De Griekse eilanden Leros kennismaking


Kennismaking met het eiland Leros.

Lakki. Dit is de voornaamste haven van het eiland, gelegen in de ronding van een nauwe baai met dezelfde naam. Zijn grote gebouwen, brede straten en overvloedige plantengroei geven het een aanblik die totaal verschillend is van die van de andere dorpen die u zult zien tijdens een bezoek aan de rest van het eiland. Lakki ligt op 3,5 km van de hoofdstad Platanos.

Platanos. De hoofdstad van het eiland, amfitheatersgewijs gebouwd in de schaduw van een indrukwekkende vesting, met huizen in de tradidonele bouwstijl en schilderachtige steegjes. Het kleine plein met zijn plataan in het midden, het stadhuis aan de ene kant en een cafetaria aan de andere, is een ideale plek om rustig te zitten en uw verdere plannen te overdenken. Het stadhuis bezit een verzameling archeologische vondsten en hoog boven in het dorp, vlak onder de vesting, staat de oude kerk Agia Paraskevi.

Het fort is zeker een bezoek waard; u kunt het bereiken per auto of te voet door de trap te beklimmen. Het schijnt dat op de plek waar nu het fort staat eens de antieke akropolis was. Er is een graftombe uit de 7de eeuw gevonden. Daarna werd op de heuvel een Byzantijnse vesting gebouwd, die later uitgebreid werd door de Johannieter-ridders en toen de vorm kreeg die het nu nog heeft. Binnen de gerestaureerde muren staat de kerk Panagia tou Kastrou (Onze lieve Vrouwe van de Burcht), daterend uit het begin van de 14de eeuw, met mooie muurschilderingen en een legendarische Maria-iccoon.

Agia Marina. Vanaf het plein in Platanos leidt een weg in noordelijke richting en heuvelafwaarts na zo'n 500 m naar het aardige dorpje Agia Marina, de tweede haven van het eiland. Er zijn wat ruïnes van een antieke stad. Agia Marina en Platanos vormen in feite één dorp.

Panteli. Ten zuiden van Platanos ligt het derde dorp van het eiland, Panteli, weggescholen in een baai met dezelfde naam. Er is een zandstrand.

Alinta. Dit is een aantrekkelijk kustdorp met een lang stand en helder zeewater. Het ligt 3 km ten noordwesten van Platanos, in een gelijknamige baai (ook bekend als de baai van Agia Marina). Ten westen van de Agia Marinabaai en op geringe afstand ervan (er heeft zich daar een landtong gevormd) ligt de baal van Gourna met twee fraaie stranden, het Kokkali- en het Drymonas-strand. Vlakbij is ook de kerk Agios Isidoros, gebouwd op een klein eilandje dat met het hoofdeiland verbonden is d.m.v. een betonweg.

Partheni. Een klein dorp met een besloten haven aan de noordkant van het eiland, 9 km van Platanos. Vanaf hier bestaat een lijndienst met kaiks naar Lipsi, een nabijgelegen eilandje. In Partheni is ook het vliegveld van Leros.

Xerokampos. Een kustdorp op de zuidoost-punt van het eiland, 8 km van Platanos. Het ligt in de ronding van een nauwe baai met dezelfde naam en heeft eon zandsstrand. Op de heuvel van Paleokastro, er vlakbij, zijn overblijfselen van een 4de eeuwse akropolis aangetoffen.


Kan ik deze zomer vertrouwd naar de Griekse eilanden.

Van enkele mensen kreeg ik de vraag, nu het economisch niet goed gaat met Griekenland kan ik dan vertouwd op vakantie naar Griekenland? De Griekse bevolking wordt flink aangepakt door deze regering wat natuurlijk resulteert in onvrede. De afgelopen jaar gekozen regering mag het puin ruimen van de vorige regering. Zoals een Griek tegen mij zei afgelopen jaar, heeft de vorige regering Griekenland verkwanseld met oplichterij.

Maar ga je op vakantie naar de Griekse eilanden, dan zul je weinig van onvrede merken, heel veel mensen op de eilanden zijn afhankelijk van het toerisme. Ik kan met zekerheid stellen dat u met open armen ontvangen zult worden, zoals het altijd geweest is.

Een vakantie in Griekenland is een appartementje boeken, leuke dingen doen, naar het strand, en s'avonds heerlijk relaxen in een plaatselijke taverna. En je komt herboren thuis.

Ontvlucht de Nederlandse stress! En steun de bevolking op de Griekse eilanden!

Nog nooit op vakantie geweest naar de Griekse eilanden, probeer het eens en proef de sfeer die je niet kunt uitleggen.

Heb je al zin in Griekenland?

Alonissos,Chios, Corfu, Cruise, Kreta, Eilandhoppen, Island Hopping, Karpathos, Kefalonia, Kos, Kreta, Lefkas, Lesbos, Mykonos, Naxos, Parga, Paros, Paxos, Peloponnesos, Rhodos, Samos, Santorini, Skiathos, Skopelos, Thassos, Zakynthos, Zeilvakanties, Zonnig, of Actief.

Wat gaat het worden!?

Wanneer naar Griekenland

In beginsel kun je naar de Griekse eilanden in het vakantieseizoen van 1 april tot 31 oktober.

Hou je van de natuur en wil je niet in de drukte zitten, dan is het voorjaar de beste tijd. (rond meivakantie, juni) Geniet van de uitbundige bloei en geur van de natuur! gemiddelde temperatuur 20-25 graden.

