De Griekse eilanden-Milos kennismaking
Kennismaking

Adamantas. Het pittoreske haventje van Milos, diep in de grote baai van het eiland, met zijn oude Agia Triada-kerk (Heilige Drieeenheid) en het zandstrand met zijn tamarisken. Vanaf Adamantas is er een bus naar de dorpen Tripiti, Plaka, Triovasali, Fylakopi (oudheden), Pollonia (of Apollonia), Voudia, Zefyria (Chora), Paliochori, Chivadolimni en Provatas. Het is de moeite waard een reis rond het eiland te maken met een ka´k, om te genieten van de unieke witte rotsen met het smaragdgroene water bij Kleftiko, aan de zuidoostelijke kant van het eiland.

Milos (Plaka), de tegenwoordige hoofdstad van het eiland, is een van de meest schilderachtige plaatsen op de Cycladen. Het is gebouwd op een hoogte van 200 m boven de ingang van de baai. Het uitzicht vanaf het geplaveide hofje van de kerk Panagia tis Korfiatissas in Marmara is uniek en de zonsondergangen waarvan u daar kunt genieten, behoren tot de mooiste in de hele Ege´sche Zee. Ook het bezoeken waard is het Frankische kasteel, boven het kerkje Panagia i Thallasitra met zijn fraaie architectuur. In Plaka is eveneens een Archeologisch Museum met een gipsen kopie van de beroemde Venus van Milo, en een folkloristisch museum.

Ten zuiden van Plaka, tussen het plaatsje Tripiti en het kustplaatsje Klima, bevond zich de antieke stad Milos. Er zijn ru´nes van de muren, de fundamenten van een tempel en ru´nes van een Romeins theater te zien. Bij het theater werd in 1820 door een boer het beeld van Venus gevonden. In die tijd was het Franse oorlogsschip Estafette in Milos gestationeerd. Na bemiddeling van hun ambassadeur in Konstantinopel namen de Fransen het beeld mee naar Frankrijk. Ten zuidoosten van het antieke Milos, op 15 minuten van de weg naar Tripiti, liggen de beroemde catacomben, een vroegchristelijke begraafplaats uit de 3e eeuw die uniek in Griekenland is. Zij bestaan uit een onderaardse centrale gang en vier kleinere zijgangen met een totale lengte van 185 m. links en rechts van deze gangen zijn graven uitgehouwen met gekoepede plafonds. In deze ~mben, die niet alleen als begraafplaats maar tevens als bidplaats werden gebruikt, liggen naar schatting 2000 christenen beggraven.

Fylakopi, door de plaatselijke bevolking Flakopi genoemd, ligt aan de weg van Plaka naar Apollonia. Het is een van de meest belangrijke archeologische terreinen van de Cycladen, aangezien alle perioden uit de Cycladische cultuur, die samenvaltt met het gehele Bronzen Tijdperk hier vertegenwoordigd zijn. Er zijn drie prehistorische steden, elk gebouwd op de ru´nes van de vorige. De eerste stad werd gebouwd in de Vroeg-Cycladische Tijd (3e millenium v.Chr.); de tweede werd aangelegd in de Middel-Cycladische Tijd (2e millenium v.Chr.) en wordt beschouwd als Mino´sche kolonie; de derde stad werd gebouwd in de Laat-Cycladische Tijd (na 1450 n.Chr.) en vertoont duidelijke Myceense invloeden.

De Grot van Papafranga is een zeegrot gevormd door gigantische witte rotsen, gelegen aan een strand bij Fylakopi.

Apollonia (of Pollonia.). Plaats met een fraß zandstrand, aan de noordoostzijde van het eiland tegenover Kimolos. Vanuit Pollonia worden 's zomers regelmatig overtochten met een kaik uitgevoerd naar de vulkanische Glaronisia-eilanden (30 min), met rotsen die in feite bestaan uit enorme stangvormige kristallen met een hoogte tot 30 m. Eveneens kunt u met een ka´k een uitstapje maken naar Kimolos (30 min).

De Grot van Sykia is de mooiste zeegrot van Milos. Hij ligt aan de noordwestelijke zijde van het eiland. Deze grot met zijn schitterende kleuren is te bereiken vanaf het klooster Agios Ioannis (22 km van Adamantas en dan nog 70 minuten wandelen) of beter per ka´k uit adamantas.

