet-ski huren of een ritje op een band of banaan achter een boot. Veilig ontspannen onder het toeziend oog van de strandwacht.

Genieten van de natuur zonder de aanwezigheid van veel medetoeristen? Ga naar de rustige, ongerepte kusten. Vrijwel alle gebieden zijn toegankelijk.


Scooter huren in Griekenland, goed om te weten!

scooter huren in GriekenlandDe bestuurder van een bromfiets moet volgens de Griekse wet in het bezit zijn van een rijbewijs A (motorrijbewijs) of een bromfietsrijbewijs. De Nederlandse regeling waarmee je met rijbewijs B op een bromfiets mag rijden, kent men in Griekenland niet.

Hoewel een verhuurder meestal akkoord gaat met een Nederlands B-rijbewijs, bestaat de kans dat bij een aanrijding de bestuurder aansprakelijk is zonder dat hij schuld heeft.

Dus als je geen rijbewijs A hebt (motorrijbewijs), zorg dat je in Griekenland dan een bromfietsrijbewijs hebt!


Vanuit Griekenland bellen

Om vanuit Griekenland naar Nederland te kunnen bellen, kiest u +31 en vervolgens het netnummer (zonder 0) en het abonneenummer. Bellen vanuit een telefooncel met kaart is het goedkoopste.

Uw mobiele telefoon kunt u zonder problemen gebruiken mits u de mogelijkheid hebt om in het buitenland te bellen of te sms'en.

De telefooncellen van de OTE (De Griekse Telecommaatschappij) zijn de goedkoopste plaats voor lokale en internationale telefoongesprekken. Je loopt een OTE-gebouw binnen en zoekt een vrije telefooncel waar je ongestoord kunt bellen. Als het telefoongesprek is afgelopen betaal je aan de balie. OTE telefoongebouwen zijn open vanaf 08:00 tot 14:00. In openbare telefooncellen bel je met een telefoonkaart (tilekarta). Telefoonkaarten zijn te koop bij kiosken en OTE-kantoor. Ook bij kiosken met een meter kan getelefoneerd worden, lokaal en internationaal.