De Griekse eilanden-Santorini


De stad Fira

Fira is de hoofdstad van het eiland, gebouwd aan de rand van de loodrechte rots, 260 m boven zee. De combinatie van het overweldigende landschap met de vulkaan en de beroemde Cycladische bouwtrant, maken Fira tot een van de mooiste plekjes ter wereld. Het plaatsje is per auto bereikbaar vanuit Athinio, de haven 10 km verderop waar de veerboten aanleggen.

U kunt ook vanuit het haventje van Fira zelf te voet of met een ezeltje omhoog klimmen over het schilderachtige keienpad dat zich als een wit lint over de rots heen en weer slingert. Als u echter de voorkeur geeft aan een comfortabelere en modernere manier om naar boven te komen, kunt u de lift nemen.

Men moet toegeven dat de nieuwbouw, de mensenmassa en het lawaai de plaatslijke sfeer sterk hebben aangetast. Toch is een wandeling in de straatjes van Fira nog altijd een unieke belevenis. De witte huizen met hun bogen, de dakterrasjes en balkons met hun prachtige uitzicht, de kerkjes met hun koepels, de taverna's, bars en winkeltjes met hun levendige bedrijvigheid zullen u stellig boeien.

Men kan het archeologisch museum bezoeken met belangwekkende vondsten, afkomstig uit Akrotiri (voor namelijk potten) en van het oude Thera, en het oude katholieke Dominicaanse Klooster, en verder de orthodoxe en katholieke kathedralen.

Maar wat men vooral niet mag missen is een bezoek aan de eilandjes Nea en Palea Kameni om de vulkaan te bekijken. Men vaart naar Nea Kameni en kan naar de vuikaankrater lopen, een voettocht van zo'n half uur. U moet wel voor passend schoeisel zorgen, want de bodem is er zeer warm.

Dit tochtje kan gemaakt worden met een ka´k vanuit Skala ton Firon en duurt maar 10 minuten. Desgewenst kan men ook een grotere excursie maken, die behalve naar de vulkaan, ook naar het kleinere Aspronissi voert, naar het schilderachtige eilandje Thirassia (allebei brokstukken van het oude verzonken Santorini) en tenslotte naar het mooie Ia.

Een andere aantrekkelijke wandeling in Fira gaat naar de wijken Firostefani (1 km) en Imerovigli (3 km) ten noorden van Fira, en allebei hetzeffde mooie uitzicht bieden. Bij Imerovigli ligt het oude orthodoxe nonnenklooster Agios Nikolaos.

Finikia (10,5 km) ligt iets voor La; een aardig plaatsje met interessante kerkjes. La (11 km) ligt aan de noordpunt van het eiland. Heel schilderachtig maar veel primitiever dan Fira. Het ligt aan het eindpunt van een buslijn. Het heeft een Venetiaans fort en oude huizen. Een weggetje daalt langs de indrukwekkende rode rotsen af naar het vissershaventje van La.

Ten noordoosten van La ligt midden in zee, op ongeveer 7 km van de kust, een tweede vuikaankrater, de Kaloumbos. De uitbarsting van deze vulkaan veroorzaakte in 1650 n.Chr. grote verwoestingen. Trappetjeswegen met meer dan 200 treetjes brengen ons naar de stranden van Armenis en Ammoudios

Messaria (3,5 km) is een dorp midden in het eiland omgeven door wijngaarden.

Monolithos (7 km) is het dichtstbijzijnde strand ten zuiden van Fira, waarmee het verbonden is met een busdienst.

Pyrgos Kallistis (6 km) is het hoogst gelegen dorp van het eiland, ten zuiden van Fira op de uitlopers van de Profitis Ilias berg.

Episkopi oftewel Mesa Gonia (8 km ten zuidoosten van Fira). Op korte afstand van dit dorp bevindt zich een Byzantijnse kerk uit de 11de eeuw.

Kamari (10 km) heeft een mooi strand met zwarte kiezels; het ligt op 2 km afstand van Episkopi. Hier heerst een levendige toeristische bedrijvigheid. Antiek Thera ligt op 2,5 km afstand van Kamari op de top van de Mesa berg. De ru´nes die van onder het puimsteen zijn opgegraven bestrijken een groot terrein en omvatten tempels, een agora (markt), een theater, baden en graven. Deze oude stad werd achtereenvolgens bewoond door DoriŰrs, Romeinen en Byzantijnen.