Kleftiko, met zijn hoge witte rotsen, zijn eilandjes en zijn zeegrot, is zonder meer de meest indrukwekkende lokatie van het eiland. Het ligt dicht bij de grot van Sykia, maar aan de zuidkust van het eiland. Het dankt zijn naam (die is afgeleid van het woord "kleftis" = rover) aan het feit dat vroeger de piratenschepen zich achter de rotsen schuil hielden, om niet vanaf zee zichtbaar te zijn. Kleftiko is net als de grot van Sykia te bereiken met een ka´k uit Adamantas.

Emborios is een klein plaatsje aan de westzijde van de baai van Milos, en heeft een zandstrand. Ten noordoosten van Emborios ligt Chivadolimni, een van de aantrekkelijkste plaatsen van het eiland.

Bij Provatas en Paliochori, aan de zuidkust van het eiland, liggen twee mooie zandstranden. U kunt er komen met de bus.

Ten noordwesten van Milos ligt het onbewoonde eilandje Antimilos dat wordt gebruikt voor het fokken van een zeldzaam soort gems. Aan de inqang van de baai van Milos liggen de rotseilandjes Arkoudia met hun indrukwekkende vormen.


Kan ik deze zomer vertrouwd naar de Griekse eilanden.

Van enkele mensen kreeg ik de vraag, nu het economisch niet goed gaat met Griekenland kan ik dan vertouwd op vakantie naar Griekenland? De Griekse bevolking wordt flink aangepakt door deze regering wat natuurlijk resulteert in onvrede. De afgelopen jaar gekozen regering mag het puin ruimen van de vorige regering. Zoals een Griek tegen mij zei afgelopen jaar, heeft de vorige regering Griekenland verkwanseld met oplichterij.

Maar ga je op vakantie naar de Griekse eilanden, dan zul je weinig van onvrede merken, heel veel mensen op de eilanden zijn afhankelijk van het toerisme. Ik kan met zekerheid stellen dat u met open armen ontvangen zult worden, zoals het altijd geweest is.

Een vakantie in Griekenland is een appartementje boeken, leuke dingen doen, naar het strand, en s'avonds heerlijk relaxen in een plaatselijke taverna. En je komt herboren thuis.

Ontvlucht de Nederlandse stress! En steun de bevolking op de Griekse eilanden!

Nog nooit op vakantie geweest naar de Griekse eilanden, probeer het eens en proef de sfeer die je niet kunt uitleggen.

Heb je al zin in Griekenland?

Alonissos,Chios, Corfu, Cruise, Kreta, Eilandhoppen, Island Hopping, Karpathos, Kefalonia, Kos, Kreta, Lefkas, Lesbos, Mykonos, Naxos, Parga, Paros, Paxos, Peloponnesos, Rhodos, Samos, Santorini, Skiathos, Skopelos, Thassos, Zakynthos, Zeilvakanties, Zonnig, of Actief.

Wat gaat het worden!?

Wanneer naar Griekenland

In beginsel kun je naar de Griekse eilanden in het vakantieseizoen van 1 april tot 31 oktober.

Hou je van de natuur en wil je niet in de drukte zitten, dan is het voorjaar de beste tijd. (rond meivakantie, juni) Geniet van de uitbundige bloei en geur van de natuur! gemiddelde temperatuur 20-25 graden.

Hou je van gezellige drukte en kun je alleen in het hoogseizoen (zomervakantie, juli, augustus) zoek dan de populaire eilanden op. Wil je toch rust in het hoogseizoen? Er zijn diverse reisorganisaties die accommodaties aanbieden ver van de drukte en op nog relatief rustige eilanden. Temperaturen van 20 tot 40 graden.

Naseizoen (september, oktober, herfstvakantie) In deze periode kun je ook nog ongeremd genieten van de Griekse sfeer. De bestemmingen zijn over het algemeen wat rustiger zodat je optimaal kunt genieten van strand, cultuur enz. De natuur is vaak dor door de warme zomer. Temperaturen circa 20 tot 25 graden.

