De Griekse eilanden-Naxos


1. Naxos - Apiranthos - Apollonas (48 km)

U neemt de grote weg die vanuit Chora naar het binnenland van het eiland gaat.

5,5 km. Gńanados.
6 km.Aan de rechterkant van de weg staat de toren van Belonia. Belonia was een Venetiaans edelman die vele jaren over Livadi heerste. Ernaast bevindt zich een uit twee schepen bestaand kapelletje dat is gewijd aan Agios Ioannis. Het ene schip fungeerde als orthodoxe kerk en het andere als rooms-katholieke.
8 km.Een aflopend pad aan onze linkerhand leidt na 15 minuten naar A´ Mama, een van de oudste Byzantijnse kerken van het eiland (9de eeuw) met beeldhouwwerk en sporen van muurschilderingen.
11 km. De afslag naar rechts, die naar de weg Chora, Glynados, Pyrgaki gaat, komt na 500 m langs Ano Sangri, een op een heuvel gebouwd dorp met een weids uitzicht. Midden in het dorp staat een oud klooster, gewijd aan Agios Eleftherios en opgetrokken in de Cycladische bouwstijl. Dit is een van de oudste kloosters van Naxos en ten tijde van de Turkse overheersing was het een godsdienstg en cultureel centrum. Op een half uur lopen van Sangri liggen de ru´nes van de tempel van Demeter uit de 6de eeuw v.Chr. Op een afstandd van nog eens 10 minuten staat de Byzantijnse kerk Agios Nikolaos met Muurschilderingen uit 1270.
12,5 km. De afslag naar rechts komt na 10 km bij de kust uit, bij het kleine plaatsje Agiasos, met een goed strand en restaurantjes. Er is een pad aan je linkerhand op de weg naar Agiasos dat na 30 minuten bij het kasteel Kastro t'Apalirou uitkomt.
16 km. Chalki. Een stijlvol dorp temidden van uitgestrekte olijfboomgaarden. Er staat een mooie Byzantijnse kerk, de Panagia Protothroni, uit de 12de eeuw en ook staat er een drie verdiepingen tellende Venetiaanse toren die in het begin van de 17de eeuw door het huis Barocci werd gebouwd. Dichtbij Chalki staat nog de Agios Georgios Diasoritis kerk met muurschilderingen. Vanuit Chalki kunt u het Epano Kastro (bovenkasteel) nog per auto bereiken, daarna kunt u de resterende tocht te voet afleggen (ca. 30 minuten). U kunt bovendien nog naar het dorp Moni door vanuit Chalki de afslag naar links 4 km te volgen. Even voor het dorp staat de Panagia Drosiani kerk met een interessante architectuur en de oudste muurschilderingen van de Balkan. Vanaf hier bekort de nieuwe weg de tocht naar Apollonas aanmerkelijk.
Plein met plataanbomen te Filoti.19 km. Filoti. Dit is het grootste dorp van Naxos; het is tegen de voet van de berg Za gebouwd. In het dorp zelf staat de mooie Panagia Filotitissa-kerk met een marmeren iconostase en oude iconen. Wanneer je vanuit Filoti de weg naar Apiranthos neemt en voorbij de eerste bochten bent, begint er een zijpad naar de grot Aria tou Za, waar je in ongeveer 45 minuten kunt komen. Uit vondsten die nu in het museum van Apiranthos worden bewaard, blijkt dat de grot een plaats was waar Zeus werd aanbeden. De overlevering wil dat de grot later werd gebruikt als kerk en tezelfdertijd een schuilplaats was voor de christenen tijdens de Turkse overheersing. Vanuit Filoti kunnen we via een slecht onderhouden landweg naar Pyrgos tou Chimarrou op het zuidoostelijke deel van het eiland gaan, een vier verdiepingen tellende vesting die gebouwd is uit enorme marmeren blokken.
23 km. De afslag naar rechts voert na 2 km naar het dorp Danakos. Boven Danakos ligt Moni Fotodoti, het oudste klooster op Naxos, dat er uitziet als een sprookjes kasteel. Volgens de overlevering zou dit klooster door de Byzantijnse Keizerin Irene zijn gebouwd.
27 km. Apiranthos of Aperathou. Een veelgeroemd bergdorp met marmeren herenhuizen, Byzantijnse kerken en interessante volkenkundige details. Het plaatselijke dialect met de wat lijzige uitspraak, het gemak waarmee de plaatselijke zangers improviseren en de trouw van de bewoners aan hun tradities, verraden duidelijk hun Kretenzer afkomst. Het is in Apiranthos de moeite waard een bezoek te brengen aan de kerk Panagia Aperathitissa met een marmeren iconostase, aan het kleine maar bijzondere archeologische museum, aan de prachtige Toren van Zevgolis uit de 17de eeuw, eigendom van een Venetiaans edelman en geheel gerestaureerd, en aan de toren van Bardani die een met leeuwen getooid wapen draagt. In het gebied rond Apiranthos staan vele oude kerken, zoals de Agia Kyriaki op de weg naar de amarilmijnen, die uit de 9de eeuw dateert en schitterende decoraties heeft. Na Apiranthos leidt een afslag naar rechts na 12 km naar Moutsouna dat als haven van het dorp fungeert.
33 km. U bent op de terugweg van Apiranthos en weer op de eigenlijke route. Op dit punt is er een afslag naar rechts die na 2 km uitkomt bij Panagia Argokiliotissa. Op het feest van Zo÷dochos Pigi verzamelen zich hier in deze kerk duizenden gelovigen van over het hele eiland.
33,5 km. Deze afslag naar rechts leidt na 6 km naar de kust van Liona
34 km. Koronos. Een schilderachtig bergdorp, gebouwd tegen de hellingen van een steil ravijn. Veel van de inwoners zijn werkzaam in de ammarilmijnen.
39 km. Koronis. Door de plaatselijke bevolking ook wel Komiaki genoemd, is het hoogst gelegen dorp op Naxos (700 m) met een schitterend uitzicht over zee.
47 km. Kruising met de landweg die van Chora langs de kust loopt. De landweg aan de linkerkant leidt na enige meters naar de kolossale marmeren kouros van Apollonas, die een lengte van 10,5 m heeft. Het beeld ligt languit, nog op de oorspronkelijke plaats midden in de marmergroeve en is om onbekende redenen nooit afgemaakt. Sommigen menen dat het geen kouros is maar een beeld van de god Bacchus.
48 km. Apollonas. Een schilderachtige baai met zandstrand en een gehucht van dezelfde naam. Dit is tevens het einde van onze tocht. U kunt ook langs de noordwest kust naar Chora terugkeren, via Egares (of via Moni, zie bij 16 km Chalki). Bezienswaardigheden langs deze route zijn het klooster en de toren van Agia, de baai van Abrami (op kleine afstand van de route) met een zandstrand en tavernes, het grote Faneromeniklooster, het dorp Egares met de vele boomgaarden met smakelijke abrikozen, het dorp Galini en het versterkte klooster met toren Panagia Ypsiloteri, dat rond 1600 is gebouwd.