Opgravingen van Akrotiri (16 km). Twee km na het dorp Akrotiri, in de zuidwesthoek van het eiland, ligt het belangrijkste archeologische terrein van Santorini. Het wordt wel eens voorhistorisch Pompe´ genoemd en daar lijkt het ook sterk op. Onder een dikke laag puimsteen en pozzolaanaarde ontdekte professor Spyros Marinatos omstreeks 1967 een hele Mino´sche stad met huizen van twee en drie verdiepingen, gesierd met mooie muurschildedngen die doen denken aan die van de Mino´sche paleizen op Kreta. Tijdens de verwoestende vuikaanuitbarsting van omstreeks 1450 v.Chr. werd deze hele stad begraven.

Emborio (11 km) is een schilderachtig dorp, het tweede qua aantal inwoners, aan de zuidkant van het eiland, met smalle oude straatjes.

Perissa (14 km) is een aardig strand, aan de voet van het oude Thera, ten zuidoosten van Fira.


Kan ik deze zomer vertrouwd naar de Griekse eilanden.

Van enkele mensen kreeg ik de vraag, nu het economisch niet goed gaat met Griekenland kan ik dan vertouwd op vakantie naar Griekenland? De Griekse bevolking wordt flink aangepakt door deze regering wat natuurlijk resulteert in onvrede. De afgelopen jaar gekozen regering mag het puin ruimen van de vorige regering. Zoals een Griek tegen mij zei afgelopen jaar, heeft de vorige regering Griekenland verkwanseld met oplichterij.

Maar ga je op vakantie naar de Griekse eilanden, dan zul je weinig van onvrede merken, heel veel mensen op de eilanden zijn afhankelijk van het toerisme. Ik kan met zekerheid stellen dat u met open armen ontvangen zult worden, zoals het altijd geweest is.

Een vakantie in Griekenland is een appartementje boeken, leuke dingen doen, naar het strand, en s'avonds heerlijk relaxen in een plaatselijke taverna. En je komt herboren thuis.

Ontvlucht de Nederlandse stress! En steun de bevolking op de Griekse eilanden!

Nog nooit op vakantie geweest naar de Griekse eilanden, probeer het eens en proef de sfeer die je niet kunt uitleggen.

Heb je al zin in Griekenland?

Alonissos,Chios, Corfu, Cruise, Kreta, Eilandhoppen, Island Hopping, Karpathos, Kefalonia, Kos, Kreta, Lefkas, Lesbos, Mykonos, Naxos, Parga, Paros, Paxos, Peloponnesos, Rhodos, Samos, Santorini, Skiathos, Skopelos, Thassos, Zakynthos, Zeilvakanties, Zonnig, of Actief.

Wat gaat het worden!?

Wanneer naar Griekenland

In beginsel kun je naar de Griekse eilanden in het vakantieseizoen van 1 april tot 31 oktober.

Hou je van de natuur en wil je niet in de drukte zitten, dan is het voorjaar de beste tijd. (rond meivakantie, juni) Geniet van de uitbundige bloei en geur van de natuur! gemiddelde temperatuur 20-25 graden.

Hou je van gezellige drukte en kun je alleen in het hoogseizoen (zomervakantie, juli, augustus) zoek dan de populaire eilanden op. Wil je toch rust in het hoogseizoen? Er zijn diverse reisorganisaties die accommodaties aanbieden ver van de drukte en op nog relatief rustige eilanden. Temperaturen van 20 tot 40 graden.

Naseizoen (september, oktober, herfstvakantie) In deze periode kun je ook nog ongeremd genieten van de Griekse sfeer. De bestemmingen zijn over het algemeen wat rustiger zodat je optimaal kunt genieten van strand, cultuur enz. De natuur is vaak dor door de warme zomer. Temperaturen circa 20 tot 25 graden.

