De Griekse eilanden-PorosHet Griekse eiland Poros

Poros betekent letterlijk doorgang of pas; het eiland ontleend zijn naam aan de nauwe zeepas die het eiland van het vasteland scheidt. Het ligt in het zuidwesten van de Saronische Golf, tegenover de streek Argolis op de Peloponnesos

Het dorp Poros, dat in amfitheatrische vorm tegen een heuvel is gebouwd, is een aardig plaatsje. Het bezit de voornaamste haven van het eiland en is ook de grootste plaats op Poros. Daar tegenover op een afstand van slechts tien minuten met de boot, liggen de weelderige groene bergflanken van de Peloponnesos met het beroemde citroenbomenbos, waarvan in mei de bloesemgeur zelfs naar Poros overwaait. Nergens anders in Griekenland ligt zo'n dicht citroenbomenbos als hier.

Poros is een dicht bebost eiland met een oppervlakte van 33 km² en een kustlijn van 42 km. Er is een dagelijkse verbinding met Piraeus, waar het 31 km vandaan ligt;de veerboot doet 2½ uur over de reis, terwijl de draagvleugelboot de reisduur tot 1 uur beperkt. Met dezelfde vervoermiddelen is het eiland tevens verbonden met Aegina, Methana, Hydra, Spetses en Ermioni, terwijl de draagvleugelboten de route nog voortzetten naar Portochelli, Leonidio, Kyparissy, Momemvasia en Kythira, en s' zomers ook naar Tolon en Nafplio. De verbinding van Poros met Galates, dat tegenover op de Peloponnesische kust ligt, wordt verzorgd door veerboten en kleine scheepjes.


Het Griekse eiland Poros Geschiedenis

Poros, in de oudheid Calaureia genaamd, was het eiland van Poseidon, de God van de zee. Dat blijkt ondermeer uit diverse vermeldingen in de literatuur en uit resten van de tempel van Poseidon die op het midden van het eiland liggen. Het is niet uitgesloten dat Poros daarom werd verkozen als zetel van een amphiktionie (bond) die in de 7e eeuw v. Chr. tussen zeven naburige steden werd gesloten, maar ook het omliggende gebied, inclusief Aegina en Athene omvatte.

De verdere geschiedenis van Poros verschilt niet veel van die van de andere eilanden in de Argosaronische Golf. Bij de opstand van 1821 tegen de Turken schaarde het zich aan de zijde van deze eilanden en in 1830 werd het de eerste marinehaven van Griekenland.


Het Griekse eiland Poros stad & dorpen

Over haven van Poros en de hoofdstad van het eiland hebben we het al gehad in de inleiding. Hier kan nog aan worden toegevoegd, dat het de moeite waard is een bezoek te brengen aan het Archeologisch Museum en de klim te maken naar de klokkentoren op het hoogste punt van de stad, die het "handelsmerk" van het eiland is. De haven vormt de uitvalsbasis voor onze uitsstapjes naar de bezienswaardigheden van het eiland.

De weg in noordwestelijke richting brengt ons naar Neorio (3 km), wellicht het mooiste strand van het eiland. Het is omzoomd met pijn bomen en het kan er zomers betrekkelijk druk zijn

De weg die vanuit de haven naar het oosten leidt, voert naar Askeli (3 km), een kustplaatsje met kristalhelder water en pijnbomen. Hoog op de heuvel, met een fraai uitzicht op het citroenbomenbos, ligt het vrouwenklooster Zoödochos Pigi. Op de genoemde stranden kan men ook komen met de kleine Kaïks uit de haven van Poros.

De resten van de tempel van Poseidon liggen op het midden van het eiland, bovenop een heuvel met een panoramisch uitzicht over de nauwe pas tussen Poros en de weelderige groene kust van de Peloponnesos aan de overzijde.

