De rijke geschiedenis van het eiland Rhodos.

Homerus vertelt ons dat in de Ilias Rhodos aan de Trojaanse oorlog deelnam met 9 schepen, onder leiding van Tlepolemos. Vondsten uit opgravingen tonen aan dat het eiland in het Neolithicum bewoond was. In de 16e eeuw v.Chr kwamen de Minoërs naar Rhodos en in de 15e eeuw de Achaeërs.

De grote bloeitijd van het eiland begint echter in de 11de eeuw met de komst van de Doriërs. Het waren de Doriërs die later de drie belangrijke steden, Lindos. Ialysos en Kamiros bouwden, die tezamen met Kos, Knidos en Halikarnassus de zogenoemde Dorische hexapolis vormden.

In de Perzische oorlogen werd Rhodos gedwongen aan de zijde van de Perzen mee te vechten, maar later, in 478 v.Chr. brak een nieuwe periode voor het eiland aan, toen de drie grote steden zich verenigden en besloten een nieuwe stad te bouwen aan de noordpunt van het eiland, op de plaats waar nu de stad Rhodos ligt.

De nieuwe stad was een van de mooiste uit de oudheid en kende een grote bloeitijd in de 4e, 3e en een gedeelte van de 2e eeuw v.Chr. Befaamd waren zijn filosofische, literaire en retorische school, waar enkele beroemde Romeinen studeerden. De stad ontwikkelde zich tot een centrum van zeevaart, handel en cultuur en zijn munten circuleerden bijna in het hele middellandse zeegebied.

Tijdens de Peloponnische oorlog was de stad onstandvastig in zijn beslissingen, terwijl hij later Alexander de Grote welkom heette. De strijd tussen de opvolgers van Alexander de Grote had ongetwijfeld zijn weerslag op het eiland Rhodos, dat zich vanwege zijn handelsbetrekkingen met Egypte allieerde. Dat feit bracht de stad in conflict met Antigonis, die trachtte het eiland te veroveren door Demitrius Poliorcetrus er met een groot leger op af te sturen. Demetrius slaagde er ondanks zijn beroemde belegeringsmachines niet in de stad uiteindelijk in te nemen en tekende na een belegperiode van een jaar een wapenstilstand.

In 164 v.Chr. tekende Rhodos een verdrag met Rome en verwierf daarmee grote voorrechten, die het later weer verloor vanwege de verwikkelingen in de politiek van de Romeinen. Het werd uiteindelijk vernietigd door Cassius. In de 1e eeuw na Christus onderwees de apostel Paulus op het eiland het Christendom. In 297 begon voor Rhodos de lange Byzantijnse periode, gedurende welke het vele aanvallen van Arabieren en kruisvaarders te verduren kreeg.

Een nieuwe bloeitijd brak aan toen Rhodos in 1309 ingenomen werd door de Ridders van de Johannieterorde. Afkomstig uit 8 landen (Frankrijk, Provence, Auvergne, Castille, Aragon, Engeland, Duitsland en Italië) hadden ze oorspronkelijk tot doel het Heilige land te verdedigen en later de Pelgrims bij te staan. Gedurende de tijd van de Ridders van Rhodos verrees de middeleeuwse stad met zijn trotse bouwwerken.

De sterke stadsmuren die de Ridders gebouwd hadden weerstonden met succes de aanvallen van de Sultan van Egypte (1444) en van Mohammed de 2e (1480). Uiteindelijk moest Rhodos buigen voor het grote leger van Souleiman de Machtige (1522) en de weinig overgebleven Ridders capituleerden en weken uit naar Malta.

In 1912 werd Rhodos ingenomen door de Italianen en in 1948 werd het samen met de andere eilanden van de Dodekanesos verenigd met Griekenland.


Kan ik deze zomer vertrouwd naar de Griekse eilanden.

Van enkele mensen kreeg ik de vraag, nu het economisch niet goed gaat met Griekenland kan ik dan vertouwd op vakantie naar Griekenland? De Griekse bevolking wordt flink aangepakt door deze regering wat natuurlijk resulteert in onvrede. De afgelopen jaar gekozen regering mag het puin ruimen van de vorige regering. Zoals een Griek tegen mij zei afgelopen jaar, heeft de vorige regering Griekenland verkwanseld met oplichterij.

Maar ga je op vakantie naar de Griekse eilanden, dan zul je weinig van onvrede merken, heel veel mensen op de eilanden zijn afhankelijk van het toerisme. Ik kan met zekerheid stellen dat u met open armen ontvangen zult worden, zoals het altijd geweest is.

Een vakantie in Griekenland is een appartementje boeken, leuke dingen doen, naar het strand, en s'avonds heerlijk relaxen in een plaatselijke taverna. En je komt herboren thuis.

Ontvlucht de Nederlandse stress! En steun de bevolking op de Griekse eilanden!

Nog nooit op vakantie geweest naar de Griekse eilanden, probeer het eens en proef de sfeer die je niet kunt uitleggen.

Heb je al zin in Griekenland?

Alonissos,Chios, Corfu, Cruise, Kreta, Eilandhoppen, Island Hopping, Karpathos, Kefalonia, Kos, Kreta, Lefkas, Lesbos, Mykonos, Naxos, Parga, Paros, Paxos, Peloponnesos, Rhodos, Samos, Santorini, Skiathos, Skopelos, Thassos, Zakynthos, Zeilvakanties, Zonnig, of Actief.

Wat gaat het worden!?

Wanneer naar Griekenland

In beginsel kun je naar de Griekse eilanden in het vakantieseizoen van 1 april tot 31 oktober.

