De Griekse eilanden-HydraHet Griekse eiland Hydra

Wat men u ook over Hydra heeft verteld, is nog niets vergeleken bij wat u zult aantreffen wanneer u voor het eerst aankomt op dit unieke eiland.

Rond de cirkelvormige haven met de kotters liggen de rotsachtige heuvels waarover de grote, twee of drie verdiepingen hoge huizen, bijna op elkaar gestapeld, zich vanaf de kade tot aan de top uitstrekken. Deze huizen met hun pannendaken zijn allen opgetrokken in dezelfde architectonische stijl en zullen zeker met de eerste kennismaking al een grote indruk op u maken. Ze zijn bijna vierkant van vorm, sober, met een dakterras of op z'n hoogst een hofje. De bloemen in de hofjes zult u niet gemakkelijk zien; daar zijn de tuinmuren te hoog voor. De kleur van de muren is gewoonlijk grijs. Overal heerst dezelfde stijl. De helderwitte raamkozijnen zijn echter voldoende om de eentonigheid te doorbreken en de huizen een vrolijk aanzien te geven

Al deze schilderachtigheid maken van Hydra een kosmopolitisch zomerverblijf en een fraai rustoord in de winter. Tot haar bewonderaars behoren veel kunstenaars en vooral schilders. Daarom heeft de Kunstacademie van de Atheense Hogeschool hier een afdeling geopend. Bovendien ligt het eiland niet ver van de hoofdstad, de reisduur naar Piraeus bedraagt 3 uur, terwijl de draagvleugelboot er half zo lang over doet. Er is een dagelijkse dienstregeling gedurende het gehele jaar.

Hydra ligt op de scheiding tussen de Saronische en Argolische Golf. Het is een bergachtig eiland met een oppervlakte van 50 km² en een kustlijn van 55 km; de grootste berg is Erotas (593 m). In tegenstelling tot de overige Argosaronische eilanden, is het voornamelijk kaal en alleen het zuidwestelijke deel van Hydra is begroeid met pijnbomen.


Het Griekse eiland Hydra-Geschiedenis

De oudste vestiging die op Hydra is gevonden stamt uit de Myceense tijd. Later werd Hydra bezet door Hermione, dat het vervolgens verkocht aan Samos. De jaren die volgden gleden voorbij zonder bijzonderheden, tot Hydra in de 17 e eeuw een grote handelsvloot begon te verwerven en tijdens de Napoleontische oorlogen vrijwel een monopolie verkreeg over de transporten over de gehele Middellandse zee.

Bij het begin van de opstand tegen de Turken in 1821 telde het eiland Hydra 150 schepen. De rijke kapiteins van het eiland, begonnen toen hun schepen te bewapenen en besteedden hun gehele fortuin aan de strijd. Samen met de vloten van Psara en Spetses wisten ze zware slagen aan de Turkse vloot toe te brengen.

De prestaties en de heldhaftige strijd van de bemanningen verworven bekendheid in heel Europa. De zeelui van Hydra gebruikten behalve hun schepen ook zogenaamde branders (vuurschepen). Kleine met explosieven geladen bootjes die naast de Turkse oorlogsschepen werden gebracht, en vervolgens werden opgeblazen. De overmacht van Hydra en zijn medestrijders op zee was van doorslaggevende betekenis voor het succesvolle verloop van de Griekse opstand.


Het Griekse eiland Hydra-Stad & dorpen

Rond de haven van Hydra vallen door hun volume meteen de oude herenhuizen van de kapiteins van 1821 op (gebouwd door Genuaanse en Venetiaanse architecten), waar nu de koopvaardijschool en de kunstacademie zijn ondergebracht. Enkele daarvan zijn te bezichtigen en geven u de gelegenheid hetinterieur te bewonderen, met de marmeren vloeren, houten plafonds en oude meubels. Bij de uitgang van de haven staan altijd nog de oude kanonnen die voor de verdediging van de stad dienst deden.

In het midden van de kade, dicht bij de zee, bevindt zich het klooster Kimisis tis Theotokou (Maria Hemelvaart0, de tegenwoordige hoofdkerk van Hydra. In het hofje staat een beeld van de uit Hydra afkomstige vrijheidsvechter Miaoulis. Het is zeker de moeite waard een klim bergopwaarts te maken door de schilderachtige steegjes. Vanuit de hoogte kunt u het uitzicht over de haven bewonderen en misschien genieten van een schitterende zonsondergang.