Klimaatverschillen in Griekenland

Klimaatverschillen zijn er wel degelijk. Corfu, Zakynthos, e.d. liggen aan de westkant van Griekenland. Hier heb je een klimaat vergelijkbaar met een Italiaans klimaat. Lesbos, Kos, Rhodos e.d. liggen aan de oostkant van Griekenland, denk hierbij aan een Turks klimaat. Karpathos, Kreta e.d. zijn de zuidelijkste eilanden waar het buiten het hoogseizoen goed verblijven is.
Klimaat en weer Griekenland

weer in Griekenland Griekenland heeft een Mediterraan klimaat met veel zon, milde temperaturen en beperkte regenval. Door de geografische positie, het verschil in hoogte en de verdeling van vaste land en zee, kent het Griekse klimaat veel variatie. Gelukkig zorgt een aangename wind op de eilanden meestal voor de nodige afkoeling.

De warmte is overigens minder benauwend dan in Nederland, omdat er minder vocht in de Griekse lucht zit.

Tussen eind augustus en eind oktober steekt met name rond de Dodekanesos een stevige bries op, dit be´nvloedt de temperatuur niet.
Kom je net aan, is een petje en goed insmeren geen sinicure. Bij aankomst met het vliegtuig is het uitstappen en verademing, het mooiste gevoel wat je kan hebben, je wordt omringt met warmte.

Wil je de temperaturen voor vandaag weten? Kijk dan even op onze weerpagina


Pasen in GriekenlandFeestdagen Griekenland 2014.

Ondanks het feit dat er een rits nationale officiŰle feestdagen in Griekenland zijn waarbij het hele land vrijaf heeft, moet je weten dat elk Griekse eiland, dorp en stad ook nog zijn eigen feestdagen heeft.

Wil je meer weten over de Griekse feestdagen?
Kijk dan even op Griekse feestdagen 2014.


Stranden Griekenland

De Griekse kust is 16.000 kilometer lang en bestaat voor de helft uit eilanden. Uniek is de grote diversiteit van het kustlandschap.

Uitgestrekte zandstranden, kleine baaien en inhammen, duinen, wetlands, kusten met kiezels en grotten omgeven door grillige rotspartijen.

De Griekse stranden zijn ook erg populair vanwege het heldere, blauwe water. Niet voor niets kregen 404 stranden en 5 jachthavens in Griekenland de prijs ĹBlue Flagĺ.

Veel stranden hebben de nodige faciliteiten. Ligstoelen met parasols, allerlei winkeltjes, cafÚĺs, gezellige barretjes en restaurants. Verder bieden strand en zee meer dan zonnebaden en zwemmen. Zoals een jet-ski huren of een ritje op een band of banaan achter een boot. Veilig ontspannen onder het toeziend oog van de strandwacht.

Genieten van de natuur zonder de aanwezigheid van veel medetoeristen? Ga naar de rustige, ongerepte kusten. Vrijwel alle gebieden zijn toegankelijk.


Scooter huren in Griekenland, goed om te weten!

scooter huren in GriekenlandDe bestuurder van een bromfiets moet volgens de Griekse wet in het bezit zijn van een rijbewijs A (motorrijbewijs) of een bromfietsrijbewijs. De Nederlandse regeling waarmee je met rijbewijs B op een bromfiets mag rijden, kent men in Griekenland niet.

Hoewel een verhuurder meestal akkoord gaat met een Nederlands B-rijbewijs, bestaat de kans dat bij een aanrijding de bestuurder aansprakelijk is zonder dat hij schuld heeft.

Dus als je geen rijbewijs A hebt (motorrijbewijs), zorg dat je in Griekenland dan een bromfietsrijbewijs hebt!


Vanuit Griekenland bellen

Om vanuit Griekenland naar Nederland te kunnen bellen, kiest u +31 en vervolgens het netnummer (zonder 0) en het abonneenummer. Bellen vanuit een telefooncel met kaart is het goedkoopste.

Uw mobiele telefoon kunt u zonder problemen gebruiken mits u de mogelijkheid hebt om in het buitenland te bellen of te sms'en.

De telefooncellen van de OTE (De Griekse Telecommaatschappij) zijn de goedkoopste plaats voor lokale en internationale telefoongesprekken. Je loopt een OTE-gebouw binnen en zoekt een vrije telefooncel waar je ongestoord kunt bellen. Als het telefoongesprek is afgelopen betaal je aan de balie. OTE telefoongebouwen zijn open vanaf 08:00 tot 14:00. In openbare telefooncellen bel je met een telefoonkaart (tilekarta). Telefoonkaarten zijn te koop bij kiosken en OTE-kantoor. Ook bij kiosken met een meter kan getelefoneerd worden, lokaal en internationaal.