Wie een bezoek aan Poros brengt, mag niet verzuimen een uitstapje te maken naar Lemonodasos, het beroemde citroenbomenbos op de tegenoverliggende Peloponnesische kust. Het is overigens maar 10 minuten varen met de veerboot. Beklim van daar de bergflank dwars door het dichte citroenbomenbos en geniet van een werkelijk unieke wandeling. Water stroomt links en rechts langs u heen, terwijl de takken van de citroenbomen u beschermen tegen de straling van de zon. Als u in mei deze wandeling doet, dan zal u zeker worden bedwelmd door de overweldigende geur van de witte citroenbloesum.


Kan ik deze zomer vertrouwd naar de Griekse eilanden.

Van enkele mensen kreeg ik de vraag, nu het economisch niet goed gaat met Griekenland kan ik dan vertouwd op vakantie naar Griekenland? De Griekse bevolking wordt flink aangepakt door deze regering wat natuurlijk resulteert in onvrede. De afgelopen jaar gekozen regering mag het puin ruimen van de vorige regering. Zoals een Griek tegen mij zei afgelopen jaar, heeft de vorige regering Griekenland verkwanseld met oplichterij.

Maar ga je op vakantie naar de Griekse eilanden, dan zul je weinig van onvrede merken, heel veel mensen op de eilanden zijn afhankelijk van het toerisme. Ik kan met zekerheid stellen dat u met open armen ontvangen zult worden, zoals het altijd geweest is.

Een vakantie in Griekenland is een appartementje boeken, leuke dingen doen, naar het strand, en s'avonds heerlijk relaxen in een plaatselijke taverna. En je komt herboren thuis.

Ontvlucht de Nederlandse stress! En steun de bevolking op de Griekse eilanden!

Nog nooit op vakantie geweest naar de Griekse eilanden, probeer het eens en proef de sfeer die je niet kunt uitleggen.

Heb je al zin in Griekenland?

Alonissos,Chios, Corfu, Cruise, Kreta, Eilandhoppen, Island Hopping, Karpathos, Kefalonia, Kos, Kreta, Lefkas, Lesbos, Mykonos, Naxos, Parga, Paros, Paxos, Peloponnesos, Rhodos, Samos, Santorini, Skiathos, Skopelos, Thassos, Zakynthos, Zeilvakanties, Zonnig, of Actief.

Wat gaat het worden!?

Wanneer naar Griekenland

In beginsel kun je naar de Griekse eilanden in het vakantieseizoen van 1 april tot 31 oktober.

Hou je van de natuur en wil je niet in de drukte zitten, dan is het voorjaar de beste tijd. (rond meivakantie, juni) Geniet van de uitbundige bloei en geur van de natuur! gemiddelde temperatuur 20-25 graden.

Hou je van gezellige drukte en kun je alleen in het hoogseizoen (zomervakantie, juli, augustus) zoek dan de populaire eilanden op. Wil je toch rust in het hoogseizoen? Er zijn diverse reisorganisaties die accommodaties aanbieden ver van de drukte en op nog relatief rustige eilanden. Temperaturen van 20 tot 40 graden.

Naseizoen (september, oktober, herfstvakantie) In deze periode kun je ook nog ongeremd genieten van de Griekse sfeer. De bestemmingen zijn over het algemeen wat rustiger zodat je optimaal kunt genieten van strand, cultuur enz. De natuur is vaak dor door de warme zomer. Temperaturen circa 20 tot 25 graden.

Klimaatverschillen in Griekenland

Klimaatverschillen zijn er wel degelijk. Corfu, Zakynthos, e.d. liggen aan de westkant van Griekenland. Hier heb je een klimaat vergelijkbaar met een Italiaans klimaat. Lesbos, Kos, Rhodos e.d. liggen aan de oostkant van Griekenland, denk hierbij aan een Turks klimaat. Karpathos, Kreta e.d. zijn de zuidelijkste eilanden waar het buiten het hoogseizoen goed verblijven is.
Klimaat en weer Griekenland

weer in Griekenland Griekenland heeft een Mediterraan klimaat met veel zon, milde temperaturen en beperkte regenval. Door de geografische positie, het verschil in hoogte en de verdeling van vaste land en zee, kent het Griekse klimaat veel variatie. Gelukkig zorgt een aangename wind op de eilanden meestal voor de nodige afkoeling.