2. Naxos - Vivios (Tripodes) - Pyrgaki (20 km)

Deze excursie heeft als einddoel de uitgestrekte en mooie zandstranden van west Naxos. U neemt de weg naar Apirantos en na 5 km, nog voor Galanados, slaat u rechtsaf.

5,5km.Glinado.
Agia Anna7 km. Agios Arsenios. In dit dorpje dat door de bewoners zelf Agersani word genoemd, staat het klooster van Agios Ioannis Prodromos dat in 1721 is gebouwd. Even voor Agios Arsenios voert een afslag naar rechts na 4 km naar het strand vm Agia Anna. Met zijn enorme zandstrand is dit een van de grootste toeristische trekpleisters van Naxos. Via dezelfde weg kunt u ook naar het even mooie zandstrand bij Aglos Prokopios gaan, druk bezocht door toeristen, maar bij dit strand kunt u ook sneller komen als u vanuit Chora de kustweg neemt (6 km).
8 km. Vivlos (Tripodes). Een heel aantrekkelijk dorp met zijn windmolens en oude kerk, de Panagia Tripodiotissa, met een iconostase van mooi houtsnijwerk en waardevolle iconen.
10 km. We kruisen een weg die links naar Sangri gaat en daar op de hoofdweg Chora - Apiranthos uitkomt. Wij gaan echter rechtdoor.
Strand bij Orkos14 km. De afslag naar rechts voert naar het 3 km verderop gelegen fijne strand van Mikri Vigla en van Orkos. Beide plaatsjes beginnen zich als badplaats te ontwikkelen. Dit strand strekt zich in zuidelijke richting tot een lengte van 6 km uit.
15 km. Deze afslag naar rechts gaat naar het ongeveer 800 m verderop gelegen zandstrand van Kastraki.
18 km. Alyko. Hier houdt de asfalweg op bij een landtong die geheel uit zand bestaat en met ceders begroeid is. Deze landtong heeft vele inhammen met de mooiste stranden van het eiland en een schitterende, azuurblauwe zee.
20 km. Pyrgaki. Hier liggen nog eens drie beschutte baaien met een fantastisch zandstrand.