Een uniek uitzicht biedt ook de klim naar het klooster Profitis Ilias, gelegen op het midden van het eiland op een hoogte van 500 meter. Bergbeklimmers kunnen vanmaf het klooster hun weg vervolgen naar het hoogste punt van het eiland.

Liefhebbers van de zee kunnen zwemmen in het diepe water van Spilia, naast de haven, op het georganiseerde strand van Mandraki, in Kaminia met zijn grove kiezels of in Vlychos. Op de laatste drie stranden, die betrekkelijk dicht bij de haven liggen, kunt u komen met een bootje of te voet.

De meest afgelegen stranden liggen bij Molos en Bitsi. Ten zuiden van Molos, in de begroeide streek van het eiland, ligt Episkopi, waar overblijvselen uit de Byzantijnse tijd zijn gevonden.

Op Hydra is het gemotoriseerde verkeer verboden en daarom kunt u alleen bij de stranden komen met een kaÏk (=bootje). Ten westen van Hydra ligt het kale rotsachtige eiland Dokos.


Kan ik deze zomer vertrouwd naar de Griekse eilanden.

Van enkele mensen kreeg ik de vraag, nu het economisch niet goed gaat met Griekenland kan ik dan vertouwd op vakantie naar Griekenland? De Griekse bevolking wordt flink aangepakt door deze regering wat natuurlijk resulteert in onvrede. De afgelopen jaar gekozen regering mag het puin ruimen van de vorige regering. Zoals een Griek tegen mij zei afgelopen jaar, heeft de vorige regering Griekenland verkwanseld met oplichterij.

Maar ga je op vakantie naar de Griekse eilanden, dan zul je weinig van onvrede merken, heel veel mensen op de eilanden zijn afhankelijk van het toerisme. Ik kan met zekerheid stellen dat u met open armen ontvangen zult worden, zoals het altijd geweest is.

Een vakantie in Griekenland is een appartementje boeken, leuke dingen doen, naar het strand, en s'avonds heerlijk relaxen in een plaatselijke taverna. En je komt herboren thuis.

Ontvlucht de Nederlandse stress! En steun de bevolking op de Griekse eilanden!

Nog nooit op vakantie geweest naar de Griekse eilanden, probeer het eens en proef de sfeer die je niet kunt uitleggen.

Heb je al zin in Griekenland?

Alonissos,Chios, Corfu, Cruise, Kreta, Eilandhoppen, Island Hopping, Karpathos, Kefalonia, Kos, Kreta, Lefkas, Lesbos, Mykonos, Naxos, Parga, Paros, Paxos, Peloponnesos, Rhodos, Samos, Santorini, Skiathos, Skopelos, Thassos, Zakynthos, Zeilvakanties, Zonnig, of Actief.

Wat gaat het worden!?

Wanneer naar Griekenland

In beginsel kun je naar de Griekse eilanden in het vakantieseizoen van 1 april tot 31 oktober.

Hou je van de natuur en wil je niet in de drukte zitten, dan is het voorjaar de beste tijd. (rond meivakantie, juni) Geniet van de uitbundige bloei en geur van de natuur! gemiddelde temperatuur 20-25 graden.

Hou je van gezellige drukte en kun je alleen in het hoogseizoen (zomervakantie, juli, augustus) zoek dan de populaire eilanden op. Wil je toch rust in het hoogseizoen? Er zijn diverse reisorganisaties die accommodaties aanbieden ver van de drukte en op nog relatief rustige eilanden. Temperaturen van 20 tot 40 graden.

Naseizoen (september, oktober, herfstvakantie) In deze periode kun je ook nog ongeremd genieten van de Griekse sfeer. De bestemmingen zijn over het algemeen wat rustiger zodat je optimaal kunt genieten van strand, cultuur enz. De natuur is vaak dor door de warme zomer. Temperaturen circa 20 tot 25 graden.