De warmte is overigens minder benauwend dan in Nederland, omdat er minder vocht in de Griekse lucht zit.

Tussen eind augustus en eind oktober steekt met name rond de Dodekanesos een stevige bries op, dit beïnvloedt de temperatuur niet.
Kom je net aan, is een petje en goed insmeren geen sinicure. Bij aankomst met het vliegtuig is het uitstappen en verademing, het mooiste gevoel wat je kan hebben, je wordt omringt met warmte.

Wil je de temperaturen voor vandaag weten? Kijk dan even op onze weerpagina


Pasen in GriekenlandFeestdagen Griekenland 2014.

Ondanks het feit dat er een rits nationale officiële feestdagen in Griekenland zijn waarbij het hele land vrijaf heeft, moet je weten dat elk Griekse eiland, dorp en stad ook nog zijn eigen feestdagen heeft.

Wil je meer weten over de Griekse feestdagen?
Kijk dan even op Griekse feestdagen 2014.


Stranden Griekenland

De Griekse kust is 16.000 kilometer lang en bestaat voor de helft uit eilanden. Uniek is de grote diversiteit van het kustlandschap.

Uitgestrekte zandstranden, kleine baaien en inhammen, duinen, wetlands, kusten met kiezels en grotten omgeven door grillige rotspartijen.

De Griekse stranden zijn ook erg populair vanwege het heldere, blauwe water. Niet voor niets kregen 404 stranden en 5 jachthavens in Griekenland de prijs ‘Blue Flag’.

Veel stranden hebben de nodige faciliteiten. Ligstoelen met parasols, allerlei winkeltjes, café’s, gezellige barretjes en restaurants. Verder bieden strand en zee meer dan zonnebaden en zwemmen. Zoals een jet-ski huren of een ritje op een band of banaan achter een boot. Veilig ontspannen onder het toeziend oog van de strandwacht.

Genieten van de natuur zonder de aanwezigheid van veel medetoeristen? Ga naar de rustige, ongerepte kusten. Vrijwel alle gebieden zijn toegankelijk.


Scooter huren in Griekenland, goed om te weten!

scooter huren in GriekenlandDe bestuurder van een bromfiets moet volgens de Griekse wet in het bezit zijn van een rijbewijs A (motorrijbewijs) of een bromfietsrijbewijs. De Nederlandse regeling waarmee je met rijbewijs B op een bromfiets mag rijden, kent men in Griekenland niet.

Hoewel een verhuurder meestal akkoord gaat met een Nederlands B-rijbewijs, bestaat de kans dat bij een aanrijding de bestuurder aansprakelijk is zonder dat hij schuld heeft.

Dus als je geen rijbewijs A hebt (motorrijbewijs), zorg dat je in Griekenland dan een bromfietsrijbewijs hebt!


Vanuit Griekenland bellen

Om vanuit Griekenland naar Nederland te kunnen bellen, kiest u +31 en vervolgens het netnummer (zonder 0) en het abonneenummer. Bellen vanuit een telefooncel met kaart is het goedkoopste.

Uw mobiele telefoon kunt u zonder problemen gebruiken mits u de mogelijkheid hebt om in het buitenland te bellen of te sms'en.

De telefooncellen van de OTE (De Griekse Telecommaatschappij) zijn de goedkoopste plaats voor lokale en internationale telefoongesprekken. Je loopt een OTE-gebouw binnen en zoekt een vrije telefooncel waar je ongestoord kunt bellen. Als het telefoongesprek is afgelopen betaal je aan de balie. OTE telefoongebouwen zijn open vanaf 08:00 tot 14:00. In openbare telefooncellen bel je met een telefoonkaart (tilekarta). Telefoonkaarten zijn te koop bij kiosken en OTE-kantoor. Ook bij kiosken met een meter kan getelefoneerd worden, lokaal en internationaal.