3. Naxos - Melanes - Flerio (kouros) (11 km)

Toren van Chimaros We nemen de weg naar Apiranthos en na 3 km slaan we linksaf naar Melanes.

9 km. Kourounochori. Bijzonder is hier de grote toren van Frankopoulos, waar koning Otto in 1833 heeft gelogeerd.
11 km. Flerio. Op deze wel heel schilderachtige plaats, dichtbij een bron die aan de voet van een berg opwelt, ligt achterover midden in een veld de mooiste kouros van het hele eiland. Het beeld dateert uit de 7de eeuw v.Chr., is van marmer, heeft een lengte van 6,5 meter en het ene been is gebroken.


Kan ik deze zomer vertrouwd naar de Griekse eilanden.

Van enkele mensen kreeg ik de vraag, nu het economisch niet goed gaat met Griekenland kan ik dan vertouwd op vakantie naar Griekenland? De Griekse bevolking wordt flink aangepakt door deze regering wat natuurlijk resulteert in onvrede. De afgelopen jaar gekozen regering mag het puin ruimen van de vorige regering. Zoals een Griek tegen mij zei afgelopen jaar, heeft de vorige regering Griekenland verkwanseld met oplichterij.

Maar ga je op vakantie naar de Griekse eilanden, dan zul je weinig van onvrede merken, heel veel mensen op de eilanden zijn afhankelijk van het toerisme. Ik kan met zekerheid stellen dat u met open armen ontvangen zult worden, zoals het altijd geweest is.

Een vakantie in Griekenland is een appartementje boeken, leuke dingen doen, naar het strand, en s'avonds heerlijk relaxen in een plaatselijke taverna. En je komt herboren thuis.

Ontvlucht de Nederlandse stress! En steun de bevolking op de Griekse eilanden!

Nog nooit op vakantie geweest naar de Griekse eilanden, probeer het eens en proef de sfeer die je niet kunt uitleggen.

Heb je al zin in Griekenland?

Alonissos,Chios, Corfu, Cruise, Kreta, Eilandhoppen, Island Hopping, Karpathos, Kefalonia, Kos, Kreta, Lefkas, Lesbos, Mykonos, Naxos, Parga, Paros, Paxos, Peloponnesos, Rhodos, Samos, Santorini, Skiathos, Skopelos, Thassos, Zakynthos, Zeilvakanties, Zonnig, of Actief.

Wat gaat het worden!?

Wanneer naar Griekenland

In beginsel kun je naar de Griekse eilanden in het vakantieseizoen van 1 april tot 31 oktober.

Hou je van de natuur en wil je niet in de drukte zitten, dan is het voorjaar de beste tijd. (rond meivakantie, juni) Geniet van de uitbundige bloei en geur van de natuur! gemiddelde temperatuur 20-25 graden.

Hou je van gezellige drukte en kun je alleen in het hoogseizoen (zomervakantie, juli, augustus) zoek dan de populaire eilanden op. Wil je toch rust in het hoogseizoen? Er zijn diverse reisorganisaties die accommodaties aanbieden ver van de drukte en op nog relatief rustige eilanden. Temperaturen van 20 tot 40 graden.

Naseizoen (september, oktober, herfstvakantie) In deze periode kun je ook nog ongeremd genieten van de Griekse sfeer. De bestemmingen zijn over het algemeen wat rustiger zodat je optimaal kunt genieten van strand, cultuur enz. De natuur is vaak dor door de warme zomer. Temperaturen circa 20 tot 25 graden.

