De Griekse eilanden-IosHet eiland Ios

Velen vinden Ios het aller mooiste eiland van de Cycladen. Het lieflijke kerkje, gewijd aan Agia Irini, rechts aan de ingang van de haven, de witte huisjes van Chora boven de haven tegen de heuvel op gebouwd, en de heuvel zelf bekroond met weer een ander wit kerkje, vormen het beeld dat de bezoeker verwelkomt.

Dan volgt de verkenning van Chora zelf, slenterend door de smalle steegjes met winkels, bars, pubs en tavernes; alles is er even klein en gezellig. Daarna kunnen we nog een wandeling maken tot het plateau boven en buiten Chora, waar een rij oude windmolens staat. Een genot voor het oog. En tot slot gaat de wandeling weer bergafwaarts naar het strand dat rechts van Chora ligt.

Een indrukwekkende baai met schitterend zandstrand ligt aan je voeten. Overal ontwaar je mensen: op het strand, in de Zee, in de cafés. Het zijn voor het merendeel jonge mensen die uit heel Europa of nog verder afkomstig zijn en die speciaal hier naartoe zijn gekomen om van zon en zee te genieten. Je staat oog in oog met de befaamde baai van Mylopotas, met een van de mooiste stranden van Griekenland van meer dan een kilometer lengte.

Ios ligt tussen Naxos en Santorini in. Het heeft een oppervlakte van 108 km2, een kustlengte van 80 km en telt 1.500 inwoners. Het gehele jaar door is er een bootverbinding met Piraeus (111 zeemijl) en in de zomer varen er snelboten van het type catamaran.

Vanaf Ios kunnen vele van de andere Cycladen bezocht worden, alsmede Kreta en de Dodekanesos.


Geschiedenis
Chora is dichtbij de plaats van de oude stad Ios gebouwd. Volgens de overlevering is de dichter Homerus hier op Ios begraven. Er zijn zelfs wat ruïnes op een plaats genaamd Plakoto waarvan beweerd werd dat het het graf van Homerus was. Net zoals op de andere eilanden van de Cycladen zijn de venetianen ook op Ios geweest en hebben hier een fort gebouwd dat uit de 15de eeuw dateert


Kennismaking

Aan de noordkant van de haven, die ook wel Onnos wordt genoemd, is een mooi zandstrand, maar de meeste mensen gaan bij Mylopotas zwemmen.

Een geasfalteerde weg van 2 km verbindt Chora met de haven en deze weg loopt door tot het strand van Myloopotas. Als u er tegenop ziet dit pad te beeklimmen, kunt u ook de bus nemen die dezelfde route regelmatig rijdt. Het is heel plezierig om door Chora te wandelen, waar veel Cycladische kerkjes staan en dat een fantastisch uitzicht over zee biedt.

De baai van Mylopotas ligt op een afstand van 3 km van Chora en de bus rijdt tot hier beneden door. Er is een eindeeloos zandstrand.

Maganari is een kleine nederzetting op de zuidpunt van het eiland. Het ligt aan een grote baai en er is een heel mooi zandstrand.

Agia Theodoti ligt op de oostkust van Ios. Er is een camping en een mooi strand. Agia Theodoti is over de weg te bereiken, maar u kunt er ook met een bootje of kaik naartoe varen als het weer daar geschikt voor is.

Psathi, een kleine nederzetting, ligt ook aan de oostkust van los en u kunt het per auto of kaik bereiken.


Kan ik deze zomer vertrouwd naar de Griekse eilanden.

Van enkele mensen kreeg ik de vraag, nu het economisch niet goed gaat met Griekenland kan ik dan vertouwd op vakantie naar Griekenland? De Griekse bevolking wordt flink aangepakt door deze regering wat natuurlijk resulteert in onvrede. De afgelopen jaar gekozen regering mag het puin ruimen van de vorige regering. Zoals een Griek tegen mij zei afgelopen jaar, heeft de vorige regering Griekenland verkwanseld met oplichterij.

Maar ga je op vakantie naar de Griekse eilanden, dan zul je weinig van onvrede merken, heel veel mensen op de eilanden zijn afhankelijk van het toerisme. Ik kan met zekerheid stellen dat u met open armen ontvangen zult worden, zoals het altijd geweest is.

Een vakantie in Griekenland is een appartementje boeken, leuke dingen doen, naar het strand, en s'avonds heerlijk relaxen in een plaatselijke taverna. En je komt herboren thuis.

Ontvlucht de Nederlandse stress! En steun de bevolking op de Griekse eilanden!

Nog nooit op vakantie geweest naar de Griekse eilanden, probeer het eens en proef de sfeer die je niet kunt uitleggen.

Heb je al zin in Griekenland?

Alonissos,Chios, Corfu, Cruise, Kreta, Eilandhoppen, Island Hopping, Karpathos, Kefalonia, Kos, Kreta, Lefkas, Lesbos, Mykonos, Naxos, Parga, Paros, Paxos, Peloponnesos, Rhodos, Samos, Santorini, Skiathos, Skopelos, Thassos, Zakynthos, Zeilvakanties, Zonnig, of Actief.

Wat gaat het worden!?

Wanneer naar Griekenland

In beginsel kun je naar de Griekse eilanden in het vakantieseizoen van 1 april tot 31 oktober.

Hou je van de natuur en wil je niet in de drukte zitten, dan is het voorjaar de beste tijd. (rond meivakantie, juni) Geniet van de uitbundige bloei en geur van de natuur! gemiddelde temperatuur 20-25 graden.

