De Griekse eilanden-Paros


De stad Paros (Parikia)

Heel Parikia met zijn smalle straatjes, zijn helderwitte huizen met de schilderachtige steunbogen, en het grote aantal kerken en kapelletjes in de zo bijzondere Cycladen-stijl, vormt een bezienswaardigheid.

Temidden van al dat moois neemt de grote Byzantijnse kerk Panagia Ekatondapyliani een belangrijke plaats in, want deze kerk is een van de belangrijkste vroegchristelijke monumenten van Griekenland. Het is het enige gebouw in Parikia dat niet gewitkalkt is en dakpannen draagt. De nauwgezette restauratie heeft plaatsgevonden onder leiding van professor Orlandos. Het verhaal gaat dat de kerk 100 (ekaton) deuren zou hebben en daar ontleent hij zijn naam aan, Ekatondapyllani. De eigenlijke naam is Katapoliani, dat wil zeggen gebouwd op een plaats met de naam Katapola hetgeen "nabij de stad" betekent.

We hebben hier te maken met een vroegchristelijke kerk uit de 4de eeuw, waar later vaak en veel aan is veranderd en gewijzigd. Volgens de overlevering is de oorspronkelijke kerk gebouwd door de moeder van Constantijn de Grote, de heilige Helena. Op haar weg naar het Heilig Land, waar zij naar het kruis van Christus zou gaan zoeken, belandde zij midden op zee in een zware storm, die haar noodzaakte op Paros aan land te gaan. Tijdens deze storm beloofde zij de Maagd Maria een kerk voor haar te zullen bouwen en deze belofte is zij met deze kerk nagekomen. De kerk kan bogen op oude muurschilderingen en veel oude iconen. Heel bijzonder is ook de doopkapel met een doopvont waaraan de vorm van een groot kruis is gegeven.

Op de berghelling boven Parikia staat het klooster van Agii Anargyri dat een aantrekkelijk uitzicht biedt.

Zowel links als rechts van de haven zijn diverse stranden. De beste plaatsen om te zwemmen zijn evenwel de zandstranden Karminia, Krios en Agios Fokas, ten noordwesten van Parikia, want die liggen beschermd tegen de meltemiwind.

Andere bezienswaardigheden in Parikia zijn nog het Byzantijns museum, dat binnen de ommuring op het terrein van de Ekatondapyliani-kerk staat en daar dichtbij het archeologisch museum, waar voorwerpen te zien zijn uit het Neolithicum tot en met de Romeinse tijd. De belangrijkste museumstukken hier zijn de Ongevleugelde NikŔ van de school van beeldhouwer Skopas, de Parische Kroniek waarin de geschiedenis van het eiland van de 16de tot de 3de eeuw v.Chr. geschreven staat en inscripties en reliŔfs over de dichter van Paros, Archilochos.

Bij het kasteel liggen nog fundamenten van de oude tempel van Demeter en er staan ook veel aardige oude kerkjes, waarvan de kerk van Constantijn en Helena de belangrijkste is. Een andere mooie kerk is nog die van de Isodia tis Theotokou (Opdracht van de Moeder Gods) achter het kasteel. In de wijk dichtbij het archeologische museum staan oude herenhuizen en daar staat ook het huis van Mando Mavrogenous, de heldin van 1821. Ook zijn in Parikia de ru´nes te vinden van de tempel van de Pythische Apollo en van Asklepios.


Kan ik deze zomer vertrouwd naar de Griekse eilanden.

Van enkele mensen kreeg ik de vraag, nu het economisch niet goed gaat met Griekenland kan ik dan vertouwd op vakantie naar Griekenland? De Griekse bevolking wordt flink aangepakt door deze regering wat natuurlijk resulteert in onvrede. De afgelopen jaar gekozen regering mag het puin ruimen van de vorige regering. Zoals een Griek tegen mij zei afgelopen jaar, heeft de vorige regering Griekenland verkwanseld met oplichterij.

Maar ga je op vakantie naar de Griekse eilanden, dan zul je weinig van onvrede merken, heel veel mensen op de eilanden zijn afhankelijk van het toerisme. Ik kan met zekerheid stellen dat u met open armen ontvangen zult worden, zoals het altijd geweest is.

Een vakantie in Griekenland is een appartementje boeken, leuke dingen doen, naar het strand, en s'avonds heerlijk relaxen in een plaatselijke taverna. En je komt herboren thuis.

Ontvlucht de Nederlandse stress! En steun de bevolking op de Griekse eilanden!

Nog nooit op vakantie geweest naar de Griekse eilanden, probeer het eens en proef de sfeer die je niet kunt uitleggen.

Heb je al zin in Griekenland?

Alonissos,Chios, Corfu, Cruise, Kreta, Eilandhoppen, Island Hopping, Karpathos, Kefalonia, Kos, Kreta, Lefkas, Lesbos, Mykonos, Naxos, Parga, Paros, Paxos, Peloponnesos, Rhodos, Samos, Santorini, Skiathos, Skopelos, Thassos, Zakynthos, Zeilvakanties, Zonnig, of Actief.

Wat gaat het worden!?

Wanneer naar Griekenland

In beginsel kun je naar de Griekse eilanden in het vakantieseizoen van 1 april tot 31 oktober.

Hou je van de natuur en wil je niet in de drukte zitten, dan is het voorjaar de beste tijd. (rond meivakantie, juni) Geniet van de uitbundige bloei en geur van de natuur! gemiddelde temperatuur 20-25 graden.

