De Griekse eilanden-Paros


1. Parikia - Lefkes - Dryos - Alyki - Parikia (50 km)

Dit is in feite een rondreis over het hele eiland, maar zonder het gebied Naousa, dat wij apart zullen behandelen.

3 km. Elitas. Vanuit dit kleine dorp gaat er een weg naar rechts die uitkomt bij Moni Thapsanon. Dit klooster wordt door meer dan 20 nonnen bewoond en het is gebouwd op de plaats van een ander, ouder klooster.
5 km. Marathi. Rechts van dit dorp liggen de oude marmergroeven. In de omgeving verspreid liggen nog brokken van hetzelfde marmer als waarvan de vele kunstwerken zijn gemaakt die nu de musea en de oude tempels van Griekenland sieren.
7 km. Kruising. De weg,naar links, die we niet inslaan, gaat naar het dorp Kostos, 1 km, de geboorteplaats van leermeester Athanassios van Paros. Wij slaan rechtsaf.
11 km. Lefkes. Het mooiste dorp van Paros, amfitheatergewijs op heuvels gebouwd, met witte huizen, oude kerken en kloosters. Een bezoek aan de kerk Agia Triada, opgetrokken uit wit marmer en met een geheel marmeren interieur, en aan het 16de eeuwse klooster van Agioos Ioannis tou Kaparou is zeer de moeite waard.
14 km. Wij slaan niet de zijweg naar links in, die gaat naar Naousa. Wij slaan rechtsaf en vervolgen onze weg.
15 km. Prodromos. Het dorp heeft zijn naam te danken aan de kerk Agios Ioannis Prodomus uit de 17de eeuw. Wij slaan hier linksaf richting Marmara.
16 km. Marpissa (Tsipidos). Nog zo'n schilderachtig dorpje met oude Cycladische kerkjes en kloosters. Heel mooi is het metamorfosis-klooster met een iconostase met schitterend houtsnijwerk en muurschilderingen uit de 17de eeuw, alsmede de kloosters van Agios loannis Prodromos (Johannes de Doper) en Agios Ardonios met een schitterende kloosterkerk. Laatstgenoernd klooster ligt op een heuvel boven het dorp. Na Marpissa gaan we rechtdoor in plaats van rechtsaf te slaan, zodat we bij de kust uitkomen.
17,5 km. Piso livadi. Een van de grootste vakantieoorden van Paros, met een ruim zandstrand. We gaan langs de zee verder in zuidelijke richting.
18,5 km. Logaras. Een plaatsje dat minder druk is dan Piso Livadi. We slaan af naar rechts en keren terug naar de hoofdweg.
19 km. We zijn terug op de hoofdweg en we slaan af naar links.
20 km. De kleine zijweg naar links leidt naar Pounta niet te verwarren met het Pounta dat tegenover Antiparos ligt!
23 km. Weer een kleine zijweg naar links en via deze afslag komen we bij het mooie en rustige zandstrand van Chrysi Akti.
25 km. Dryos. Een boomrijk gebied met beekjes en stroompjes, in tegenstelling met de rest van Paros dat hoofdzakelijk via grondboringen in zijn waterbehoeften voorziet. Er is ook een mooi zandstrand en om deze reden heeft dit gebied zich tot een toeristisch vakantieoord ontwikkeld. Aan de overkant ligt het eilandje Dryonisi, waar het goed vissen is.
36 km. Ankeria. Dit is het grootste dorp op Zuid-Paros. Hiervandaan gaat een afslag naar links die na 2 km op het grote en mooie zandstrand van Alyki uitkomt. Aan de overkant kunnen we de onbewoonde eilandjes PantiŰronisi, Tigani en Glaropounta zien liggen. Na Ankeria gaan we in noordwestelijke richting verder, waarbij we het vliegveld aan onze linkerhand passeren.
44 km. De afslag naar rechts komt na 2 km uit bij het dorp Psychopiana of Petaloudes (Vlinders). Deze laatste (bij)naam dankt het dorp aan de grote zwermen vlinders die zich hier in de zomer ophouden en allemaal tegelijk opvliegen bij de minste of geringste beweging van de boom of struik waar ze op zitten. Het is een sprookjesachtig gezicht. Op niet al te grote afstand van Petaloudes ligt het schilderachtige klooster Christos tou Dasous, dat een aantal waardevolle relikwieŰn bezit.
45 km. De afslag naar links komt na 3 km uit in Pounta, vanwaar de verbinding met het tegenovergelegen Antiparos het kortst is. Zomers vaart er elk half uur een boot. Tegenover Pounta, tussen Paros en Antiparos, ligt het particuliere eilandje Revmtonisi, dat met bomen en planten is begroeid.
50 km. Parikia. We zijn weer op ons uitgangspunt terug en hier beŰindigen we onze tocht.


