De Griekse eilanden-Tinos


1. Klooster van Kechrovouniou - Mesi - Komi - Kolymbithra (26 km)

U verlaat het stadje in de richting van het binnenland.

7 km. Het klooster van Kechrovouniou is het belangrijkste klooster op Tinos; er wonen ongeveer 50 nonnen. Het is gebouwd in de 11 eeuw, op een schitterende locatie. Onder de cellen van het klooster bevindt zich ook de kloostercel van zuster Pelagia, die in 1822 de plaats aanwees waar de icoon van de Maagd Maria was begraven.

13 km. Xovourgo. U bevindt zich nu op de hoofdroute van de excursie. Aan de linkerzijde leidt een zandweg naar de beroemde rots van Xovourgo, waar in de 8e eeuw v.Chr. de antieke stad Tinos was gebouwd. Op dezelfde rots bouwden de Venetianen hun vrijwel onneembare burcht (Kastro), die er de reden voor was dat de Turken er zo lang over deden om het eiland te veroveren: terwijl vrijwel alle andere eilanden van de Cydaden in 1538 door de Turken werden bezet, viel Tinos pas in 1715 in hun handen.

19 km. Kruising bij het dorp Krokos. U neemt de weg naar rechts. richting Komi.

23 km. Komi is een van de grootste dorpen op Tinos; het is bekend om zijn traditionele architectuur. Vanaf Komi volgt u de weg die naar de noordkust van het eiland leidt.

26 km. Kolymbithra, wat letterlijk "doopvont" betekent, heeft een heel toepasselijke naam: het ligt aan een mooie baai met een prachtig strand, waar het goed zwemmen is. De omgeving begint zich de laatste tijd toeristisch te ontwikkelen.


2. Kionia

Een bezoek aan Konia moet meer worden opgevat als wandeling dan als excursie. Het ligt op slechts 3 km afstand van het stadje -Tinos en u kunt er komen door de kustweg naar het westen te volgen. Er is een mooi zandstrand met helder zeewater en het kent enige toeristische ontwikkeling. Hier bevond zich de tempel van Poseidon en Amphitrite.


3. Kardiani - Isternia - Pyrgos - Baai van Panormos (36 km)

U volgt de nieuwe weg naar het noorden en na 4 km slaat u linksaf Richting Istemia. De weg leidt door de vallei van Tarambados, waar zich de meeste duiventorens van het eiland bevinden. De weg loopt hoog langs zee en biedt een schitterend uitzicht.

22 km. Kardiani. Mooi dorp met een weelderige groene waterloop, 260 m boven het zeeniveau. Het haventje van het dorp ligt in de pittoreske baai van Kardiani.

26 km. Isternia is nog een schitterend dorp, dat op grotere hoogte dan Kardiani ligt (330 m) en een indrukwekkend uitzicht over zee biedt. Een wandeling door de schilderachtige steegjes en een bezoek aan de kerk Agia Paraskevi met zijn marmeren koorhek zijn de moeite waard. In de baai van Isternia zult u een mooi strand vinden met helder zeewater. Ernaast ligt het strand van Agios Nikitas.

32 km. Pyrgos is het grootste en misschien ook het mooiste dorp van Tinos, en een van de meest schilderachtige plaatjes van de Cycladen. De marmeren lateien en trappen die de krijtwitte huisjes sieren geven het plaatsje een heel waardige aanblik. Dit is het dorp der kunstenaars: bekende Griekse kunstenaars als de schilder Nikiforos Lytras, de componist Nikos Skalkotas en de beeldhouwers Dimitris Filippotis en Janoulis Chalepas zijn hier geboren. De schilder en beeldhouwkunst mogen traditie zijn op heel Tinos, maar Pyrgos loopt daarbij altijd voorop. Van de bezienswaardigheden van het dorp is vooral het huis van Chalepas van belang, dat tegelijk als museum dienst doet.