Hou je van gezellige drukte en kun je alleen in het hoogseizoen (zomervakantie, juli, augustus) zoek dan de populaire eilanden op. Wil je toch rust in het hoogseizoen? Er zijn diverse reisorganisaties die accommodaties aanbieden ver van de drukte en op nog relatief rustige eilanden. Temperaturen van 20 tot 40 graden.

Naseizoen (september, oktober, herfstvakantie) In deze periode kun je ook nog ongeremd genieten van de Griekse sfeer. De bestemmingen zijn over het algemeen wat rustiger zodat je optimaal kunt genieten van strand, cultuur enz. De natuur is vaak dor door de warme zomer. Temperaturen circa 20 tot 25 graden.

Klimaatverschillen in Griekenland

Klimaatverschillen zijn er wel degelijk. Corfu, Zakynthos, e.d. liggen aan de westkant van Griekenland. Hier heb je een klimaat vergelijkbaar met een Italiaans klimaat. Lesbos, Kos, Rhodos e.d. liggen aan de oostkant van Griekenland, denk hierbij aan een Turks klimaat. Karpathos, Kreta e.d. zijn de zuidelijkste eilanden waar het buiten het hoogseizoen goed verblijven is.
Klimaat en weer Griekenland

weer in Griekenland Griekenland heeft een Mediterraan klimaat met veel zon, milde temperaturen en beperkte regenval. Door de geografische positie, het verschil in hoogte en de verdeling van vaste land en zee, kent het Griekse klimaat veel variatie. Gelukkig zorgt een aangename wind op de eilanden meestal voor de nodige afkoeling.

De warmte is overigens minder benauwend dan in Nederland, omdat er minder vocht in de Griekse lucht zit.

Tussen eind augustus en eind oktober steekt met name rond de Dodekanesos een stevige bries op, dit be´nvloedt de temperatuur niet.
Kom je net aan, is een petje en goed insmeren geen sinicure. Bij aankomst met het vliegtuig is het uitstappen en verademing, het mooiste gevoel wat je kan hebben, je wordt omringt met warmte.

Wil je de temperaturen voor vandaag weten? Kijk dan even op onze weerpagina


Pasen in GriekenlandFeestdagen Griekenland 2014.

Ondanks het feit dat er een rits nationale officiŰle feestdagen in Griekenland zijn waarbij het hele land vrijaf heeft, moet je weten dat elk Griekse eiland, dorp en stad ook nog zijn eigen feestdagen heeft.

Wil je meer weten over de Griekse feestdagen?
Kijk dan even op Griekse feestdagen 2014.


Stranden Griekenland

De Griekse kust is 16.000 kilometer lang en bestaat voor de helft uit eilanden. Uniek is de grote diversiteit van het kustlandschap.

Uitgestrekte zandstranden, kleine baaien en inhammen, duinen, wetlands, kusten met kiezels en grotten omgeven door grillige rotspartijen.

De Griekse stranden zijn ook erg populair vanwege het heldere, blauwe water. Niet voor niets kregen 404 stranden en 5 jachthavens in Griekenland de prijs ĹBlue Flagĺ.

Veel stranden hebben de nodige faciliteiten. Ligstoelen met parasols, allerlei winkeltjes, cafÚĺs, gezellige barretjes en restaurants. Verder bieden strand en zee meer dan zonnebaden en zwemmen. Zoals een jet-ski huren of een ritje op een band of banaan achter een boot. Veilig ontspannen onder het toeziend oog van de strandwacht.

Genieten van de natuur zonder de aanwezigheid van veel medetoeristen? Ga naar de rustige, ongerepte kusten. Vrijwel alle gebieden zijn toegankelijk.


Scooter huren in Griekenland, goed om te weten!

scooter huren in GriekenlandDe bestuurder van een bromfiets moet volgens de Griekse wet in het bezit zijn van een rijbewijs A (motorrijbewijs) of een bromfietsrijbewijs. De Nederlandse regeling waarmee je met rijbewijs B op een bromfiets mag rijden, kent men in Griekenland niet.

Hoewel een verhuurder meestal akkoord gaat met een Nederlands B-rijbewijs, bestaat de kans dat bij een aanrijding de bestuurder aansprakelijk is zonder dat hij schuld heeft.

Dus als je geen rijbewijs A hebt (motorrijbewijs), zorg dat je in Griekenland dan een bromfietsrijbewijs hebt!


Vanuit Griekenland bellen

Om vanuit Griekenland naar Nederland te kunnen bellen, kiest u +31 en vervolgens het netnummer (zonder 0) en het abonneenummer. Bellen vanuit een telefooncel met kaart is het goedkoopste.

Uw mobiele telefoon kunt u zonder problemen gebruiken mits u de mogelijkheid hebt om in het buitenland te bellen of te sms'en.

De telefooncellen van de OTE (De Griekse Telecommaatschappij) zijn de goedkoopste plaats voor lokale en internationale telefoongesprekken. Je loopt een OTE-gebouw binnen en zoekt een vrije telefooncel waar je ongestoord kunt bellen. Als het telefoongesprek is afgelopen betaal je aan de balie. OTE telefoongebouwen zijn open vanaf 08:00 tot 14:00. In openbare telefooncellen bel je met een telefoonkaart (tilekarta). Telefoonkaarten zijn te koop bij kiosken en OTE-kantoor. Ook bij kiosken met een meter kan getelefoneerd worden, lokaal en internationaal.