2. Naousa - Arnbelas (16 km)

2 km. Tris EkklisiŰs. Hier bevindt zich een karakteristieke basiliek uit de 6de eeuw.
4 km. Moni Taxiarchon. Ter hoogte ongeveer van dit klooster, en vanaf de geasfalteerde weg naar Naousa slaat er een kleine zijweg af naar rechts naar Moni Longovarda. Dit is een klooster uit de 17de eeuw, met fraaie muurschilderingen in de kloosterkerk, met een bibliotheek en een atelier waar iconen worden geschilderd. In dit klooster wonen ongeveer 25 monniken.
8 km. Wegkruising. De weg naar links gaat naar een heel mooi strand van Paros, Kolymbithres geheten. Er zijn vele inhammen met zandstrand, door grote rotsen van elkaar gescheiden.
11 km. Naousa. Een van de schilderachtigste haventjes in het gehele Ege´sche Zeegebied. Het is werkelijk een belevenis door de smalle straatjes en steegjes te dwalen en te genieten van de oude huisjes en de mooie kerken, om tot besluit in het kleine Venetiaanse havventje te belanden waar je ouzo kunt drinken met inktvis van de grill. Er is veel interessants te zien in Naousa en omgeving, o.a het Byzantijns museum, de Panagia Pantanassa kerk, de Agios loannis Theologus kerk en vele andere kerken, de ru´nes van het Venetiaanse fort aan de haven, het klooster van Agios Athanasios, waar de heilige Athanasios van Paros gewoond en onderwezen heeft, het Agios Georgios-klooster in Merovigli, 1 km ten zuiden van Naousa en nog meer kloosters. Naousa is een van de interessantste delen van Paros en heeft zich toeristisch dan ook sterk onwkkeld. Vanuit Naousa kunt u nog naar Ambelas (5 km) gaan, een klein kustplaatsje met visrestaurants en veel uitgaanscentra waar u van de typische eilandmuziek kunt genieten.
Dichtbij Naousa, ten noordwesten van Paros, liggen ook nog veel rotseilandjes, zoals Ga´douronisi en Vriokastro.


Kan ik deze zomer vertrouwd naar de Griekse eilanden.

Van enkele mensen kreeg ik de vraag, nu het economisch niet goed gaat met Griekenland kan ik dan vertouwd op vakantie naar Griekenland? De Griekse bevolking wordt flink aangepakt door deze regering wat natuurlijk resulteert in onvrede. De afgelopen jaar gekozen regering mag het puin ruimen van de vorige regering. Zoals een Griek tegen mij zei afgelopen jaar, heeft de vorige regering Griekenland verkwanseld met oplichterij.

Maar ga je op vakantie naar de Griekse eilanden, dan zul je weinig van onvrede merken, heel veel mensen op de eilanden zijn afhankelijk van het toerisme. Ik kan met zekerheid stellen dat u met open armen ontvangen zult worden, zoals het altijd geweest is.

Een vakantie in Griekenland is een appartementje boeken, leuke dingen doen, naar het strand, en s'avonds heerlijk relaxen in een plaatselijke taverna. En je komt herboren thuis.

Ontvlucht de Nederlandse stress! En steun de bevolking op de Griekse eilanden!

Nog nooit op vakantie geweest naar de Griekse eilanden, probeer het eens en proef de sfeer die je niet kunt uitleggen.

Heb je al zin in Griekenland?

Alonissos,Chios, Corfu, Cruise, Kreta, Eilandhoppen, Island Hopping, Karpathos, Kefalonia, Kos, Kreta, Lefkas, Lesbos, Mykonos, Naxos, Parga, Paros, Paxos, Peloponnesos, Rhodos, Samos, Santorini, Skiathos, Skopelos, Thassos, Zakynthos, Zeilvakanties, Zonnig, of Actief.

Wat gaat het worden!?

Wanneer naar Griekenland

In beginsel kun je naar de Griekse eilanden in het vakantieseizoen van 1 april tot 31 oktober.

Hou je van de natuur en wil je niet in de drukte zitten, dan is het voorjaar de beste tijd. (rond meivakantie, juni) Geniet van de uitbundige bloei en geur van de natuur! gemiddelde temperatuur 20-25 graden.

Hou je van gezellige drukte en kun je alleen in het hoogseizoen (zomervakantie, juli, augustus) zoek dan de populaire eilanden op. Wil je toch rust in het hoogseizoen? Er zijn diverse reisorganisaties die accommodaties aanbieden ver van de drukte en op nog relatief rustige eilanden. Temperaturen van 20 tot 40 graden.

Naseizoen (september, oktober, herfstvakantie) In deze periode kun je ook nog ongeremd genieten van de Griekse sfeer. De bestemmingen zijn over het algemeen wat rustiger zodat je optimaal kunt genieten van strand, cultuur enz. De natuur is vaak dor door de warme zomer. Temperaturen circa 20 tot 25 graden.