36 km. De baai van Panormos is het eindpunt van onze excursie. Het kleine pittoreske haventje met zijn kaiks en zijn huisjes is in halvemaanvorm rond het strand aangelegd.


4. Porto (Agios Ioannis)

Mooi zandstrand aan noordoostkust van het eiland, 6 km ten oosten van het stadje Tinos. Halverwege is een splitsing waarvan de rechtertak naar het strand van Agios Sostis leidt (3 km).


Kan ik deze zomer vertrouwd naar de Griekse eilanden.

Van enkele mensen kreeg ik de vraag, nu het economisch niet goed gaat met Griekenland kan ik dan vertouwd op vakantie naar Griekenland? De Griekse bevolking wordt flink aangepakt door deze regering wat natuurlijk resulteert in onvrede. De afgelopen jaar gekozen regering mag het puin ruimen van de vorige regering. Zoals een Griek tegen mij zei afgelopen jaar, heeft de vorige regering Griekenland verkwanseld met oplichterij.

Maar ga je op vakantie naar de Griekse eilanden, dan zul je weinig van onvrede merken, heel veel mensen op de eilanden zijn afhankelijk van het toerisme. Ik kan met zekerheid stellen dat u met open armen ontvangen zult worden, zoals het altijd geweest is.

Een vakantie in Griekenland is een appartementje boeken, leuke dingen doen, naar het strand, en s'avonds heerlijk relaxen in een plaatselijke taverna. En je komt herboren thuis.

Ontvlucht de Nederlandse stress! En steun de bevolking op de Griekse eilanden!

Nog nooit op vakantie geweest naar de Griekse eilanden, probeer het eens en proef de sfeer die je niet kunt uitleggen.

Heb je al zin in Griekenland?

Alonissos,Chios, Corfu, Cruise, Kreta, Eilandhoppen, Island Hopping, Karpathos, Kefalonia, Kos, Kreta, Lefkas, Lesbos, Mykonos, Naxos, Parga, Paros, Paxos, Peloponnesos, Rhodos, Samos, Santorini, Skiathos, Skopelos, Thassos, Zakynthos, Zeilvakanties, Zonnig, of Actief.

Wat gaat het worden!?

Wanneer naar Griekenland

In beginsel kun je naar de Griekse eilanden in het vakantieseizoen van 1 april tot 31 oktober.

Hou je van de natuur en wil je niet in de drukte zitten, dan is het voorjaar de beste tijd. (rond meivakantie, juni) Geniet van de uitbundige bloei en geur van de natuur! gemiddelde temperatuur 20-25 graden.

Hou je van gezellige drukte en kun je alleen in het hoogseizoen (zomervakantie, juli, augustus) zoek dan de populaire eilanden op. Wil je toch rust in het hoogseizoen? Er zijn diverse reisorganisaties die accommodaties aanbieden ver van de drukte en op nog relatief rustige eilanden. Temperaturen van 20 tot 40 graden.

Naseizoen (september, oktober, herfstvakantie) In deze periode kun je ook nog ongeremd genieten van de Griekse sfeer. De bestemmingen zijn over het algemeen wat rustiger zodat je optimaal kunt genieten van strand, cultuur enz. De natuur is vaak dor door de warme zomer. Temperaturen circa 20 tot 25 graden.

Klimaatverschillen in Griekenland

Klimaatverschillen zijn er wel degelijk. Corfu, Zakynthos, e.d. liggen aan de westkant van Griekenland. Hier heb je een klimaat vergelijkbaar met een Italiaans klimaat. Lesbos, Kos, Rhodos e.d. liggen aan de oostkant van Griekenland, denk hierbij aan een Turks klimaat. Karpathos, Kreta e.d. zijn de zuidelijkste eilanden waar het buiten het hoogseizoen goed verblijven is.
Klimaat en weer Griekenland

weer in Griekenland Griekenland heeft een Mediterraan klimaat met veel zon, milde temperaturen en beperkte regenval. Door de geografische positie, het verschil in hoogte en de verdeling van vaste land en zee, kent het Griekse klimaat veel variatie. Gelukkig zorgt een aangename wind op de eilanden meestal voor de nodige afkoeling.