Hou je van gezellige drukte en kun je alleen in het hoogseizoen (zomervakantie, juli, augustus) zoek dan de populaire eilanden op. Wil je toch rust in het hoogseizoen? Er zijn diverse reisorganisaties die accommodaties aanbieden ver van de drukte en op nog relatief rustige eilanden. Temperaturen van 20 tot 40 graden.

Naseizoen (september, oktober, herfstvakantie) In deze periode kun je ook nog ongeremd genieten van de Griekse sfeer. De bestemmingen zijn over het algemeen wat rustiger zodat je optimaal kunt genieten van strand, cultuur enz. De natuur is vaak dor door de warme zomer. Temperaturen circa 20 tot 25 graden.

Klimaatverschillen in Griekenland

Klimaatverschillen zijn er wel degelijk. Corfu, Zakynthos, e.d. liggen aan de westkant van Griekenland. Hier heb je een klimaat vergelijkbaar met een Italiaans klimaat. Lesbos, Kos, Rhodos e.d. liggen aan de oostkant van Griekenland, denk hierbij aan een Turks klimaat. Karpathos, Kreta e.d. zijn de zuidelijkste eilanden waar het buiten het hoogseizoen goed verblijven is.
Klimaat en weer Griekenland

weer in Griekenland Griekenland heeft een Mediterraan klimaat met veel zon, milde temperaturen en beperkte regenval. Door de geografische positie, het verschil in hoogte en de verdeling van vaste land en zee, kent het Griekse klimaat veel variatie. Gelukkig zorgt een aangename wind op de eilanden meestal voor de nodige afkoeling.

De warmte is overigens minder benauwend dan in Nederland, omdat er minder vocht in de Griekse lucht zit.

Tussen eind augustus en eind oktober steekt met name rond de Dodekanesos een stevige bries op, dit beïnvloedt de temperatuur niet.
Kom je net aan, is een petje en goed insmeren geen sinicure. Bij aankomst met het vliegtuig is het uitstappen en verademing, het mooiste gevoel wat je kan hebben, je wordt omringt met warmte.

Wil je de temperaturen voor vandaag weten? Kijk dan even op onze weerpagina


Pasen in GriekenlandFeestdagen Griekenland 2014.

Ondanks het feit dat er een rits nationale officiële feestdagen in Griekenland zijn waarbij het hele land vrijaf heeft, moet je weten dat elk Griekse eiland, dorp en stad ook nog zijn eigen feestdagen heeft.

Wil je meer weten over de Griekse feestdagen?
Kijk dan even op Griekse feestdagen 2014.


Stranden Griekenland

De Griekse kust is 16.000 kilometer lang en bestaat voor de helft uit eilanden. Uniek is de grote diversiteit van het kustlandschap.

Uitgestrekte zandstranden, kleine baaien en inhammen, duinen, wetlands, kusten met kiezels en grotten omgeven door grillige rotspartijen.

De Griekse stranden zijn ook erg populair vanwege het heldere, blauwe water. Niet voor niets kregen 404 stranden en 5 jachthavens in Griekenland de prijs ‘Blue Flag’.

Veel stranden hebben de nodige faciliteiten. Ligstoelen met parasols, allerlei winkeltjes, café’s, gezellige barretjes en restaurants. Verder bieden strand en zee meer dan zonnebaden en zwemmen. Zoals een jet-ski huren of een ritje op een band of banaan achter een boot. Veilig ontspannen onder het toeziend oog van de strandwacht.

Genieten van de natuur zonder de aanwezigheid van veel medetoeristen? Ga naar de rustige, ongerepte kusten. Vrijwel alle gebieden zijn toegankelijk.


Scooter huren in Griekenland, goed om te weten!

scooter huren in GriekenlandDe bestuurder van een bromfiets moet volgens de Griekse wet in het bezit zijn van een rijbewijs A (motorrijbewijs) of een bromfietsrijbewijs. De Nederlandse regeling waarmee je met rijbewijs B op een bromfiets mag rijden, kent men in Griekenland niet.

Hoewel een verhuurder meestal akkoord gaat met een Nederlands B-rijbewijs, bestaat de kans dat bij een aanrijding de bestuurder aansprakelijk is zonder dat hij schuld heeft.

Dus als je geen rijbewijs A hebt (motorrijbewijs), zorg dat je in Griekenland dan een bromfietsrijbewijs hebt!


Vanuit Griekenland bellen

Om vanuit Griekenland naar Nederland te kunnen bellen, kiest u +31 en vervolgens het netnummer (zonder 0) en het abonneenummer. Bellen vanuit een telefooncel met kaart is het goedkoopste.

Uw mobiele telefoon kunt u zonder problemen gebruiken mits u de mogelijkheid hebt om in het buitenland te bellen of te sms'en.

De telefooncellen van de OTE (De Griekse Telecommaatschappij) zijn de goedkoopste plaats voor lokale en internationale telefoongesprekken. Je loopt een OTE-gebouw binnen en zoekt een vrije telefooncel waar je ongestoord kunt bellen. Als het telefoongesprek is afgelopen betaal je aan de balie. OTE telefoongebouwen zijn open vanaf 08:00 tot 14:00. In openbare telefooncellen bel je met een telefoonkaart (tilekarta). Telefoonkaarten zijn te koop bij kiosken en OTE-kantoor. Ook bij kiosken met een meter kan getelefoneerd worden, lokaal en internationaal.