Klimaatverschillen in Griekenland

Klimaatverschillen zijn er wel degelijk. Corfu, Zakynthos, e.d. liggen aan de westkant van Griekenland. Hier heb je een klimaat vergelijkbaar met een Italiaans klimaat. Lesbos, Kos, Rhodos e.d. liggen aan de oostkant van Griekenland, denk hierbij aan een Turks klimaat. Karpathos, Kreta e.d. zijn de zuidelijkste eilanden waar het buiten het hoogseizoen goed verblijven is.
Klimaat en weer Griekenland

weer in Griekenland Griekenland heeft een Mediterraan klimaat met veel zon, milde temperaturen en beperkte regenval. Door de geografische positie, het verschil in hoogte en de verdeling van vaste land en zee, kent het Griekse klimaat veel variatie. Gelukkig zorgt een aangename wind op de eilanden meestal voor de nodige afkoeling.

De warmte is overigens minder benauwend dan in Nederland, omdat er minder vocht in de Griekse lucht zit.

Tussen eind augustus en eind oktober steekt met name rond de Dodekanesos een stevige bries op, dit be´nvloedt de temperatuur niet.
Kom je net aan, is een petje en goed insmeren geen sinicure. Bij aankomst met het vliegtuig is het uitstappen en verademing, het mooiste gevoel wat je kan hebben, je wordt omringt met warmte.

Wil je de temperaturen voor vandaag weten? Kijk dan even op onze weerpagina


Pasen in GriekenlandFeestdagen Griekenland 2014.

Ondanks het feit dat er een rits nationale officiŰle feestdagen in Griekenland zijn waarbij het hele land vrijaf heeft, moet je weten dat elk Griekse eiland, dorp en stad ook nog zijn eigen feestdagen heeft.

Wil je meer weten over de Griekse feestdagen?
Kijk dan even op Griekse feestdagen 2014.


Stranden Griekenland

De Griekse kust is 16.000 kilometer lang en bestaat voor de helft uit eilanden. Uniek is de grote diversiteit van het kustlandschap.

Uitgestrekte zandstranden, kleine baaien en inhammen, duinen, wetlands, kusten met kiezels en grotten omgeven door grillige rotspartijen.

De Griekse stranden zijn ook erg populair vanwege het heldere, blauwe water. Niet voor niets kregen 404 stranden en 5 jachthavens in Griekenland de prijs ĹBlue Flagĺ.

Veel stranden hebben de nodige faciliteiten. Ligstoelen met parasols, allerlei winkeltjes, cafÚĺs, gezellige barretjes en restaurants. Verder bieden strand en zee meer dan zonnebaden en zwemmen. Zoals een jet-ski huren of een ritje op een band of banaan achter een boot. Veilig ontspannen onder het toeziend oog van de strandwacht.

Genieten van de natuur zonder de aanwezigheid van veel medetoeristen? Ga naar de rustige, ongerepte kusten. Vrijwel alle gebieden zijn toegankelijk.


Scooter huren in Griekenland, goed om te weten!

scooter huren in GriekenlandDe bestuurder van een bromfiets moet volgens de Griekse wet in het bezit zijn van een rijbewijs A (motorrijbewijs) of een bromfietsrijbewijs. De Nederlandse regeling waarmee je met rijbewijs B op een bromfiets mag rijden, kent men in Griekenland niet.

Hoewel een verhuurder meestal akkoord gaat met een Nederlands B-rijbewijs, bestaat de kans dat bij een aanrijding de bestuurder aansprakelijk is zonder dat hij schuld heeft.

Dus als je geen rijbewijs A hebt (motorrijbewijs), zorg dat je in Griekenland dan een bromfietsrijbewijs hebt!


Vanuit Griekenland bellen

Om vanuit Griekenland naar Nederland te kunnen bellen, kiest u +31 en vervolgens het netnummer (zonder 0) en het abonneenummer. Bellen vanuit een telefooncel met kaart is het goedkoopste.

Uw mobiele telefoon kunt u zonder problemen gebruiken mits u de mogelijkheid hebt om in het buitenland te bellen of te sms'en.

De telefooncellen van de OTE (De Griekse Telecommaatschappij) zijn de goedkoopste plaats voor lokale en internationale telefoongesprekken. Je loopt een OTE-gebouw binnen en zoekt een vrije telefooncel waar je ongestoord kunt bellen. Als het telefoongesprek is afgelopen betaal je aan de balie. OTE telefoongebouwen zijn open vanaf 08:00 tot 14:00. In openbare telefooncellen bel je met een telefoonkaart (tilekarta). Telefoonkaarten zijn te koop bij kiosken en OTE-kantoor. Ook bij kiosken met een meter kan getelefoneerd worden, lokaal en internationaal.