De warmte is overigens minder benauwend dan in Nederland, omdat er minder vocht in de Griekse lucht zit.

Tussen eind augustus en eind oktober steekt met name rond de Dodekanesos een stevige bries op, dit beďnvloedt de temperatuur niet.
Kom je net aan, is een petje en goed insmeren geen sinicure. Bij aankomst met het vliegtuig is het uitstappen en verademing, het mooiste gevoel wat je kan hebben, je wordt omringt met warmte.

Wil je de temperaturen voor vandaag weten? Kijk dan even op onze weerpagina


Pasen in GriekenlandFeestdagen Griekenland 2014.

Ondanks het feit dat er een rits nationale officiële feestdagen in Griekenland zijn waarbij het hele land vrijaf heeft, moet je weten dat elk Griekse eiland, dorp en stad ook nog zijn eigen feestdagen heeft.

Wil je meer weten over de Griekse feestdagen?
Kijk dan even op Griekse feestdagen 2014.


Stranden Griekenland

De Griekse kust is 16.000 kilometer lang en bestaat voor de helft uit eilanden. Uniek is de grote diversiteit van het kustlandschap.

Uitgestrekte zandstranden, kleine baaien en inhammen, duinen, wetlands, kusten met kiezels en grotten omgeven door grillige rotspartijen.

De Griekse stranden zijn ook erg populair vanwege het heldere, blauwe water. Niet voor niets kregen 404 stranden en 5 jachthavens in Griekenland de prijs ‘Blue Flag’.

Veel stranden hebben de nodige faciliteiten. Ligstoelen met parasols, allerlei winkeltjes, café’s, gezellige barretjes en restaurants. Verder bieden strand en zee meer dan zonnebaden en zwemmen. Zoals een jet-ski huren of een ritje op een band of banaan achter een boot. Veilig ontspannen onder het toeziend oog van de strandwacht.

Genieten van de natuur zonder de aanwezigheid van veel medetoeristen? Ga naar de rustige, ongerepte kusten. Vrijwel alle gebieden zijn toegankelijk.


Scooter huren in Griekenland, goed om te weten!

scooter huren in GriekenlandDe bestuurder van een bromfiets moet volgens de Griekse wet in het bezit zijn van een rijbewijs A (motorrijbewijs) of een bromfietsrijbewijs. De Nederlandse regeling waarmee je met rijbewijs B op een bromfiets mag rijden, kent men in Griekenland niet.

Hoewel een verhuurder meestal akkoord gaat met een Nederlands B-rijbewijs, bestaat de kans dat bij een aanrijding de bestuurder aansprakelijk is zonder dat hij schuld heeft.

Dus als je geen rijbewijs A hebt (motorrijbewijs), zorg dat je in Griekenland dan een bromfietsrijbewijs hebt!


Vanuit Griekenland bellen

Om vanuit Griekenland naar Nederland te kunnen bellen, kiest u +31 en vervolgens het netnummer (zonder 0) en het abonneenummer. Bellen vanuit een telefooncel met kaart is het goedkoopste.

Uw mobiele telefoon kunt u zonder problemen gebruiken mits u de mogelijkheid hebt om in het buitenland te bellen of te sms'en.

De telefooncellen van de OTE (De Griekse Telecommaatschappij) zijn de goedkoopste plaats voor lokale en internationale telefoongesprekken. Je loopt een OTE-gebouw binnen en zoekt een vrije telefooncel waar je ongestoord kunt bellen. Als het telefoongesprek is afgelopen betaal je aan de balie. OTE telefoongebouwen zijn open vanaf 08:00 tot 14:00. In openbare telefooncellen bel je met een telefoonkaart (tilekarta). Telefoonkaarten zijn te koop bij kiosken en OTE-kantoor. Ook bij kiosken met een meter kan getelefoneerd worden, lokaal en internationaal.