Klimaatverschillen in Griekenland

Klimaatverschillen zijn er wel degelijk. Corfu, Zakynthos, e.d. liggen aan de westkant van Griekenland. Hier heb je een klimaat vergelijkbaar met een Italiaans klimaat. Lesbos, Kos, Rhodos e.d. liggen aan de oostkant van Griekenland, denk hierbij aan een Turks klimaat. Karpathos, Kreta e.d. zijn de zuidelijkste eilanden waar het buiten het hoogseizoen goed verblijven is.
Klimaat en weer Griekenland

weer in Griekenland Griekenland heeft een Mediterraan klimaat met veel zon, milde temperaturen en beperkte regenval. Door de geografische positie, het verschil in hoogte en de verdeling van vaste land en zee, kent het Griekse klimaat veel variatie. Gelukkig zorgt een aangename wind op de eilanden meestal voor de nodige afkoeling.

De warmte is overigens minder benauwend dan in Nederland, omdat er minder vocht in de Griekse lucht zit.

Tussen eind augustus en eind oktober steekt met name rond de Dodekanesos een stevige bries op, dit be´nvloedt de temperatuur niet.
Kom je net aan, is een petje en goed insmeren geen sinicure. Bij aankomst met het vliegtuig is het uitstappen en verademing, het mooiste gevoel wat je kan hebben, je wordt omringt met warmte.

Wil je de temperaturen voor vandaag weten? Kijk dan even op onze weerpagina


Pasen in GriekenlandFeestdagen Griekenland 2014.

Ondanks het feit dat er een rits nationale officiŰle feestdagen in Griekenland zijn waarbij het hele land vrijaf heeft, moet je weten dat elk Griekse eiland, dorp en stad ook nog zijn eigen feestdagen heeft.

Wil je meer weten over de Griekse feestdagen?
Kijk dan even op Griekse feestdagen 2014.


Stranden Griekenland

De Griekse kust is 16.000 kilometer lang en bestaat voor de helft uit eilanden. Uniek is de grote diversiteit van het kustlandschap.

Uitgestrekte zandstranden, kleine baaien en inhammen, duinen, wetlands, kusten met kiezels en grotten omgeven door grillige rotspartijen.

De Griekse stranden zijn ook erg populair vanwege het heldere, blauwe water. Niet voor niets kregen 404 stranden en 5 jachthavens in Griekenland de prijs ĹBlue Flagĺ.

Veel stranden hebben de nodige faciliteiten. Ligstoelen met parasols, allerlei winkeltjes, cafÚĺs, gezellige barretjes en restaurants. Verder bieden strand en zee meer dan zonnebaden en zwemmen. Zoals een jet-ski huren of een ritje op een band of banaan achter een boot. Veilig ontspannen onder het toeziend oog van de strandwacht.

Genieten van de natuur zonder de aanwezigheid van veel medetoeristen? Ga naar de rustige, ongerepte kusten. Vrijwel alle gebieden zijn toegankelijk.


Scooter huren in Griekenland, goed om te weten!

scooter huren in GriekenlandDe bestuurder van een bromfiets moet volgens de Griekse wet in het bezit zijn van een rijbewijs A (motorrijbewijs) of een bromfietsrijbewijs. De Nederlandse regeling waarmee je met rijbewijs B op een bromfiets mag rijden, kent men in Griekenland niet.

Hoewel een verhuurder meestal akkoord gaat met een Nederlands B-rijbewijs, bestaat de kans dat bij een aanrijding de bestuurder aansprakelijk is zonder dat hij schuld heeft.

Dus als je geen rijbewijs A hebt (motorrijbewijs), zorg dat je in Griekenland dan een bromfietsrijbewijs hebt!


Vanuit Griekenland bellen

Om vanuit Griekenland naar Nederland te kunnen bellen, kiest u +31 en vervolgens het netnummer (zonder 0) en het abonneenummer. Bellen vanuit een telefooncel met kaart is het goedkoopste.

Uw mobiele telefoon kunt u zonder problemen gebruiken mits u de mogelijkheid hebt om in het buitenland te bellen of te sms'en.

De telefooncellen van de OTE (De Griekse Telecommaatschappij) zijn de goedkoopste plaats voor lokale en internationale telefoongesprekken. Je loopt een OTE-gebouw binnen en zoekt een vrije telefooncel waar je ongestoord kunt bellen. Als het telefoongesprek is afgelopen betaal je aan de balie. OTE telefoongebouwen zijn open vanaf 08:00 tot 14:00. In openbare telefooncellen bel je met een telefoonkaart (tilekarta). Telefoonkaarten zijn te koop bij kiosken en OTE-kantoor. Ook bij kiosken met een meter kan getelefoneerd worden, lokaal en internationaal.