Hou je van gezellige drukte en kun je alleen in het hoogseizoen (zomervakantie, juli, augustus) zoek dan de populaire eilanden op. Wil je toch rust in het hoogseizoen? Er zijn diverse reisorganisaties die accommodaties aanbieden ver van de drukte en op nog relatief rustige eilanden. Temperaturen van 20 tot 40 graden.

Naseizoen (september, oktober, herfstvakantie) In deze periode kun je ook nog ongeremd genieten van de Griekse sfeer. De bestemmingen zijn over het algemeen wat rustiger zodat je optimaal kunt genieten van strand, cultuur enz. De natuur is vaak dor door de warme zomer. Temperaturen circa 20 tot 25 graden.

Klimaatverschillen in Griekenland

Klimaatverschillen zijn er wel degelijk. Corfu, Zakynthos, e.d. liggen aan de westkant van Griekenland. Hier heb je een klimaat vergelijkbaar met een Italiaans klimaat. Lesbos, Kos, Rhodos e.d. liggen aan de oostkant van Griekenland, denk hierbij aan een Turks klimaat. Karpathos, Kreta e.d. zijn de zuidelijkste eilanden waar het buiten het hoogseizoen goed verblijven is.
Klimaat en weer Griekenland

weer in Griekenland Griekenland heeft een Mediterraan klimaat met veel zon, milde temperaturen en beperkte regenval. Door de geografische positie, het verschil in hoogte en de verdeling van vaste land en zee, kent het Griekse klimaat veel variatie. Gelukkig zorgt een aangename wind op de eilanden meestal voor de nodige afkoeling.

De warmte is overigens minder benauwend dan in Nederland, omdat er minder vocht in de Griekse lucht zit.

Tussen eind augustus en eind oktober steekt met name rond de Dodekanesos een stevige bries op, dit beïnvloedt de temperatuur niet.
Kom je net aan, is een petje en goed insmeren geen sinicure. Bij aankomst met het vliegtuig is het uitstappen en verademing, het mooiste gevoel wat je kan hebben, je wordt omringt met warmte.

Wil je de temperaturen voor vandaag weten? Kijk dan even op onze weerpagina


Pasen in GriekenlandFeestdagen Griekenland 2014.

Ondanks het feit dat er een rits nationale officiële feestdagen in Griekenland zijn waarbij het hele land vrijaf heeft, moet je weten dat elk Griekse eiland, dorp en stad ook nog zijn eigen feestdagen heeft.

Wil je meer weten over de Griekse feestdagen?
Kijk dan even op Griekse feestdagen 2014.


Stranden Griekenland

De Griekse kust is 16.000 kilometer lang en bestaat voor de helft uit eilanden. Uniek is de grote diversiteit van het kustlandschap.

Uitgestrekte zandstranden, kleine baaien en inhammen, duinen, wetlands, kusten met kiezels en grotten omgeven door grillige rotspartijen.

De Griekse stranden zijn ook erg populair vanwege het heldere, blauwe water. Niet voor niets kregen 404 stranden en 5 jachthavens in Griekenland de prijs ‘Blue Flag’.

Veel stranden hebben de nodige faciliteiten. Ligstoelen met parasols, allerlei winkeltjes, café’s, gezellige barretjes en restaurants. Verder bieden strand en zee meer dan zonnebaden en zwemmen. Zoals een jet-ski huren of een ritje op een band of banaan achter een boot. Veilig ontspannen onder het toeziend oog van de strandwacht.

Genieten van de natuur zonder de aanwezigheid van veel medetoeristen? Ga naar de rustige, ongerepte kusten. Vrijwel alle gebieden zijn toegankelijk.


Scooter huren in Griekenland, goed om te weten!

scooter huren in GriekenlandDe bestuurder van een bromfiets moet volgens de Griekse wet in het bezit zijn van een rijbewijs A (motorrijbewijs) of een bromfietsrijbewijs. De Nederlandse regeling waarmee je met rijbewijs B op een bromfiets mag rijden, kent men in Griekenland niet.

Hoewel een verhuurder meestal akkoord gaat met een Nederlands B-rijbewijs, bestaat de kans dat bij een aanrijding de bestuurder aansprakelijk is zonder dat hij schuld heeft.

Dus als je geen rijbewijs A hebt (motorrijbewijs), zorg dat je in Griekenland dan een bromfietsrijbewijs hebt!


Vanuit Griekenland bellen

Om vanuit Griekenland naar Nederland te kunnen bellen, kiest u +31 en vervolgens het netnummer (zonder 0) en het abonneenummer. Bellen vanuit een telefooncel met kaart is het goedkoopste.

Uw mobiele telefoon kunt u zonder problemen gebruiken mits u de mogelijkheid hebt om in het buitenland te bellen of te sms'en.

De telefooncellen van de OTE (De Griekse Telecommaatschappij) zijn de goedkoopste plaats voor lokale en internationale telefoongesprekken. Je loopt een OTE-gebouw binnen en zoekt een vrije telefooncel waar je ongestoord kunt bellen. Als het telefoongesprek is afgelopen betaal je aan de balie. OTE telefoongebouwen zijn open vanaf 08:00 tot 14:00. In openbare telefooncellen bel je met een telefoonkaart (tilekarta). Telefoonkaarten zijn te koop bij kiosken en OTE-kantoor. Ook bij kiosken met een meter kan getelefoneerd worden, lokaal en internationaal.