Klimaatverschillen in Griekenland

Klimaatverschillen zijn er wel degelijk. Corfu, Zakynthos, e.d. liggen aan de westkant van Griekenland. Hier heb je een klimaat vergelijkbaar met een Italiaans klimaat. Lesbos, Kos, Rhodos e.d. liggen aan de oostkant van Griekenland, denk hierbij aan een Turks klimaat. Karpathos, Kreta e.d. zijn de zuidelijkste eilanden waar het buiten het hoogseizoen goed verblijven is.
Klimaat en weer Griekenland

weer in Griekenland Griekenland heeft een Mediterraan klimaat met veel zon, milde temperaturen en beperkte regenval. Door de geografische positie, het verschil in hoogte en de verdeling van vaste land en zee, kent het Griekse klimaat veel variatie. Gelukkig zorgt een aangename wind op de eilanden meestal voor de nodige afkoeling.

De warmte is overigens minder benauwend dan in Nederland, omdat er minder vocht in de Griekse lucht zit.

Tussen eind augustus en eind oktober steekt met name rond de Dodekanesos een stevige bries op, dit beïnvloedt de temperatuur niet.
Kom je net aan, is een petje en goed insmeren geen sinicure. Bij aankomst met het vliegtuig is het uitstappen en verademing, het mooiste gevoel wat je kan hebben, je wordt omringt met warmte.

Wil je de temperaturen voor vandaag weten? Kijk dan even op onze weerpagina


Pasen in GriekenlandFeestdagen Griekenland 2014.

Ondanks het feit dat er een rits nationale officiële feestdagen in Griekenland zijn waarbij het hele land vrijaf heeft, moet je weten dat elk Griekse eiland, dorp en stad ook nog zijn eigen feestdagen heeft.

Wil je meer weten over de Griekse feestdagen?
Kijk dan even op Griekse feestdagen 2014.


Stranden Griekenland

De Griekse kust is 16.000 kilometer lang en bestaat voor de helft uit eilanden. Uniek is de grote diversiteit van het kustlandschap.

Uitgestrekte zandstranden, kleine baaien en inhammen, duinen, wetlands, kusten met kiezels en grotten omgeven door grillige rotspartijen.

De Griekse stranden zijn ook erg populair vanwege het heldere, blauwe water. Niet voor niets kregen 404 stranden en 5 jachthavens in Griekenland de prijs ‘Blue Flag’.

Veel stranden hebben de nodige faciliteiten. Ligstoelen met parasols, allerlei winkeltjes, café’s, gezellige barretjes en restaurants. Verder bieden strand en zee meer dan zonnebaden en zwemmen. Zoals een jet-ski huren of een ritje op een band of banaan achter een boot. Veilig ontspannen onder het toeziend oog van de strandwacht.

Genieten van de natuur zonder de aanwezigheid van veel medetoeristen? Ga naar de rustige, ongerepte kusten. Vrijwel alle gebieden zijn toegankelijk.


Scooter huren in Griekenland, goed om te weten!

scooter huren in GriekenlandDe bestuurder van een bromfiets moet volgens de Griekse wet in het bezit zijn van een rijbewijs A (motorrijbewijs) of een bromfietsrijbewijs. De Nederlandse regeling waarmee je met rijbewijs B op een bromfiets mag rijden, kent men in Griekenland niet.

Hoewel een verhuurder meestal akkoord gaat met een Nederlands B-rijbewijs, bestaat de kans dat bij een aanrijding de bestuurder aansprakelijk is zonder dat hij schuld heeft.

Dus als je geen rijbewijs A hebt (motorrijbewijs), zorg dat je in Griekenland dan een bromfietsrijbewijs hebt!


Vanuit Griekenland bellen

Om vanuit Griekenland naar Nederland te kunnen bellen, kiest u +31 en vervolgens het netnummer (zonder 0) en het abonneenummer. Bellen vanuit een telefooncel met kaart is het goedkoopste.

Uw mobiele telefoon kunt u zonder problemen gebruiken mits u de mogelijkheid hebt om in het buitenland te bellen of te sms'en.

De telefooncellen van de OTE (De Griekse Telecommaatschappij) zijn de goedkoopste plaats voor lokale en internationale telefoongesprekken. Je loopt een OTE-gebouw binnen en zoekt een vrije telefooncel waar je ongestoord kunt bellen. Als het telefoongesprek is afgelopen betaal je aan de balie. OTE telefoongebouwen zijn open vanaf 08:00 tot 14:00. In openbare telefooncellen bel je met een telefoonkaart (tilekarta). Telefoonkaarten zijn te koop bij kiosken en OTE-kantoor. Ook bij kiosken met een meter kan getelefoneerd worden, lokaal en internationaal.