Hou je van de natuur en wil je niet in de drukte zitten, dan is het voorjaar de beste tijd. (rond meivakantie, juni) Geniet van de uitbundige bloei en geur van de natuur! gemiddelde temperatuur 20-25 graden.

Hou je van gezellige drukte en kun je alleen in het hoogseizoen (zomervakantie, juli, augustus) zoek dan de populaire eilanden op. Wil je toch rust in het hoogseizoen? Er zijn diverse reisorganisaties die accommodaties aanbieden ver van de drukte en op nog relatief rustige eilanden. Temperaturen van 20 tot 40 graden.

Naseizoen (september, oktober, herfstvakantie) In deze periode kun je ook nog ongeremd genieten van de Griekse sfeer. De bestemmingen zijn over het algemeen wat rustiger zodat je optimaal kunt genieten van strand, cultuur enz. De natuur is vaak dor door de warme zomer. Temperaturen circa 20 tot 25 graden.

Klimaatverschillen in Griekenland

Klimaatverschillen zijn er wel degelijk. Corfu, Zakynthos, e.d. liggen aan de westkant van Griekenland. Hier heb je een klimaat vergelijkbaar met een Italiaans klimaat. Lesbos, Kos, Rhodos e.d. liggen aan de oostkant van Griekenland, denk hierbij aan een Turks klimaat. Karpathos, Kreta e.d. zijn de zuidelijkste eilanden waar het buiten het hoogseizoen goed verblijven is.
Klimaat en weer Griekenland

weer in Griekenland Griekenland heeft een Mediterraan klimaat met veel zon, milde temperaturen en beperkte regenval. Door de geografische positie, het verschil in hoogte en de verdeling van vaste land en zee, kent het Griekse klimaat veel variatie. Gelukkig zorgt een aangename wind op de eilanden meestal voor de nodige afkoeling.

De warmte is overigens minder benauwend dan in Nederland, omdat er minder vocht in de Griekse lucht zit.

Tussen eind augustus en eind oktober steekt met name rond de Dodekanesos een stevige bries op, dit beïnvloedt de temperatuur niet.
Kom je net aan, is een petje en goed insmeren geen sinicure. Bij aankomst met het vliegtuig is het uitstappen en verademing, het mooiste gevoel wat je kan hebben, je wordt omringt met warmte.

Wil je de temperaturen voor vandaag weten? Kijk dan even op onze weerpagina


Pasen in GriekenlandFeestdagen Griekenland 2014.

Ondanks het feit dat er een rits nationale officiële feestdagen in Griekenland zijn waarbij het hele land vrijaf heeft, moet je weten dat elk Griekse eiland, dorp en stad ook nog zijn eigen feestdagen heeft.

Wil je meer weten over de Griekse feestdagen?
Kijk dan even op Griekse feestdagen 2014.


Stranden Griekenland

De Griekse kust is 16.000 kilometer lang en bestaat voor de helft uit eilanden. Uniek is de grote diversiteit van het kustlandschap.

Uitgestrekte zandstranden, kleine baaien en inhammen, duinen, wetlands, kusten met kiezels en grotten omgeven door grillige rotspartijen.

De Griekse stranden zijn ook erg populair vanwege het heldere, blauwe water. Niet voor niets kregen 404 stranden en 5 jachthavens in Griekenland de prijs ‘Blue Flag’.

Veel stranden hebben de nodige faciliteiten. Ligstoelen met parasols, allerlei winkeltjes, café’s, gezellige barretjes en restaurants. Verder bieden strand en zee meer dan zonnebaden en zwemmen. Zoals een jet-ski huren of een ritje op een band of banaan achter een boot. Veilig ontspannen onder het toeziend oog van de strandwacht.

Genieten van de natuur zonder de aanwezigheid van veel medetoeristen? Ga naar de rustige, ongerepte kusten. Vrijwel alle gebieden zijn toegankelijk.


Scooter huren in Griekenland, goed om te weten!

scooter huren in GriekenlandDe bestuurder van een bromfiets moet volgens de Griekse wet in het bezit zijn van een rijbewijs A (motorrijbewijs) of een bromfietsrijbewijs. De Nederlandse regeling waarmee je met rijbewijs B op een bromfiets mag rijden, kent men in Griekenland niet.

Hoewel een verhuurder meestal akkoord gaat met een Nederlands B-rijbewijs, bestaat de kans dat bij een aanrijding de bestuurder aansprakelijk is zonder dat hij schuld heeft.

Dus als je geen rijbewijs A hebt (motorrijbewijs), zorg dat je in Griekenland dan een bromfietsrijbewijs hebt!


Vanuit Griekenland bellen

Om vanuit Griekenland naar Nederland te kunnen bellen, kiest u +31 en vervolgens het netnummer (zonder 0) en het abonneenummer. Bellen vanuit een telefooncel met kaart is het goedkoopste.

Uw mobiele telefoon kunt u zonder problemen gebruiken mits u de mogelijkheid hebt om in het buitenland te bellen of te sms'en.

De telefooncellen van de OTE (De Griekse Telecommaatschappij) zijn de goedkoopste plaats voor lokale en internationale telefoongesprekken. Je loopt een OTE-gebouw binnen en zoekt een vrije telefooncel waar je ongestoord kunt bellen. Als het telefoongesprek is afgelopen betaal je aan de balie. OTE telefoongebouwen zijn open vanaf 08:00 tot 14:00. In openbare telefooncellen bel je met een telefoonkaart (tilekarta). Telefoonkaarten zijn te koop bij kiosken en OTE-kantoor. Ook bij kiosken met een meter kan getelefoneerd worden, lokaal en internationaal.