Klimaatverschillen in Griekenland

Klimaatverschillen zijn er wel degelijk. Corfu, Zakynthos, e.d. liggen aan de westkant van Griekenland. Hier heb je een klimaat vergelijkbaar met een Italiaans klimaat. Lesbos, Kos, Rhodos e.d. liggen aan de oostkant van Griekenland, denk hierbij aan een Turks klimaat. Karpathos, Kreta e.d. zijn de zuidelijkste eilanden waar het buiten het hoogseizoen goed verblijven is.
Klimaat en weer Griekenland

weer in Griekenland Griekenland heeft een Mediterraan klimaat met veel zon, milde temperaturen en beperkte regenval. Door de geografische positie, het verschil in hoogte en de verdeling van vaste land en zee, kent het Griekse klimaat veel variatie. Gelukkig zorgt een aangename wind op de eilanden meestal voor de nodige afkoeling.

De warmte is overigens minder benauwend dan in Nederland, omdat er minder vocht in de Griekse lucht zit.

Tussen eind augustus en eind oktober steekt met name rond de Dodekanesos een stevige bries op, dit be´nvloedt de temperatuur niet.
Kom je net aan, is een petje en goed insmeren geen sinicure. Bij aankomst met het vliegtuig is het uitstappen en verademing, het mooiste gevoel wat je kan hebben, je wordt omringt met warmte.

Wil je de temperaturen voor vandaag weten? Kijk dan even op onze weerpagina


Pasen in GriekenlandFeestdagen Griekenland 2014.

Ondanks het feit dat er een rits nationale officiŰle feestdagen in Griekenland zijn waarbij het hele land vrijaf heeft, moet je weten dat elk Griekse eiland, dorp en stad ook nog zijn eigen feestdagen heeft.

Wil je meer weten over de Griekse feestdagen?
Kijk dan even op Griekse feestdagen 2014.


Stranden Griekenland

De Griekse kust is 16.000 kilometer lang en bestaat voor de helft uit eilanden. Uniek is de grote diversiteit van het kustlandschap.

Uitgestrekte zandstranden, kleine baaien en inhammen, duinen, wetlands, kusten met kiezels en grotten omgeven door grillige rotspartijen.

De Griekse stranden zijn ook erg populair vanwege het heldere, blauwe water. Niet voor niets kregen 404 stranden en 5 jachthavens in Griekenland de prijs ĹBlue Flagĺ.

Veel stranden hebben de nodige faciliteiten. Ligstoelen met parasols, allerlei winkeltjes, cafÚĺs, gezellige barretjes en restaurants. Verder bieden strand en zee meer dan zonnebaden en zwemmen. Zoals een jet-ski huren of een ritje op een band of banaan achter een boot. Veilig ontspannen onder het toeziend oog van de strandwacht.

Genieten van de natuur zonder de aanwezigheid van veel medetoeristen? Ga naar de rustige, ongerepte kusten. Vrijwel alle gebieden zijn toegankelijk.


Scooter huren in Griekenland, goed om te weten!

scooter huren in GriekenlandDe bestuurder van een bromfiets moet volgens de Griekse wet in het bezit zijn van een rijbewijs A (motorrijbewijs) of een bromfietsrijbewijs. De Nederlandse regeling waarmee je met rijbewijs B op een bromfiets mag rijden, kent men in Griekenland niet.

Hoewel een verhuurder meestal akkoord gaat met een Nederlands B-rijbewijs, bestaat de kans dat bij een aanrijding de bestuurder aansprakelijk is zonder dat hij schuld heeft.

Dus als je geen rijbewijs A hebt (motorrijbewijs), zorg dat je in Griekenland dan een bromfietsrijbewijs hebt!


Vanuit Griekenland bellen

Om vanuit Griekenland naar Nederland te kunnen bellen, kiest u +31 en vervolgens het netnummer (zonder 0) en het abonneenummer. Bellen vanuit een telefooncel met kaart is het goedkoopste.

Uw mobiele telefoon kunt u zonder problemen gebruiken mits u de mogelijkheid hebt om in het buitenland te bellen of te sms'en.

De telefooncellen van de OTE (De Griekse Telecommaatschappij) zijn de goedkoopste plaats voor lokale en internationale telefoongesprekken. Je loopt een OTE-gebouw binnen en zoekt een vrije telefooncel waar je ongestoord kunt bellen. Als het telefoongesprek is afgelopen betaal je aan de balie. OTE telefoongebouwen zijn open vanaf 08:00 tot 14:00. In openbare telefooncellen bel je met een telefoonkaart (tilekarta). Telefoonkaarten zijn te koop bij kiosken en OTE-kantoor. Ook bij kiosken met een meter kan getelefoneerd worden, lokaal en internationaal.